• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karpuz yiyen kavun ve üzüm yemesin
21 Temmuz 2009 Salı 16:06

Karpuz yiyen kavun ve üzüm yemesin

Yaz meyveleri gibisi yoktur. Buz gibi karpuz, kavun ve üzümün tadına doyum olmaz. Ancak, uzmanlar uyarıyor Üç meyveyi aynı anda yemeyin Peki neden?
Yaz mevsiminde ısı artmasıyla birlikte yiyecekler daha çabuk bozuluyor. Sıcak ortamda mikroplar daha çok çoğalıyor, sıcak ortamda besinleri serin yerlerde saklamak daha bir zorlaşıyor. Bu bozulmaya bağlı olarak besin zehirlenmesi ortaya çıkıyor.
 
Yazın besin zehirlenmeleri ve ishaller sık görülüyor. International Hospital İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Murat Soysal, yazın kavun, karpuz, üzüm gibi meyveleri karıştırarak soğuk şekilde tüketmenin, meyvelerin yanında soğuk içecekler içmenin mide ve bağırsak hareketlerini bozarak ishale neden olduğunu söyledi. Tıpta “gastroenterit” olarak adlandırılan besin zehirlenmesinde ise, bulantı, kusma, ishal, karın ağrısı görülüyor. Gastroenteritte, mide ve bağırsak hareketleri bozulu-yor, ağızdan alınan yiyeceklerin sindirim sistemini hızlı ve erimemiş terketmeleri sonucunda ishal ortaya çıkıyor.
 
YAZIN YUMURTA İÇEREN BESİNLERE DAHA ÇOK DİKKAT
 
Yumurta içeren unlu mamuller, yaş pasta, tavuk eti (kırmızı ete göre daha kolay bozuluyor) tüketirken dikkatli olmak gerekiyor. Tavuk eti bozulunca “salmonella” gibi mikroplar kısa sürede aşırı miktarda ürüyor. Bu mikropların toksinleri de ishale yol açabiliyor. Mikrobik olmayanlar ise karışık meyvelerin yenmesinden kaynaklanıyor.

BU YİYECEKLER İSHAL YAPAR!
 
Bazı yiyecekleri az miktarda tüketmek sorun yaratmasa da, bazı kişilerde ise fazla miktarda yemek ishale neden oluyor. İşte bu yiyeceklerden bazıları:

Taze kayısı
Üzüm (üzüm suyu)
Erik
Kiraz
Kavun
Karpuz
Peki kahve telvesi işe yarar mı?

İshal çoğu zaman aniden ortaya çıkan bir durum. Bu nedenle çareyi geleneksel yöntemlerde aramaya yol açıyor. İshali gidermek için kahve telvesi, kuru çay yemek ishali kesmeyeceği gibi, midenin ve bağırsakların da tahrişine neden olabiliyor. Dr. Murat Soysal, ishale yüksek ateşin de eşlik etmesi ve 24 saat boyunca geçmemesi halinde hekime başvurulması gerektiğini belirterek şunları söyledi: “Meyveleri soğuk yememek önemli. Eğer kişide mide hassasiyeti varsa, meyvelerin yanısıra soğuk meşrubat da içiyorsa ishal yapar. “

İshale iyi gelen yiyecekler

İshal nedeniyle gelen erişkin ve hastalara özellikle 24-48 saat belli yiyecekleri tüketmelerini önerdiklerini belirten Dr. Murat Soysal, ishale iyi gelen yiyecekleri şöyle sıraladı:

Muz
Şeftali
Elma
Peynir
Zeytin
Ekmek
Az yağlı makarna
Haşlanmış patates
Patates püresi
Pirinç çorbası

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA