• Konya14 °C

İsmail Koç

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

Katar’dan Konya’ya yoğun pazartesi gündemi

07 Haziran 2017 Çarşamba 15:02

Pazartesi gününe son derece yoğun ve hareketli bir gündem ile başladık. Önce Suudi Arabistan, Mısır, Birleşik Arap Emirlikleri ve Bahreyn’in, Katar'la tüm diplomatik ilişkileri kestiği haberlerigeldi. Tam gündem duruldu derken Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu Konya üssü ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Pazartesi günü sabah saatlerinde Suudi Arabistan, Bahreyn, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri Katar ile diplomatik ilişkilerini kestiklerini, hava sahasını Katar'a kapattıklarını, Katarlı diplomatların 48 saat içinde ülkelerinden ayrılması gerektiğini duyurdu. 4 ülkenin ardından Yemen ve Libya da aynı kararı aldığını açıkladı. Bu ülkelerin yanı sıra Maldivler de Katar'la ilişkilerin kesildiğini duyurdu.

Bu gelişmelerin ardından insanın aklına deli sorular geliyor.Acaba Türkiye’ye diş geçiremeyenler, ülkemizle yakın ilişkileri bulunan Katar’a mı kanca attılar. Keza Türkiye ile Katar arasında milyar dolarlık iş anlaşmaları yapılmıştı. Bu durum kimleri rahatsız etti?

Katar teröre mi yoksa Türkiye’ye mi destek veriyordu?

Bu kararın alınmasında kısa bir süre önce ABD Başkanı Donald Trump’ın bölgeye ziyareti ne derecede etkili olmuştur?

Bunun gibi pek çok sorunun cevabı muamma. Bakalım önümüzdeki günler bizlere neler gösterecek?

***

Katar’a körfez ülkelerinin verdiği tepkinin ardından FETÖ ile mücadele ile ilgili bir son dakika gelişmesi yaşandı.

Terör örgütü elebaşı Fetullah Gülen ile birlikte aralarında Konya’dan da 18 kişinin bulunduğu 130 kişinin Türk vatandaşlığından çıkarılmasına ilişkin İçişleri Bakanlığı ilanı, Resmi Gazetede yayımlandı. Bu isimlerin3 ay içinde Türkiye'ye dönmedikleri takdirde Türk vatandaşlığından çıkarılacakları duyuruldu.

Bakalım bundan sonraki süreçte FETÖ elebaşı ve diğer isimlerin konu ile ilgili tavırları ne olacak?

***

Aynı saatlerde İstanbul Sanayi Odasının hazırladığı Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu araştırma sonuçları. Söz konusu araştırmada Konya’dan da 9 firma yer aldı.

Konya’nın gururu ise yine Konya Şeker oldu. Konya Şeker 2.414.094.742 Liralık işlem hacmiyle 31. sırada kendine yer buldu. Bir önceki yıl 37 sırada yer alan Konya Şeker 6 basamak daha yükselerek 31. sırada yer aldı.  Konya Şeker geçen sene de 37. sırada yer almıştı. Bu sene Konya Şeker 6 basamak daha yükseldi.

Konya Şeker’in dışında listede Eti Alüminyum, TÜMOSAN, Ova Un Fabrikaları, Aydınlar Yedek Parça, Helvacızade, Enka Süt, Akova Süt, Hekimoğlu Un Fabrikası da yer aldı.

Konya’nın ilk 500’de bulunan firmalarının ticaret hacmi böylece 500 milyar liraya ulaştı. Konya sanayisi ile de büyüyor. İnşallah ilerleyen yıllarda daha çok Konyalı firmayı daha üst sıralarda görebiliriz.

***

Tam bu gelişmelerle gündem biraz duruldu derken Dışişleri Bakanı MevlütÇavuşoğlu Alman mevkidaşıSigmarGabriel ile ortak basın açıklaması yaptı.İncirlik sorununu değerlendirdiklerini ifade eden Çavuşoğlu, Brüksel’e önerilerinin NATO heyetinin İncirliği değil, Konya üssünü ziyaret etmeleri olduğunu söyledi. Bu açıklamayla birlikte Konya üssü ile ilgili spekülasyonlar da sona ermiş oldu.

 

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA