• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kazanı görmeyen gitmiyor
06 Temmuz 2012 Cuma 15:55

Kazanı görmeyen gitmiyor

Bütün insanlığa mesajlar gönderen, güldürürken düşündüren Nasreddin Hoca'nın ''kazan doğurdu'' fıkrasından esinlenerek Akşehir ilçesinde yaptırılan...
Bütün insanlığa mesajlar gönderen, güldürürken düşündüren Nasreddin Hoca'nın ''kazan doğurdu'' fıkrasından esinlenerek Akşehir ilçesinde yaptırılan 6 metre çapında, 4 metre yüksekliğindeki bakır ''kazan'' görenlerin ilgisini çekiyor.
     Akşehir Belediye Başkanı Abdülkadir Oğul,  yaptığı açıklamada, Nasreddin Hoca'nın ve ilçenin tanıtımı için çalıştıklarını söyledi.
     ''Gülmece Parkı''nda Nasreddin Hoca'nın eşeğe ters binmesinin yansıtılması gibi, fıkra temalı çeşitli heykellerin olduğunu belirten Oğul, burada ''kazan doğurdu'' fıkrasından esinlenerek yaptırılan bir de kazan bulunduğunu ifade etti.
     Bakır kazanın, ziyaretçilerden büyük ilgi gördüğünü anlatan Oğul, şunları kaydetti:
     ''Kazan büyüklüğü bakımından dikkat çekiyor. 6 metre çapında, 4 metre yüksekliğindeki bakır kazanı görmek için ilçeye gelenler var. Dünyada bildiğimiz kadarıyla böyle büyük bir kazan yok. Kazanın büyüklüğünün ispatı için gerekli yerlere başvuru bile yapıldı. Bazen göle maya çalınması töreninin ardından kazanın içinden halka yoğurt dağıtıyoruz. Buraya gelenler kazanla hatıra fotoğrafı çektiriyor. İlçeye görsel bir güzellik kazandıran kazanı görmeden Akşehir'den ayrılan yok diyebiliriz. Turizme büyük katkısı var.''
    
     -Hoca'nın kazan fıkrası-
    
     Nasreddin Hoca komşusundan bir gün kazanını ödünç ister. İade ederken de hem teşekkür eder, hem de içine küçük bir kazan koyar. Komşusu küçük kazanı sorunca Hoca, ''Komşu, bizdeyken kazanın doğurdu'' der.
     Komşusu bu işe pek sevinir. Aradan epey zaman geçer ve Hoca yine komşusundan kazanını ödünç ister. Komşusu da sevinerek verir. Ama bu kez aradan günler, haftalar, hatta aylar geçer, kazandan ve Hoca'dan ses çıkmaz.
     Nihayet bir gün komşusu konuyu açmaya karar verir, ''Hoca bizim kazan ne oldu-'' diye sorar.
     Hoca da üzgün bir ifadeyle, ''Komşu çok zaman geçti aradan, senin kazan öldü. Sana nasıl söyleyeceğimi düşünüp duruyordum'' deyince sinirlenen komşusu, ''Hocam ne diyorsunuz- Hiç kazan ölür mü- Kazan canlı mı ki ölsün-'' der. Hoca da ''Doğurduğunu kabul etmiştin, sesin çıkmamıştı, şimdi ölünce neden feryat ediyorsun'' cevabını verir.
    
     -Nasreddin Hoca kimdir--
    
     Sivrihisar'ın Hortu köyünde doğan ve Akşehir'de ölen Nasreddin Hoca, Sivrihisar'da medrese öğrenimi gördü. Babasının ölümü üzerine Hortu'ya dönerek köy imamı oldu.
     Nasreddin Hoca'nın değeri, yaşadığı olaylarla değil, gerek kendisinin, gerek halkın onun ağzından söylediği gülmecelerdeki anlam, yergi ve alay ögelerinin inceliğiyle ölçülür.
     Gülmecelerin ve fıkralarının incelenmesinden, bunlarda geçen sözcüklerin açıklanışından anlaşıldığına göre Hoca, belli bir dönemin değil Anadolu halkının yaşama biçimini, güldürü ögesini, alay ve eğlenme türünü, övgü ve yergi becerisini dile getirmiştir.
     Onunla ilgili gülmeceleri oluşturan ögelerin odağı; sevgi, yergi, övgü ve alaya almadır.
     Balkanlar'dan Orta Asya'ya kadar pek çok ülkede birbirine benzer öyküleriyle anlatılan Nasreddin Hoca ve ilettiği mesajlar son derece önemlidir. O, hem toplumu ve kişileri eleştirir, çözümler önerir, hem de tüm insanlığa hoşgörü, kardeşlik, barış ve iyimserlik önerileriyle seslenir.  AA
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA