• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karpuzlar hem küçük hem de çekirdeksiz olacak!
25 Temmuz 2012 Çarşamba 14:09

Karpuzlar hem küçük hem de çekirdeksiz olacak!

Denizli Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç.Dr.Ramazan Ali Alan, karpuz üreticilerinin isteği üzerine...

Denizli Pamukkale Üniversitesi (Paü) Bitki Genetiği ve Tarımsal Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi (BİYOM) Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Ramazan Ali Alan, karpuz üreticilerinin isteği üzerine çekirdeksiz karpuz tohumu üretmeye başladıklarını söyledi. Doç. Dr. Alan, BİYOM'da tohumların ıslahını hızlandırmak amacıyla çeşitli teknolojiler uyguladıklarını ifade ederek, "Bu teknolojiler, yeni tip ürünlerin ortaya çıkmasını da sağlayabiliyor. Bunlardan birisi de çekirdeksiz karpuz üretmektir. Avrupa ve Amerika'da en çok tüketilen, çekirdeksiz karpuzdur. Bizim için de bunu üretmek zor değil." dedi.
Karpuz üretimi yapan firma yöneticilerinin, "İnsanlar artık büyük karpuz yemeyi sevmiyor. '20 kilo olmasın, 3-4 kilo olsun.' diye taleplerde bulunuyor. Türkiye'de eskisi gibi küçük karpuzlara karşı bir özenti başladı. Biz de hem çekirdeği olmasın hem de Türkiye'nin kendi çeşitleri ve ağız tadımıza uygun karpuz üretelim dedik. Çalışmamız tamamlandığında Türkiye, yurtdışından tohum almayacak. Yerli firmalarımız, çekirdeksiz karpuz tohumu üretebilecek." diye konuştu.

Muz ve üzüm gibi meyvelerin klon yöntemiyle çekirdeksiz üretilebildiğini kaydeden Alan, "Aslında karpuzda da o özellik var. Karpuzun kromozon sayısını ikiden üçe çıkardığımız zaman tohum üretemiyor ancak karpuz üretiyor. Bu bitkide üremenin, tozlanma ve döllenmeyle alakası yok. Karpuzun çiçek açtıktan sonra meyve Bağlama şansı var, polene ihtiyaç yok. Bizim üreteceğimiz karpuzlar iri olmayacak, ancak bir iki kişinin yiyebileceği şekilde küçük ve sayısı fazla olacak." şeklinde konuştu. Özel şirketler ar-ge masraflarını karşılarsa bu teknolojiyi öğreterek üretim yapmalarına imkan sağlayacaklarını söyleyen Ramazan Ali Alan, "Biz burada biber üzerinde başlattığımız çalışmalarda, 300 çeşit yerli biber cinsine ulaştık. Bunlar üzerinde ıslah çalışmalarımız sürüyor. Çalışmalarımızı farklı bitkiler üzerinde de sürdürüyoruz." ifadelerini kullandı.

habeler.com

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA