• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kıbrıs konusunda Ban Ki-Mun planı ortaya çıkabilir
03 Kasım 2013 Pazar 14:58

Kıbrıs konusunda Ban Ki-Mun planı ortaya çıkabilir

AB Bakanı Bağış, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi ve Yunanistan'la yapılacak karşılıklı Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Ban Ki-Mun planının ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu belirtti.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY) ve Yunanistan'la yapılacak karşılıklı Kıbrıs sorununun çözümü konusunda Annan Planı benzeri bir Ban Ki-Mun planının ortaya çıkmasının söz konusu olduğunu belirterek, "Kıbrıs meselesi çözülürse biz şu anda çok kısa bir süre içerisinde 12 faslı açıp rahatlıkla 10 faslı kapatabilecak noktaya gelmiş durumdayız. Çok az bir çalışmayla, bazı kanunları geçirerek o rakamı daha da arttırabilecek noktadayız" dedi.

AB Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış, katıldığı bir televizyon programında gündeme dair soruları cevapladı.

Bağış, AK Partili bazı kadın milletvekillerinin TBMM Genel Kurulu'na başörtüsü ile gelmesine ilişkin bir soruya, bunun Türkiye'nin normalleşme sürecinin doğal bir yansıması olduğu şeklinde cevap verdi. "Türk kadının nereden bakarsanız bakın yüzde 65'nin, 70'inin bir şekilde yaşam tarzının parçası olan bir kıyafetin meclis tarafından yok sayılması anormal bir durumdu" diyen Bağış, gelinen noktanın anormallikten normalliğe dönüş olduğunu söyledi. Bağış sözlerini şöyle sürdürdü:

"Biz bunu hiçbir şekilde bir zafer olarak değerlendirmemeliyiz. Karşıda hiç kimse de son kale düştü anlayışı içerisine girmemeli. Burda kimsenin bir kalesi yok. Orası milletin kalesi. Orası milletin gerçekten temsilcilerinin, vekillerinin olması gereken bir meclisse hep söylüyoruz, millet neyse vekili o olmadır."

Bağış, demoktarikleşme paketiyle ilgili de "AK Parti'nin 30 Eylül günü ilan ettiği demokratikleşme paketinin bence en önemli maddesi de kişinin yaşam tarzına karışmayı suç haline getirecek olan düzenlemedir. Yani biz Türkiye'de hiç ama hiç kimsenin bir başkasının yaşam tarzına müdahale etemsini arzu etmiyoruz, buna da sıcak bakmıyoruz ve bunu da kanunla güvence altına alıyoruz" diye konuştu.

 "Kıbrıs konusunda olumlu gelişmeler yaşanıyor"

Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında Bölgesel Politika ve Yapısal Araçların Koordinasyonu başlıklı 22. faslın müzakerelere açılmasını konusunda değerlendirmelerde bulunan Bağış, faslın farklı coğrafi bölgeler arasındaki gelir dağılımını yakınlaştırmakla alakalı bir süreç olduğunu ve açılmasıyla ilgili kararın ardında 28 ülkenin ve 28 farklı komisyon üyesinin onayının bulunduğunu belirtti.

Bağış, "Yani Türkiye'nin aslında kalkınma ajanslarını kurmasıyla, farklı bölgelerde hayvan sağlığına yönelik aynı adımları eş zamanlı atmasıyla, ulaşımda attığı adımlarla bu konuda açılış kriterini tamamladığını teyit eden 28 ülke var ve komisyonun 28 üyesi var. Bu da çok anlamlıdır. Türkiye'nin gerçekten bu güne kadar farklı bölgelerine farklı yansıyan devlet kaynaklarının artık çok daha eşit, çok daha makul yansıması söz konusudur" dedi.

Bağış, AB müzakerelerinde şu ana kadar sadece bir faslın kapatıldığının hatırlatılaması üzerine de şunları söyledi:

"Şu anda fasıl kapanamıyor çünkü Kıbrıs meselesi çözülmedikçe fasıl kapatmama üzerine alınmış bir AB kararı var. Ama Kıbrıs konusunda da olumlu gelişmeler şu aralar yaşanıyor. Kıbrıs Dışişleri Bakanı sayın Özdil Nami daha evvel başmüzakereciydi, kendisi çok yoğun bir çaba içerisine girdi. Ümit ediyorum ki kısa bir süre içerisinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi'nin başmüzakerecisini biz Ankara'da kabul edeceğiz. Atina, KKTC'nin başmüzakerecisini kabul edecek ve Annan Planı gibi yeni bir BM Planı, belki bir Ban Ki-mun Planı'nın ortaya çıkması söz konusu olacak ve Kıbrıs meselesi çözülürse biz şu anda çok kısa bir süre içerisinde 12 faslı açıp rahatlıkla 10 faslı kapayabilecak noktaya gelmiş durumdayız. Çok az bir çalışmayla, bazı kanunları geçirerek o rakamı daha da arttırabilecek noktadayız."

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı iddiaları

AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, hakkındaki İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı adaylığı ile ilgili iddalara da "Bizim edep anlayışımıza herhangi bir göreve talip olmak yakışmaz ama bir gün görev verildiğinde o görevin verilme sürecinin tamamen istişareyle oluştuğunu bildiğimiz için o görev en iyi şekilde yapılır" şeklinde cevap verdi.

Bağış, kendisinin konu hakkındaki düşüncesinin sorulması üzerine de parti kararların istişare ile alındığını hatırlatarak "İstişare mekanizmasında benim de sözüm sorulur, düşüncem sorulur. O zaman onu değerlendiririz" diye konuştu.

Bağış, belediye başkanlığı adaylık süreciyle birlikte kabinede değişiklik olup olmayacağı yönüdeki bir soruya ise şu yanıtı verdi:

"Meclis Başkanvekilimiz Sadık Yakut'un çok güzel bir sözü var. Diyor ki: 'AK Parti'de ne olacağını bir Allah bilir, bir de istişarelerden sonra Tayyip bey bilir. Allah'ın işine karışılmaz, Tayyip bey de işine karıştırmaz.' Sayın başbakanımız şu anda istişarelerini yapıyor. O istişarelerini bitirdiği zaman arkadaşlarımızı mutlaka çağırır konuşur ve orada biz de fikirlerimizi paylaşırız zaten."

"Bakanlar olarak hepimiz görevimizin başındayız" diyen Bağış, "Bildiğimiz tek şey var, bize çok büyük bir güven ve çok önemli görevler verilmiş. O görevi en iyi şekilde yapmak. Hiçbir bakan arkadaşım 'ben filan yere talibim' demez, o bizim kültürümüze aykırıdır" ifadelerini kullandı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA