• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kazaların nedeni örgütlenememek!
02 Mart 2010 Salı 11:38

Kazaların nedeni örgütlenememek!

Sendika yöneticileri, maden ocaklarında yaşanan kazaların sendikal örgütlenme olmadan hiçbir uygulamayla önlenemeyeceğini savunuyor.

Sendika yöneticileri, maden ocaklarında yaşanan kazaların sendikal örgütlenme olmadan hiçbir uygulamayla önlenemeyeceğini savunuyor.
    

Türkiye Maden-İş Sendikası Konya Şube Başkanı Mahir Yiğit, Türk-İş Konfederasyonu'na bağlı olarak, Türkiye'nin 4. büyük maden havzası olan Ermenek merkezli Konya bölgesinde faaliyet gösterdiklerini belirtti.
    

Sadece Ermenek'teki kömür ocaklarında yaklaşık bin işçinin çalıştığını ifade eden Yiğit, ''Bölgemizde de pek çok maden işçisi halen sendikasız çalışıyor. En son Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde bir maden ocağında ülkeyi yasa boğan grizu faciası, Ermenek'te 2003 yılında maden ocağında 10 arkadaşımızı yitirdiğimiz faciayı bir kez daha aklımıza getirdi'' dedi.
    
     -''ÖRGÜTLENDİK, RİSKLİ OCAKTA 7 YIL HİÇ KAZA OLMADI''
 
''Maden ocaklarında yaşanan faciaların büyük bölümü işçilerin sendikal güvenceden yoksun çalışmasından kaynaklanıyor'' diyen Yiğit, şunları kaydetti: ''2003 yılında Ermenek'te bir maden ocağında 10 arkadaşımızı kaybettiğimiz grizu patlamasından önce bu ocakta işçiler sendikalı değildi, yani örgütlü değildi. Bu facianın ardından sendika olarak büyük mücadeleler vererek bu ocaktaki yaklaşık 150 işçiyi sendikamıza üye yaptık. Kağıt üzerinde yapılan işçi sağlığı ve iş güvenliği denetimlerini gerçekten yapmaya başladık. Bu ocak o kadar riskli bir ocaktı ki, biz örgütlenip sendikanın iş yeri temsilcisi vasıtasıyla gerekli önlemleri almasaydık bu ocakta, aradan geçen 7 yılda kesinlikle bir değil bir kaç grizu patlaması olabilirdi. Yani 2003'te 10 arkadaşımızı grizu patlamasında yitirdiğimiz Ermenek'teki ocakta örgütlendik, 7 yıldır hiç kaza olmadı.''
    
Yiğit, bu sendikal başarıyla güvenli iş ortamının sağlandığı söz konusu ocağın ise yapımı biten Ermenek Barajı'nın su tutma alanı içinde kalacağı için faaliyetlerinin bu yıl sona erdiğini vurguladı.
    
     -''BAKANLIĞIN ÇALIŞMASI DOĞRU ANCAK, SENDİKA ŞART...''
 
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığından geçtiğimiz günlerde yapılan, ''Kamunun denetleme faaliyetleriyle birlikte özel sektör tarafından yeminli mali müşavirliklerde olduğu gibi bir özel sektör denetim mekanizmasını oluşturabiliriz'' açıklamasına da değinen Yiğit, ''Bu tür çalışmaları olumlu buluyoruz. Ancak ocaklarda yaşanan kazaların önlenmesi için nasıl bir mekanizma kurulursa kurulsun, bir işletmede sendikal örgütlenme olmadığı sürece başarıya ulaşılamaz'' diye konuştu.
    

Maden firmalarından istedikleri tek şeyin iş güvenliği yani insan hayatına özen gösterilmesi olduğunu belirten Yiğit, devlet eliyle sendikaya üyeliğin desteklenmediği takdirde, örgütsüz maden ocaklarında benzer grizu patlamalarının yaşanmasının kaçınılmaz olduğunu sözlerine ekledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA