• Konya15 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Katılım payı 2 liraya düştü, vatandaş 450 milyon lira tasarruf etti
18 Haziran 2009 Perşembe 11:02

Katılım payı 2 liraya düştü, vatandaş 450 milyon lira tasarruf etti

Hastalardan muayene karşılığında alınan katılım payı 2 liraya düşünce devletin kasasına girecek para yarı yarıya azaldı.
Hastalardan muayene karşılığında alınan katılım payı 2 liraya düşünce devletin kasasına girecek para yarı yarıya azaldı. Bir yılda vatandaşların cebinden katkı payı olarak yılda yaklaşık 1 milyar TL çıkacakken, Danıştay'ın kararı ile rakam 550 milyon TL'ye düştü.

Türk Sağlık-Sen hastalardan muayene başına alınan katılım payını Danıştay'ın 2 TL'ye indirilmesiyle ilgili bir rapor hazırladı. Buna göre devlet, hastaneye gidenlerden katılım payı olarak bir yılda yaklaşık 1 milyar lira toplayacakken, bu tutar Danıştay'ın kararı sonrasında 550 milyon liraya düştü. Dolayısıyla katılım payından gelecek parayla sağlık harcamalarını çevirmek isteyen Sosyal Güvenlik Kurumu, 450 milyon liradan oldu.

Hazırlanan raporda sadece Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 2008 yılında 215 milyon muayene yapıldığına dikkat çekildi. Danıştay tarafından iptal edilmeden önce muayene katılım payının Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelerde 3-4 lira olduğu hatırlatılarak, "Muayene oranlarının yıllık artışlarına bakıldığında bu yıl yaklaşık 230 milyon muayene yapılacağı tahmin edilmektedir. Bunun yaklaşık maliyeti vatandaşa bir yılda 690 milyon lira olacaktı." denildi.

Sağlıkta Uygulama Tebliği'ne göre üniversite hastanelerinde muayene başına 6 lira özel hastanelerde ise muayene başına 10 TL katılım payı alındığına dikkat çekilen raporda, "SGK bir yılda vatandaştan 1 milyar TL katılım payı tahsil edecekti." ifadelerine yer verildi. Danıştay tarafından katılım payının indirilmesiyle vatandaşın yaklaşık 450 milyon TL daha az ödeme yapacağına işaret edilen çalışmada, "Vatandaş, Danıştay tarafından muayene katılım paylarının 2 TL'ye indirilmesini ardından Sağlık Bakanlığı hastanelerinde bir yılda yaklaşık 460 milyon TL katılım payı ödeyecektir. Üniversite hastanelerinde ve özel hastanelerde de katılım payının 2 TL olması ile birlikte vatandaş bu hastanelere de bir yılda yaklaşık 80 milyon TL ödeyecektir." denildi.

Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, katılım payı ücreti ile sağlıkta paralı döneme geçişin başladığını ifade etti. Kahveci, "Danıştay katılım payının 2 TL'ye indirerek adaletsizliğin bir parça önüne geçti. Fakat asıl olması gereken vatandaştan katılım payı alınması uygulamasına tamamen son verilmesidir. Sosyal devlet olmanın gereği de budur." dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA