• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaynakları ele geçirme operasyonu
20 Mart 2011 Pazar 16:38

Kaynakları ele geçirme operasyonu

HAS Parti'nin Balgat'taki yeni Genel Merkez Binası bugün düzenlenen törenle açıldı.
HAS Parti'nin Balgat'taki yeni Genel Merkez Binası bugün düzenlenen törenle açıldı. Genel Merkez binasının açılışında konuşan Genel Başkan Kurtulmuş, Libya'ya yönelik sürdürülen hava operasyonuyla ilgili değerlendirmelerde bulundu. Libya lideri Kaddafi halkına saldırırken, hangi batılı devletlerin hala petrol alışverişi yaptığının düşünülmesi gerektiğini belirten Kurtulmuş, Kaddafi yıllar içinde zulmünü sürdürürken hangi batılı ülkelerin çıkar ilişkisi içinde yapılanlara göz yumduğunu sordu.

Libya'ya bomba yağdıran Fransa'nın, İtalya'nın Başbakanlarının Kaddafi'nin önünde yerlere kadar eğildiklerini ifade eden Kurtulmuş, Kaddafi'nin oğlunun, Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin seçim kampanyasını kendilerinin finanse ettiklerini açıkladığına işaret etti. Bu ülkelerin önce bu kirli çıkar ilişkilerinden dolayı hesap vermeleri gerektiğini dile getiren Kurtulmuş, 1 aydır devam eden bu süreçte Türkiye başta olmak üzere İslam ülkelerinin neden aktif bir arabuluculuk fikri ortaya koymadıklarını sordu. Kurtulmuş

şunları söyledi: "Türkiye maalesef bu konuda da devre dışı bırakılmıştır. Füze kalkanı konusunda devre dışı bırakılan Türkiye, ortada bir dünya devleti edasıyla dolaşan, derin strateji üretmekten, ritmik dış politikadan bahseden Türkiye, Libya krizinde nerededir, ne yapmıştır, hangi adımı atmıştır? Füze kalkanında da aynı meseleyi gördük. Nasıl füze kalkanında Türkiye devre dışı bırakıldıysa NATO ve BM kararlarında özellikle Türkiye dışarıda bırakılmıştır."

Başbakan Erdoğan'ın, Cidde'de bir şey söylediğini, Dışişleri Bakanı'nın Ankara'da başka bir şey söylediğini belirten Kurtulmuş, ortaya konulan bu dış politika zaaflarıyla Türkiye diplomasi tarihine, dış politika tarihine de yeni bir kavram kazandırıldığını savundu. Kurtulmuş, "Buna reel politika demezler, deseler deseler 'dream' politika yani rüya, hayal politikası derler" diye konuştu.

BM'nin Libya hava sahasını uçuşa kapatmasının yerinde bir karar olduğunu kaydeden Kurtulmuş, Kaddafi'nin kendi halkına karşı saldırganlığını durdurmak için bunun gündeme getirildiğini hatırlattı. Bu kararın mürekkebi kurumadan Libya hava sahasında Fransız ve diğer ülkelerin savaş uçaklarının görülmüş olmasının, yüzlerce insanın öldüğü hava saldırılarına başlanmasının aslında BM kararındaki esas niyeti yansıtmadığını kaydeden Kurtulmuş şunları kaydetti: "Libya'da masum insanlar ölsün diye değil, Libya'daki insanların ölmesi engellensin diye hava sahası kapatılmıştır. Batı dünyası bir kez daha çifte standart uyguluyor. Irak'ın işgali de aynı gerekçelerle başlamış ve 1.5 milyon Iraklının öldüğü kanlı bir savaşın içine girilmişti. BM kararı asla hava saldırılarına müsaade etmez. Batılı ülkeler, bu kararı gerekçe göstererek asla ve asla Libya'ya operasyon yapamaz. Burada bütün dünyaya ilan ediyorum. BM kararına aykırı bir durumdur bu."

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, 'Türkiye, gerekli ve uygun gördüğü ulusal katkılarını getirecektir' denildiğini ve gerekirse askeri birtakım tedbirler de alınacağının duyurulduğunu ifade eden Kurtulmuş, bu politikanın BM hukukuna aykırı olduğunu söyledi. Kurtulmuş, "Türkiye hangi hakla, Libya halkının yanında değil de maalesef bu saldırının yanında yer alacaktır? Anlamak mümkün değildir" dedi. ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'ın bazı bölge ülkelerinin askeri müdahale dahil her türlü katkıyı sunmaya hazır olduklarını söylediğine işaret eden Kurtulmuş, "ABD, Fransa ve müttefiklerin yaptıkları operasyon, Kaddafi'yi indirme operasyonu değil, Libya'nın kaynaklarını ele geçirme operasyonudur. Bunun bir kere daha dünya kamuoyuna hatırlatılması lazım. Libya halkının özgürlüklerini düşündükleri yok. Tabii ki o insanları kurtaralım ama 40 senedir neredeydiniz? Libya halkını özgürleştirmeyi bahane ederek başlıyorsunuz. Bahreyn, Yemen'deki halkların özgürlükleri yok mu? Onlara yok diyorsun, belki çıkar ilişkileri devam ediyor ama Kaddafi ile çıkar ilişkileri bitmiş, defterden silmişler. Aynı Saddam'ı sildikleri gibi. Bu operasyon, Libya'nın topraklarına karşı yapılan, Libya'nın zenginliklerini paylaşmak için yapılan bir operasyondur" şeklinde konuştu.

Konuşmasının ardından Kurtulmuş, Genel Merkez binasının açılış kurdelasını kesti ve binayı gezdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA