• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karayılandan Suriyeli Kürtlere Silahlanın Çağrısı
21 Kasım 2011 Pazartesi 13:34

Karayılan'dan Suriyeli Kürtlere 'Silahlanın' Çağrısı

Suriye'de Beşar Esad'ın Kürt kartını açmasının ardından PKK liderlerinden Karayılan, ülkedeki tabanına silahlanma çağrısında bulundu.
PKK liderlerinden Karayılan Suriye'deki Kürtlere 'silahlanın' çağrısında bulundu

Türkiye, Suriye yönetimine karşı Arap Birliği'nin yaptırımlarını destekleme kararı alırken, gözler Suriye'de yaşayan 1.5 milyonluk Kürt nüfusuna çevrildi. Esad'ın, kimlik, işyeri açma ve çalışma hakkı sözü verdiği Kürt nüfus, Bölgesel Kürt Yönetimi Lideri Mesut Barzani'nin "sessiz kalın" telkinine kulak vererek rejim aleyhine gösterilere katılmadı. Ancak dün sıcak bir gelişme yaşandı. Terör örgütü PKK'nın iki numaralı ismi Murat Karayılan'ın Roj TV'ye yaptığı açıklamalar Suriye üzerinde oynanan "Kürt oyununun" ayrıntılarını da ortaya koydu. Karayılan, Kürtler için tarihi fırsatların ortaya çıktığını ifade ederek, öz savunmalarını geliştirip silahlanın çağrısında bulundu.

'TARAF OLMAMALI'

Karayılan'ın şu sözleri dikkat çekti: "1945'ten 1963'e kadar Suriye'de birçok kez rejim değişti. Ancak Kürtler bundan hiçbir şekilde istifade etmediler. Şimdi tarihi bir fırsat söz konusudur. Kürtler burada temel yasal haklarını elde edebilir, bir halk olarak tanınabilir. Fakat bunun için Kürt birliğinin, bir Kürt stratejisinin sağlanması gerekiyor. Kürtler hemen bir taraf olmamalı. Saldırı yerine öz savunmasını geliştirmeli."

BARZANİ DE ENDİŞELİ

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad'ın Kürtlere yönelik tutumu ve PKK'nın Suriye'de yürüttüğü çalışmalar Bölgesel Kürt Yönetimi'ni de rahatsız ediyor. Barzani liderliğindeki KDP, Suriye'deki Kürtlere, eylemlere katılmamaları k o n u - sundaki telkinlerini sürdürüyor. Barzani'nin, "PKK'nın Suriye'de güçlenmesi ve kontrolden çıkması" endişesini Ankara ile de paylaştığı belirtiliyor.

HATİP GÖNDERDİ

Suriye'deki tabanına eylemlere katılmama çağrısı yapan PKK, Halep'e Kürt kökenli bir hatip gönderdi. Bu hatibin Suriye'deki Kürtler adına Esad'la pazarlık yaptığı belirtiliyor. Suriye'de 1962 nüfus sayımı sonrasında "kimliksiz" bırakılan Kürtlerin sayısı 300 bini aşıyor. Suriye'de vatandaş olmayan Kürtler de iki gruba ayrılıyor. Vatandaşlık hakları elinden alınanlara turuncu renginde kimlik taşıyor. Yabancı muamelesi görenler ise tamamen kimliksiz. Esad'dan kimliksiz bırakılan Kürtlerin el konulan mal varlıklarının iadesi isteniyor. 50 bin Kürde kimlik veren Esad'ın bu konudaki talebe olumlu yanıt verdiği belirtiliyor.

Kimliksiz Kürtlere çalışma hakkı sözü veren Esad'ın Suriye- Irak sınırında yıllar sonra ilk kez Kürt Enstitüleri ve okullarına faaliyet izni vermesi de dikkat çekiyor. Köşeye sıkışan Esad'ın PKK'ya daha geniş hareket imkânı tanıyacağı istihbaratına karşılık Ankara da gelişmeleri yakın takibe aldı.

Kaynak: Sabah
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA