• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kavakçı 28 Şubatla ilgili soruları yanıtladı
05 Mart 2012 Pazartesi 17:13

Kavakçı 28 Şubat'la ilgili soruları yanıtladı

Başörtülü olarak Meclis'e girdiği için vekilliği düşürülen ve vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, Habertürk TV'de ekrana gelen Basın Kulübü'nde soruları yanıtladı.
Başörtülü olarak Meclis'e girdiği için vekilliği düşürülen ve vatandaşlıktan çıkarılan Merve Kavakçı, Habertürk TV'de ekrana gelen Basın Kulübü'nde soruları yanıtladı.
1999 seçimlerinde, 28 Şubat sürecinde kapatılan Refah Partisi'nin ardından kurulan Fazilet Partisi'nden milletvekili seçilen Merve Kavakçı, Basın Kulübü programına konuk oldu. Kavakçı, 28 Şubat'ın devamında milletvekilliği sürecinde yaşadıklarını ve Türkiye'de başörtüsü meselesi ile ilgili Nihal Bengisu Karaca, Belkıs Kılıçkaya, Selçuk Tepeli ve Ceyda Karan'ın sorularını yanıtladı.
KAVAKÇI'NIN MİLLETVEKİLLİĞİ
Türkiye'nin bugüne kadar seçilmiş tek ve ilk başörtülü milletvekili Kavakçı vekillik dönemini programda anlattı. 'Yaşadıklarım darbedir, millet idaresine gölge düşürüldü' diye konuşan Kavakçı şöyle konuştu: 'Dışarıdan getirilmiş biri gibi lanse edildim. Başörtüme odaklanmış anti kampanya yürütüldü. Ne tahsilimin ne de çalışmalarımın bir önemi yokmuş gibi davranıldı. '
Refah Partisi'nden İstanbul milletvekili seçilen Merve Kavakçı'ya, başörtülü olduğu gerekçesiyle Meclis'te yemin ettirilmemişti. 13 yıl önce Meclis'ten 'kovulan' Kavakçı o günleri şu sözleriyle anlattı: 'Laik çevreden tölerans dışı davranışlar bekliyordum. Ama Meclis'te yaşadığım gibi bir tepki beklemiyordum. Rejimin istediği kadın modeli dindar kadın modeline ters.'
 
FAZİLET PARTİSİ DÖNEMİ
İlk haberi aldığımda çok sevinmiştim, gurur duymuştum. Başörtülü aday konusunda farklı görüşler vardı. Rahmetli Erbakan başörtülü kadınlarında Meclis'te olmasına yürekten inanırdı. Başörtülü kadınlar o dönem çok itilmiş-kakılmışlardı.
Öte yandan vatandaşlıktan da çıkarılan Kavakçı, 'Devletin tepesi, Demirel, ajanprovokatör ilan etti. Dil din ırk mezhep olarak bölmekle suçlanmış birisiyim. Kemalist çevre yemin etmeme fiilen engel oldu. Hem 'eşitsiniz' dendi, hem de ayrımcılık yapıldı. Bunu yasalaştırsalardı biz de haddimizi bilirdik' diye konuştu.
1999 SEÇİMLERİ
Kavakçı 1999 seçimlerini şöyle anlattı: 'Erken seçimdi ve olaylar 1-1,15 ay içinde gelişti. Halktan 'başını açacaksın değil mi?' sorusu geliyordu.O dönemde bir liderlik eksikliği yaşadık.'
 
YEMİN TÖRENİN ARDINDAN NELER YAŞADI?
Yemin töreninin ardından çoğunlukla yalnızdım. Nazlı Ilıcak yanımda durdu. Bu nedenle 5 yıl siyasetten uzaklaştırıldı.Evimize gireni çıkanı takip eden bir medya ordusu vardı. Çocuklarımız öğretmenleri tarafından sözlü tacizlere uğradı. Okul Müdürü 'bir süre getirmeyin' dedi. Bir süre uzaklaştırdık. Bu sefer de 'dindar olduğu için çocuklarını okula bile göndermiyor' denildi. Babamı sahte peygamber ilan ettiler. Nermin Erbakan beni medya konusunda uyarmıştı.
 
TÜRK VATANDAŞLIĞINDAN ÇIKARTILMASI
O dönemde Çift vatandaşlığı bulunan Kavakçı Meclis'ten çıkarılmasının ardından Türk vatandaşlığından çıkarıldı. Kavakçı'nın bu konuyla ilgili açıklamalarının başlıkarı şöyle:
- 'Ecevit Hükümeti beni hemen vatandaşlıktan çıkardı.'
- 'Yemin töreninden 11 gün sonra vatandaşlıktan çıkarıldım.'
- 'Başörtülü girilemeyeceğine dair bir yasa hiç olmadı.'
- 'AİHM 'seçme seçilme hakkı ihlal edilmiştir' kararı verdi.'
- 'Çifte vatandaşlığım Meclis'e girdiğimde gündemde degildi.'
 
KAVAKÇI: 28 ŞUBAT BENİM İÇİN DEVAM EDİYOR
28 Şubat benim için bitmedi, canlı şekilde sürüyor. Ak Parti ve Refah Partisi mukayesesini doğru bulmuyorum. Türkiye demokratikleşme açısından biraz yol kat etti. Başörtüsü yasağı benimle başlayıp bitmedi. Bunun 30 yıllık bir geçmişi var. Dindar kesimler başaörtüsü yasağına sessiz kaldılar. Öğrenciler için bunun kaldırılması bu özgürlüğün verildiğine inanmıyorum. Bir çok yasağın kalktığı üniversitelerde başörtülü öğrencilee psikolojik baskın yapılıyor. Bu nedenle başörtülü kadınlar için 28 Şubat dönemi devam ediyor.
 
'İKNA ODALARINDA BEDENİ KURTARMAK ADINA RUHLAR YAKILDI'
Kavakçı ikna odalarıyla ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu. Türkiye'de başörtüsünü inceleyen eselerin yetersiz olduğunu söyleyen Kavakçı,' en çalışmamda ikna odalarını gaz odalarına benzettim. Bu kızların ruhları yavaş yavaş zehirlendi. O odalarda ikna ederek başlarının açtırılması. Kimi zaman erkekler tarafından saçlarının okşanmaları... İkna odalarında bedeni kurtarmak adına ruhlar yakıldı' diye konuştu.
 
YENİŞAFAK
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA