• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kasaplar gelen zamlara tepkili
24 Ağustos 2010 Salı 10:59

Kasaplar gelen zamlara tepkili

Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşların beyaz ete yönelmesiyle birlikte beyaz et satan firmaların tavuk ve tavuk ürünlerine zam yapması, kasapların tepkisini çekiyor
Et fiyatlarının yüksek olması nedeniyle vatandaşların beyaz ete yönelmesiyle birlikte beyaz et satan firmaların tavuk ve tavuk ürünlerine zam yapması, kasapların tepkisini çekiyor.
Konya Kasaplar Odası Başkanı Mehmet Cengiz, Ramazan ayının gelmesiyle et piyasasında az da olsa kıpırdanma olduğunu ancak fiyatların yüksek olması nedeniyle vatandaşların et alırken çekinceli davrandığını belirtti. Geçen yıl Ramazan ayında 12 liradan sattıkları etin kilosunu bu yıl 22 liradan satmak zorunda kaldıklarını ifade eden Mehmet Cengiz, "Şu an karkas etin kilosunu 16.5 liradan alıyoruz. Bunun üzerine nakliyesi, stopajı, KDV'si falan eklenince etin kilosu bize 20-21 liradan geliyor. Biz de
üzerine 1-2 lira kar koyup satmak zorunda kalıyoruz. Ancak vatandaşlar et fiyatlarını yüksek bulduğu için et almakta hala çekinceli davranıyorlar. Bu da bizim işlerimize olumsuz yansıyor" dedi.

'RAMAZAN'DA FİYAT ARTIRMAMA KARARI ALDIK'
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'yla birlikte ortak bir karar aldıklarını ifade eden Cengiz, "Buna göre gerek et ürünü satanlar, gerekse canlı hayvan satanlar ile Ramazan ayı boyunca fiyatlarda oynama yapmama kararı aldık. Yani Ramazan ayı boyunca et fiyatları sabit kalacak. Böylece Ramazanı fırsat bilen fırsatçılara imkan verilmeyecek. Bu kararı almamızda et ithalatının da etkisi oldu. Bu etler bize gelmese de, bize olumlu yansımaları oldu. Ramazan ayından sonra et piyasasında bir hareketlilik beklemiyoruz.
Çünkü Kurban Bayramı'na 1 ayımız kalıyor. Vatandaşlar, nasıl olsa kurbanda et yeriz diyerek 1 ay et ürünü almaktan vazgeçiyor. Kurbanla birlikte de en az 6 ay kasaplara uğranmıyor. Ankara-İstanbul gibi illerde bulunan Et Balık Kombinesi satış ofislerinden birisinin de Konya'ya açılması gerek. Bu sayede hem vatandaş, hem biz rahat ederiz" şeklinde konuştu.

'BEYAZ ET SATAN FİRMALAR FIRSATÇILIK YAPIYOR'
Vatandaşların Ramazan'da kırmızı et yerine fiyatı daha ucuz olan beyaz ete yöneldiğini dile getiren Cengiz şöyle devam etti: "Ancak insanların tavuğa ve tavuk ürünlerine yönelmesiyle birlikte bunu fırsat bilen üretici firmalar, özellikle talep gören tüm piliç, but ve bagette fiyat artırımına gitti. Ramazan'dan önce kilosu 4.5 lira olan tüm pilicin fiyatı Ramazanla birlikte 6 liraya çıktı. Butun kilosu 6 lira iken 7-7.5 liraya, 6 lira olan bagetin fiyatı ise 9 liraya fırladı. Ramazan'ın gelmesiyle tavuk
ve tavuk ürünü satan firmalar fırsatçılık yaparak özellikle en çok talep edilen ürünlere zam yaptı. Ama buna rağmen insanlar tavuk ürünlerini daha çok tercih ediyor. Tüm bir piliç yaklaşık 10 liraya mal oluyor ve 10 liraya 5 kişilik bir aile iftarını rahatça yapabiliyor."
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA