• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kendi imkanıyla kurduğu tesiste mantar üretiyor
03 Kasım 2013 Pazar 13:04

Kendi imkanıyla kurduğu tesiste mantar üretiyor

Konyalı bir girişimci kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir yönünden zengin olduğu bildirilen istiridye mantarını üretmek için kendi imkanlarıyla tesis kurdu

Kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir yönünden zengin olduğu bildirilen istiridye mantarı, Konyalı bir girişimcinin kendi imkanlarıyla kurduğu tesiste otomatik iklimlendirme, nemlendirme ve yapay ışık sistemiyle üretiliyor.

Ilgın ilçesine bağlı Çavuşçugöl beldesinde faaliyetlerini sürdüren girişimci Hüseyin Burgucu, yaptığı açıklamada, yatırım yapmak için araştırmada bulunurken istiridye mantarının dikkatini çektiğini ifade etti.

Mantarın yetiştirilmesini ve maliyetini öğrendiğini belirten Burgucu, hem yeni istihdam alanı oluşturmak hem de para kazanmak amacıyla istiridye mantarı tesisini kurduğunu söyledi.

Tesisi 100 metrekarelik alana, 60 bin lira maliyetle kurduğunu anlatan Burgucu, "Tesis, otomatik iklimlendirme, nemlendirme ve yapay ışık sistemine sahip. Tesisimiz en düşük kapasiteyle çalıştığında bile haftalık 150-200 kilogram verim sağlıyor. Kilosunu 10 liradan satışa sunuyoruz" dedi.

Ilgın'da birçok markete satış yaptıklarını, il merkezinden de pek çok marketin ürettikleri mantarı sattığını dile getiren Burgucu, "Getirisi en düşük kapasiteyle çalıştığında günün birkaç saatini ayırarak aylık asgari ücretin tam 10 katı gelir elde etmek mümkün. Bu sektör, KOSGEB ve diğer devlet kuruluşları tarafından desteklenmeli" diye konuştu.

- "İstiridye mantarı çocuk gibi sürekli ilgi ister"

Sektör hakkında araştırmanın önemine değinen Burgucu, mantarda hijyenin önemli yeri bulunduğunu vurguladı.

"İstiridye mantarı çocuk gibi sürekli ilgi ister. Yetişmesini sürekli takip etmek gerekir" diyen Burgucu, işi öğrenmek ve araştırma yapmanın çok önemli olduğunu, çünkü bilmeden işe girilirse yüzde 90 kötü sonuçlandığına işaret etti.

 Burgucu, istiridye mantarının bağışıklık sistemini güçlendirmede etkisinin çok fazla olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Mantar, zengin besin kaynağıdır. Bol miktarda madensel tuz içeren mantar, zihinsel yorgunluğa ve kansızlığa iyi gelir. Bileşiminde A, B ve D vitaminleri bulunur. Düşük kalorisiyle açlık hissini giderir. Kalsiyum, fosfor, potasyum ve demir yönünden zengin olan mantar, şeker, kalp, damar hastalıkları ve aneminin düşmanıdır. Mantardaki 'lentinian' adı verilen maddenin tümörleri azalttığı bilinmektedir."

İstiridye mantarının diyetik açıdan da pekçok vitamin ve oligoelementi barındırdığını dile getiren Burgucu, yağ oranı yok denecek kadar düşük olan ve kolesterol içermeyen mantarın sağlıklı diyet listesinde de kullanılabildiğini kaydetti.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA