• Konya21 °C

Prof. Dr. Ramazan Altıntaş

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Keşmir yeni bir Filistin

03 Eylül 2019 Salı 16:09

Hicri  1441..  İslam âlemi olarak yeni bir hicrî yıla girdik..

İslam âlemi, tarihinin en zor ve karmaşık süreçlerinden geçiyor. Mezhep ve etnik kavgalar neticesinde güçlü iken en zayıf bir konuma düştüğü bir zaman dilimi. Bundan da İslam sevmezler yararlanıyor. Yeni tür emperyalist devletler,  kanlı hançerlerini geçen asırda İngiliz emperyalizmi tarafından statüleri boşlukta bırakılan otonom İslam yurtlarına saplıyorlar.  Bunlardan birisi de,  Cammu Keşmir.

Yıl, 1947.. Hindistan’dan Pakistan ayrıldı ve müstakil bir devlet haline geldi. İngiliz sömürgesi döneminde bir prenslikle idare edilen  Keşmir’e,  üç çözüm yolu gösterilmişti: Ya bağımsız ol, ya Pakistan’a ya da Hindistan’da katıl.. % 80’den fazlası Müslüman olan Keşmir halkı, Pakistan ile birleşmeyi istiyordu. Öte yandan Hindu olan Kral Hari ise, Keşmir’in Hindistan’la birleşmesini istiyordu.  Hindistan’la birleşmeyi istemeyen Keşmir Müslümanları ile Hindular arasında şiddetli çatışmalar çıktı. Bu çatışmalarda yaklaşık 237.000 Müslüman şehit oldu. 1948’de Keşmir yüzünden Pakistan’la Hindistan ardasında savaş çıktı. 1949’un Ocak ayında Birleşmiş Milletlerin müdahalesiyle savaş sonlandırıldı. BM teşkilatı Keşmir’de halk oylamasına karar verdi. Keşmir halkı hangi ülkeyi tercih ederse o ülkeye katılacaktı. Bu durum Hindistan’ın işine gelmedi ve hep ertelenmesi için çalıştı. Nihayetinde halk oylamasına kadar Cammu Keşmir özel statüye sahip özerk bir devlet olarak tanındı.

Cammu Keşmir üzerinde Hindistan baskısı hiç eksik olmadı. Bu yüzden 1965 ve 1999’da Pakistan ve Hindistan arasında iki defa savaş çıktı. Bugün Azad Keşmir Pakistan’la birleşti. Keşmir’in Aksai bölgesi hala Çin hakimiyeti altında.. Cammu Keşmir ise Hindistan’ın hakimiyeti altında.. Hindistan bir taraftan da İsrail’in işgal ettiği Filistin topraklarına dışarıdan Yahudi yerleşimciler getirerek nüfus ve toprak yapasını değiştirdiği gibi, Cammu Keşmir’e de dışarıdan yerleşimciler getirerek hem nüfus ve hem de toprak yapısını değiştirmeye devam etti. Diğer taraftan da Keşmir Müslümanlarına kan kusturmayı sürdürdü. Keşmir Müslümanları kıt kanaat bağımsızlıklarını savunmak için 1989 yılında silahlı isyan başlattılar. 12 milyon nüfuslu yaklaşık 300.000 km karelik toprak parçasına sahip olan Cammu Keşmir’de 700.000’den fazla Hindistan askeri bulunmaktadır.  1989’dan itibaren Hindistan tarafından 70.000’den fazla Müslüman şehit edilmiş, 8.000 Müslüman ise kayıptır. 2009’da Keşmir’de 8.000 toplu mezar bulunmuştur.

İslam karşıtı politika izleyen Hindistan hükümeti, 05 Ağustos 2019 tarihinde Cammu  Keşmir’in özerk devlet statüsünü sonlandırdı.  Cammu Keşmir’i ilhak ettiğini açıkladı. Bir nevi Rusya’nın Kırım’ı ilhak ettiği gibi.. Aynı şekilde Siyonist İsrail’in işgal ettiği Filistin İslam topraklarını ilhak ettiğini açıklaması gibi.. Bugün Cammu Keşmir diken üstünde, ha patladı, ha patlayacak.. Tamamen kuşatılmış durumda..

Şu anda Cammu Keşmir’de sokağa çıkma yasağı uygulanıyor. Müslümanların liderleri toplanıyor ya da şehit ediliyor. BBC’nin verdiği haberlere göre Müslümanlar ağır işkencelerden geçiriliyor.  Pakistan Başbakanı İmran Han, uluslararası topluma Keşmir konusunda duyarlılık çağrısında bulunuyor. Keşmir Müslümanlarına aşırı Hindu çeteleri tarafından devlet terörü uygulandığını haykırıyor. İmran Han, Keşmir’de Hindu kuvvetlerinin yeni bir Sreprenitsa katlimı uyguladıklarını iddia ediyor. Bütün bu çağrılara rağmen ne BM’den ve ne de İslam İşbirliği Teşkilatından kuvvetli bir ses çıkmıyor. Acaba binlerce Müslüman şehit olunca mı sesimiz çıkacak? Cammu Keşmir’i kim savunacak?  Keşmir meselesi, sadece Keşmir’de yaşayan Müslümanların sorunu değil, Filistin, Kırım gibi bütün Müslümanların davasıdır, sorunudur.

Unutmayalım bugün ses vermezsek, yarınlar çok geç olabilir..

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA