• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kemik erimesinden korunmak elinizde
04 Şubat 2011 Cuma 14:14

Kemik erimesinden korunmak elinizde

Her 3 kadından birinde görülme riski olan kemik erimesi hastalığından korunmak için küçük yaşlardan itibaren yeterli miktarda kalsiyum içeren besinlerin tüketilmesi gerektiği belirtildi...
Meram Belediyesi ve Özel Akademi Hastanesi işbirliğiyle düzenlenen “5 Bin Kadına Kemik Okulu” projesinde eğitimler sürüyor. Konevi Kültür Merkezi’nde düzenlenen programda konuşan Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Çapar, “Batılı ülkelerde kadınların ilerleyen yaşlarda dahi dik yürüdüklerini gördüm. Ülkemizde ise yaşlı kadınların büyük çoğunluğunun beli iki büklüm olarak yürüdüklerine müşahit oldum. Kemik erimesi hastalığı, çocukluktan itibaren alınacak kalsiyum miktarı, yürüyüş, güneşten yararlanma vb. tedbirlerle önlenebilecek bir rahatsızlıktır. Bu konuda halkımızın bilinçlendirilmesi gerekmektedir. Bu okulun amacı da budur” dedi.
 
Özellikle menopoz döneminden sonra kadınların büyük çoğunluğunda görülen kemik erimesi hastalığının hem maddi hem de manevi olarak olumsuz sonuçlar ortaya çıkardığına dikkat çeken Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Mehmet Portakal, “Kemik erimesinin en önemli sonuçlarından biri olan kalça kırıkları, dünyada kalp ve kanser hastalıklarından sonra üçüncü önemli ölüm nedenidir. Tedavisi ve ameliyatları çok pahalı olduğu için ülke ekonomisine de büyük yük getirmektedir. Bu nedenle erken yaşlardan itibaren alınacak tedbirlerle kemik erimesinden kurtulabilineceği konusunda halkımızı bilinçlendiriyoruz”
 
GÜNDE 3 BARDAK SÜT İÇİN
Özel Akademi Hastanesi Diyetisyeni Gonca Turan Uzuner ise kemik erimesi ile beslenme alışkanlıkları arasında önemli ilişki olduğuna dikkat çekerek, “Kemik erimesinden korunmak için günde 3 bardak süt içilmeli. Günlük süt tüketiminin haricinde kemiklerimize yatırım yapmak için dikkat edeceğimiz diğer hususlar ise şöyle: Hazır yemekler, katkı maddeli ve işlenmiş yiyeceklerden kaçının.  Yeşil yapraklı bitkiler, sebze ve meyve tüketimini arttırın. Şeker ve tuz tüketimini sınırlandırın.”
 
Eğitimden sonra katılımcıların ücretsiz olarak kemik ölçümleri yapıldı ve sertifika verildi.  “5 Bin Kadına Kemik Okulu Projesi” 6 ay boyunca Perşembe günleri saat 14.00’da Konevi Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA