• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kepeklenme Hastalık Göstergesi mi?
30 Mayıs 2014 Cuma 14:47

Kepeklenme Hastalık Göstergesi mi?

Saç derisindeki pullanmalar, deri hastalıklarından kaynaklanabilir.
 
 
Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Yağdıran Düzgün, saç derisindeki pullanmaların deri hastalıklarından kaynaklanabileceğini söyledi.
 
Memorial Dicle Hastanesi'nde Dermatoloji Uzmanı Dr. Özgür Yağdıran Düzgün, iklim koşullarının saç derisi üzerinde belirgin bir rol oynadığını ifade etti. Kuru hava koşullarında ve kış mevsiminde pullanma ile kepeklenmenin yoğun olarak görüldüğünü belirten Dr. Düzgün, sedef hastalığının da saç derisinde pullanmaya yol açtığını kaydetti.
 
Saç boyaları, kimyasal işlemler pullanma yapar
 
Saç derisinin çeşitli sebeplerden dolayı pullandığını aktaran Dr. Düzgün, "Kimyasal ürünler de pullanmayı etkiler. Mesela kullanılan saç şampuanları, bu şampuanların içinde yoğun temizleyici ve deterjan barındırması saç derisinde kuruluk ve pullanma gibi şikayetlere neden olabiliyor. Yine saç boyaları, deriyi kurutup bazen soyulma ve kabuklanmaya neden olabilir. Pullanma sonrası saç derisi yenileniyor mu, tabi ki yenileniyor, deri kendisini sürekli yenileyen bir organdır. 
 
Deri, vücudun en geniş ve en büyük organıdır. Her 28 günde bir deri kendini yeniler. Derinin en üst tabakası yenileme sonucu ölü artık hücreler atılır, aslında atılan pullanma veya kepek gibi gördüğümüz hücrelerdir. Bu durumda deri mutlaka kendini yeniler. Saçta dökülme de yapar hatta bu dökülme geri dönüşümsüz bile olabilir. Bunun sonucu saç derisinde bir kaşıntı oluşur. Yağlı egzamada biz saçın kısa olmasını tercih ederiz. Çünkü o zaman bu şikayetler biraz daha az olur. 
 
Pullanma için bölge ayrımı yapamayız. Tüm saçlı deride olabilir ama bazı egzamalar özellikle arka kısımda, enseye yakın yerde daha çok bulunabilir. Bazıları kulak arkasına daha çok yerleşebilir ama genelde saçlı derilerde pullanma, kepeklenme görülebilir" dedi.
 
Pullanma, pek çok soruna yol açabilir
 
Pullanmanın hoş bir görüntü oluşturmadığını anlatan Dr. Düzgün, kişiyi rahatsız etmesi gerekçesiyle kepeklenmenin çok ciddi sağlık ve cilt sorununa sebep olmadığını bildirdi. Kepeğin elbiseler üzerinde hoş bir görüntü oluşturmadığını dile getiren Dr. Düzgün, "Kepeklenme, giyilen elbiseler üzerine dökülüp de kar yağdı gibi bir manzara oluşturması kişiyi psikolojik olarak rahatsız eder. Şampuanları saç tipine göre hastalara öneriyoruz. 
 
Yağlı saçlar için kullanacağımız şampuanlar biraz daha farklıdır, çünkü yağlı saçların temizleyici yönü biraz daha fazladır. Bu da deterjan oranını biraz artırır. Kuru saçlarda saçı çok fazla yıpratmayacak hafif nemlendirecek şampuanlar, saç bakım ürünleri, gerekirse kuru saçlarda özellikle şampuanlama sonrası bakım kremleri ve ürünleri kullanılabilir. Saçları yıkarken çok sıcak su önermiyoruz. Ilık su hem temizleyicilik açısından hem de saç derisini ve saçı tahrip etmemesi daha iyidir" diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA