• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kendi özgür iradeleriyle karar verdiler
22 Ocak 2015 Perşembe 17:09

Kendi özgür iradeleriyle karar verdiler

Adalet Bakanı Bozdağ, 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi yönünde oy kullanan AK Partili vekillerle ilgili, "Milletvekillerimiz hepsi kendi özgür iradesiyle karar vermiştir" dedi.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Adalet Bakanlığı ile İnsan Hakları Kurumunun Hakimevi'ndeki istişare toplantısı öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı.

AK Parti Gaziantep Milletvekili Şamil Tayyar'ın, 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesi yönünde oy kullanan AK Partili vekiller için "hain" ifadesini kullandığı aktarılarak, değerlendirmesi sorulan Bozdağ, konuya ilişkin yasal süreci anlattı.

Meclis Soruşturma Komisyonunun yaptığı çalışmanın ardından 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmemesine karar verdiğini hatırlatan Bozdağ, bunun bir anlamda takipsizlik kararı anlamına geldiğini belirtti.

Bu karar çerçevesinde konunun Genel Kurul'da görüşüldüğünü ifade eden Bozdağ, "Oylanan Yüce Divan'a göndermeme kararı değil. Bu raporun görüşülmesi sırasında muhalefet tarafından 4 eski bakanın Yüce Divan'a gönderilmesini öneren önerge oylandı, reddedildi. Zira muhalefet partileri bu konuda Anayasa'nın öngördüğü 276 çoğunluğunu temin edemedi" dedi.

Bekir Bozdağ, konuya hukuksal açıdan bakılması gerektiğini belirterek, 4 eski bakanın soruşturma komisyonu kurulmasını kendilerinin istediğine işaret etti.

İstanbul Cumhuriyet Savcılığının devam eden soruşturmalarla ilgili takipsizlik kararı verdiğini de hatırlatan Bozdağ, "Soruşturma komisyonu bunlardan da gördüğüm kadarıyla istifade etti ve delilleri değerlendirdi, iddiaları değerlendirdi, sonunda aynı karar doğrultusunda karar verdi" diye konuştu.

Soruşturmayı başlatanın da takipsizlik kararı verenin de Türkiye'nin savcıları olduğunu belirten Bozdağ, birine inanıp, diğerine inanmamanın doğru olmadığını söyledi.

"Hukukun öngördüğü şekilde karara bağlandı"

Bozdağ, sürecin hukukun öngördüğü şekilde karara bağlandığını dile getirdi.

17-25 Aralık operasyonlarının konusunun bir adalet anlayışı olmadığını ifade eden Bozdağ, "Öyle olsa suç şüphesiyle soruşturma yürütenler suçu gördükleri zaman suçüstü yapabilirler. Takip ettikleri kişiler bakanlar değil, çocukları, yakınları. Onların dokunulmazlığı yok. Eğer adalet arayışı olsa suçüstü yapar, delileri tespit eder ama suçüstü yok. Delillerle ilgili pek çok hukuksuzluklar var. Bu, Sayın Cumhurbaşkanımıza, AK Parti hükümetine dönük siyasal hedefleri olan, yargı kullanılarak yapılan bir teşebbüstür. Yargı eliyle yürütülen operasyondur. Türkiye’de kimse Türkiye'nin yargısını herhangi bir siyasi maksatla kullanamaz. Hukuk da buna izin vermez. Bu oyun Meclis'te sona erdirilmiştir" değerlendirmesinde bulundu.

Bakan Bozdağ, Tayyar'ın açıklamasıyla ilgili de "Yaptığı açıklamayı doğru görmediğimi özellikle ifade etmek isterim. Sayın Tayyar'ın parti adına konuşma, değerlendirme yapma yetkisi yok, kendi görüşleridir. Ama bu şekilde ifade etmesini doğru ve şık görmediğimi ifade etmek isterim. Milletvekillerimiz hepsi kendi özgür iradesiyle karar vermiştir. Bu, AK Partinin grubunu serbest bıraktığının somut göstergesidir" ifadesini kullandı.

Yargıtayda iş bölümüne ilişkin kararla 9. Ceza Dairesinin baktığı işlerin 16. Ceza Dairesine devredildiği, bundan sonra Ergenekon, Devrimci Karargah davalarına bu dairenin bakacağı belirtilerek, "Davaların temyiz incelemesi bundan sonra nasıl sonuçlandırılır" sorusu üzerine Bozdağ, iş bölümüne ilişkin kararın 10 gün sonra yürürlüğe gireceğini, dosyaların yeni dairelere gönderileceğini söyledi.

Bozdağ, yeni dairenin ne tür kararlar vereceğini değerlendirmelerinin doğru olmayacağını, bunun tamamen yargının takdirinde bir konu olduğunu kaydetti.

"Gülen hakındaki yakalama kararı henüz Bakanlığa ulaşmadı"

Fethullah Gülen hakkındaki yakalama kararına ilişkin soru üzerine Bozdağ, İstanbul Sulh Ceza Hakimliğinin Gülen ile ilgili yakalama kararı verdiğini, kararın Adalet Bakanlığına geleceğini ve bunun ardından bakanlıkta kırmızı bültenle ilgili uluslararası hukuk çerçevesinde uyulması gereken kurallara uygun şekilde değerlendirileceğini söyledi.

Bozdağ, "Bunu İçişleri Bakanlığımıza göndereceğiz, onlar da Türkiye İnterpolü'ne gönderecek, oradan da ilgili yerlere gönderilecek. Henüz Adalet Bakanlığı diğer bakanlıklara göndermedi, çünkü karar bize de intikal etmedi" diye konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA