• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Katar Büyükelçisi Kuluda
30 Haziran 2014 Pazartesi 15:21

Katar Büyükelçisi Kulu'da

Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, yaz tatili için geldiği Konya’nın Kulu ilçesinde Katar-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Türkiye’nin Katar Büyükelçisi Ahmet Demirok, yaz tatili için geldiği Konya’nın Kulu ilçesinde Katar-Türkiye ilişkilerini değerlendirdi.

Katar-Türkiye ilişkilerinde kısa zamanda uzun yol aldıklarını ifade eden Büyükelçi Ahmet Demirok, “Katar eski bir Osmanlı toprağı, kültür ve yaşam tarzı olarak bize çok yakın bir ülke. Bildiğiniz gibi Türkiye-Katar siyasi ilişkileri mükemmel diye tanımlayabileceğimiz bir durumda. Gerçekte dünyadaki en yakın 2 ülkeyi sayacak olursak, bunların başında Türkiye ve Katar geliyor” dedi.

Katar ile ticari ilişkilerin çok iyi olduğunu belirten Demirok, “Bunu gittikçe artırmak için elimizden gelen çabayı gösteriyoruz. Katar ile Türkiye ilişkileri açısından bakıldığında en önemli konulardan bir tanesi alt yapı hizmetleri. Türkiye’nin en büyük inşaat şirketleri, taahhütlük şirketleri Katar’da görev yapıyor. Bu güne kadar Katar’da Türk şirketlerinin gerçekleştirdiği proje 13, yani 5 milyar dolardı. Fakat 2014 yılında çok iyi bir başlangıç yaptık. Yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ihaleyi 2014’ün ilk yarısında aldık. Katar’ın 2030 vizyonu çerçevesinde yaklaşık 200 milyar dolarlık bir harcama yatırım yapması bekleniyor. Türk şirketlerinin bu pastadan büyük bir pay alması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Bu çerçevede sene sonuna kadar 3 milyarlık aldığımız ihale miktarını iki katına çıkartma planımız var. Tabi büyükelçilik olarak elimizden gelen desteği gösteriyoruz” diye konuştu.

“KATAR İLE TİCARET HACMİMİZ 750 MİLYON DOLAR”

Katar’da kendilerine en büyük yardımı Türkiye Cumhuriyeti ve hükümetinin verdiğini kaydeden Demirok, “Türkiye Cumhuriyeti Katar ile olan yakın ilişkilerinden dolayı Sayın Başbakanımız, Cumhurbaşkanımız olmak üzere büyük destekler veriyorlar. Katar ile ilişkilerimiz dediğim gibi mükemmel seviyede. Bu bize büyük avantaj sağlıyor. Geleceğe bu açıdan umutlu olarak bakıyoruz. Katar’da hali hazırda ticaret hacmimiz yaklaşık 750 milyon dolar civarında. Bunun 250 milyon dolarını biz ihracat ediyoruz. 500 milyon dolarlıkta biz Katar’dan mal ithal ediyoruz. Katar’dan aldığımız malların büyük bir kısmını sıvılaştırılmış doğalgaz oluşturuyor. Tabi ki Katar ile ilişkilerimizi bu ihracat kalemlerimizi artırmak niyetindeyiz. Çünkü Katar gerçekten dünyanın zengin ülkelerinden bir tanesi. Türk iş adamlarının büyük şansları olduğunu düşünüyorum. Ciddi şekilde işbirliği potansiyeli mevcut. Dünya’nın en büyük şirketleri Katar’da faaliyet gösteriyor” ifadelerini kullandı.

“TİCARİ İLİŞKİLERİMİZİ ÇEŞİTLİ ALANLARA YAYMAK GİBİ POLİTİKAMIZ VAR”

Türkiye’nin de en büyük şirketlerinin Katar’da faaliyet gösterdiğini dile getiren Demirok, “Türk şirketlerinin gelmiş olduğu gelişmişlik aşaması itibariyle gerçekten dünya çapında rekabet edecek güce sahipler. Bunu da Katar'da büyük bir memnuniyetle müşahede ediyoruz. Bizim ticari ilişkilerimizi çeşitli alanlara yaymak gibi politikalarımız var. Bu çerçevede girişimlerimizi başlattık. Bunun sonuçlarını almaya başladık. Bunların başında sağlık alanı; sağlık konusunda iş birliği yapılacak alanlar olarak geliyor. Tarım bu alanda çok iyi. Turizm ve sağlık turizmi çok iyi perakende eşya ticaret açısından da çok önemli Tabi ki inşaat malzemeleri bu kalemlerde Katar ile ilişkilerimizi geliştirmek için çaba gösteriyoruz” şeklinde konuştu.

“KATAR’DA YATIRIM YAPMAK İSTEYEN İŞ ADAMLARINA YARDIMA HAZIRIZ”

Katar’a gelip yatırım yapmak isteyen iş adamlarına yardıma hazır olduklarını söyleyen Demirok, “Ben geçenlerde Ankara’daydım. Sayın Başbakanımızın talimatıyla Konyalı iş adamlarımızın Katar ile iş birliği yapması konusunda Başbakanımızın teşviki çerçevesinde büyük iş adamı heyetimizin bu yılın sonuna doğru Katar’da ağırlamayı öngörüyoruz. İnşallah Türkiye’yle Katar arasındaki ilişkilerin tüm kanatlarıyla yayılacak şekilde iş adamlarımız gelirlerse biz onlara kendilerini muhataplarıyla buluşturup yeni iş imkanları, iş ortaklıkları ortaya çıkartmak konusunda elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Katar’da 8 bin kadar Türk vatandaşı yaşamakta. Bunların büyük bir kısmı Hatay, Antakya bölgesindeki insanlarımız. Tabi ki Arapça diline de vakıf oldukları için orada çok daha çabuk adaptasyon sağlıyorlar. Her alanda çalışan Türk insanlarımız var orada. Katar’daki Türk şirketlerinin aldığı projelere göre Katar’daki insanlarımızın sayısında artış veya azalış ortaya çıkıyor” dedi.

“KONSOLOSLUK HİZMETLERİ DE VERİYORUZ”

Büyükelçi olarak konsolosluk hizmetleri de verdiklerini aktaran Demirok, “Katar’ın en büyük büyükelçiliği Türkiye Büyükelçiliğidir. 12 bin 400 metrekare üzerine kurulmuş Katar’ın en büyük büyükelçiliği faaliyete geçti. Sayın Başbakanımızın 4 Aralık 2013 tarihinde katıldığı bir törenle resmi açılışını yaptık. Bu büyükelçiliğimizin tüm imkanlarıyla vatandaşlarımıza, Türkiye-Katar ilişkilerine hizmet etmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

Kulu’da İsveç Fahri Konsolosluğu’nun açılışına katıldıklarını da hatırlatan Demirok, “Bildiğiniz gibi Fahri konsolosluğunun açılış fikri Sayın Ahmet Davutoğlu’nun 2011 yılında Kulu’ya yapmış olduğu bir ziyarette ortaya çıkmıştı. Asıl amacında vatandaşlarımızın Kululu hemşehrilerimizin İsveç Büyükelçiliğinde çektiği sıkıntıları bir nebze azaltmak, hizmeti ayağa getirmek açısından. Biliyorsunuz Sayın Davutoğlu Kuluları çok seviyor ve ben bunları bizzat müşahede ediyorum. Bu açıdan böyle bir öneride bulundu. Sağ olsun İsveç hükümeti de bunu uygun gördü. Fahri Konsolosluklar büyük şehirlerde açılır, Kulu gibi orta büyüklükte bir ilçede açılması tabiî ki istisnai bir durum. Kulu’nun İsveç ve Türk ilişkileri açısından önemini de göstermesi açısından çok önemli. Malumunuz ben de elimden gelen tüm gayretleri gösterdim. Buna bir nebze katkımızda oldu. Fahri Konsolosluğun açılması çerçevesinde ben şunu savunuyorum; tabi ki Büyükelçi, Cumhurbaşkanı olabiliriz, Başbakan olabiliriz ama biz Kululuyuz. Kulu bizim ana vatanımız ve sevdiğimiz memleket, insanlarını seviyoruz. Bu açıdan Kululuların en iyisine layık olduğunu düşünüyoruz. Fahri Konsolosluk gibi bu tür hizmetlerin Kulu’ya getirilmesi konusunda elimizden gelen hizmeti yapmaya devam ediyoruz. Fahri Konsolosluk açıldı ama Fahri Gönüllü hizmetkarlarıyız” şeklinde konuştu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA