• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karatay Medresesi’nde 102 yıl sonra yeniden ders
19 Ekim 2016 Çarşamba 12:34

Karatay Medresesi’nde 102 yıl sonra yeniden ders

KTO Karatay Üniversitesi, Kurtuluş Savaşı’na kadar nice âlimler yetiştirdiği Karatay Medresesi’nde 102 yıl sonra yeniden derslere başladı.

Temeli 1251 yılına dayanan Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi, asırlar öncesinden Kurtuluş Savaşı’na kadar nice âlimler yetiştirdiği Karatay Medresesi’nde 102 yıl sonra yeniden derslere başladı. Medresede ilk derse, KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı, Mütevelli Heyeti Üyeleri, akademisyenler ile İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü öğrencileri katıldı.

karatay-medresesi-(7).jpeg

Osmanlı Devleti’ni kuran atalarımızın eğitim gördüğü Karatay Medresesi’nde tam 102 yıl sonra yeniden ders verilmeye başlandı. Tarihi nesiller öncesine dayanan Türkiye’nin en köklü eğitim kurumlarından biri olan KTO Karatay Üniversitesi, asırlar önce eğitim hayatına başladığı Karatay Medresesi’nde yeniden dersler vermenin, ilim öğretmenin gururunu yaşıyor. Kurtuluş Savaşı’nda eğitim gören medrese öğrencileri, vatan uğruna canını feda etmiş ve şehit olmuşlardı. O tarihten bu güne, medrese eğitimi alınan sınıflar, ilk kez KTO Karatay Üniversitesi öğrencileri ile doldu.

karatay-medresesi--(5).jpg

Anadolu Selçuklu Devleti’nin başkenti Konya’da 1251 yılında Emir Celâlettin Karatay tarafından kurulan Karatay Medresesi, Kurtuluş Savaşı’nın ardından öğrencilerinin vatanları uğruna canlarını vermeleri sonucunda akademik hayatına ara vermişti.   Günümüzde, ahiliğin temsilcisi Konya Ticaret Odası tarafından yeniden açılan ve Türkiye’nin geleceğine ışık tutacak nesiller yetiştirmeye kaldığı yerden devam eden KTO Karatay Üniversitesi köklü tarihinden aldığı güçle, geçmişte olduğu gibi bugün de adından söz ettiriyor.

karatay-medresesi-(1).jpg

İslam Ekonomisi ve Finans Dersi 102 Yıl Sonra, Yeniden Karatay Medresesi’nde

Kadim kültürün temsilcileri olan İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü öğrencilerine Karatay Medresesi’nin tarih, ilim ve irfan kokan sınıflarında, manevi atmosferinde 102 yıl sonra ilk dersi, KTO Karatay Üniversitesi bünyesinde; Türkiye’de ilk defa açılan İslam Ekonomisi ve Finans Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hamdi Döndüren verdi. Yıllar sonra Karatay Medresesi’nde ders vermekten onur duyduğunu ifade eden Prof. Dr. Hamdi Döndüren “KTO Karatay Üniversitesi yeni eğitim-öğretim döneminde Türkiye'de bir ilki gerçekleştirerek İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü'nü açtı. Bizlerde bölümün ilk dersini üniversitenin temellerini oluşturan bu manevi atmosferde, Karatay Medresesi’nde öğrencilerimize aktarıyoruz. Yıllar sonra medresenin ruhuna uygun olarak öğrencilerimizin burada ders almalarına fırsat verenlere teşekkürlerimizi sunuyoruz. Üniversite olarak İslami ekonomi alanında uzmanlaşmış insan kaynağı yetiştirmeyi hedefliyoruz. İslam ekonomisi, İslami finans ve katılım bankacılığı alanında ortaya çıkabilecek çok boyutlu problemleri sürdürülebilir çözümler üretebilecek ve yeni modeller oluşturabilecek uzmanlar yetiştireceğiz” dedi.

karatay-medresesi-(3).jpg

İlk derste, “İslam Dininde Emir ve Yasaklar” konusunda da öğrencilere bilgiler veren  ”Prof. Dr. Hamdi Döndüren, konuşmasında “Yüce kitap Kur’an-ı Kerim’de yer alan emirler ve yasaklar insanlar için muhakkak bir fayda sağlamaktadır. İslam dininde her ibadetin insanlığa bir faydası vardır. Namazın eda edilişinde bile Allah-u Ekber lafzı ile evreni yaratan o yüceliğin adını anarak namaza başlanır. Bunun yanı sıra namazda psikolojik olarak bir teslimiyet de söz konusudur. İlahi dinlerde en önemli konular mal, can, nesil, akıl ve inancın devamlılığıdır. İnancı tam olmayan, Allah’a kulluktan nasibi olmayan kimsenin İslam'ın diğer hükümlerine uyması beklenemez. Bütün bu şartlar birbirlerini tamamladığında bir amaca hizmet etmiş olur” ifadelerine yer verdi.

“Köklerimize, Değerlerimize Sahip Çıkmaya Devam Ediyoruz”

Tarihi programa katılan KTO Karatay Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Selçuk Öztürk, “Kadim kökleri olan üniversitemizin hedefleri, idealleri kapsamında, çalışmalarımız hızla devam ediyor. 2016-2017 akademik yılında yeni açtığımız bölümler ile birlikte yüzde 99,63 doluluk oranı ile eğitim faaliyetlerimizi sürdürüyoruz. Bir yandan hizmete kattığımız modern binalarımız ve yapılarımız hızla yükselirken; bir yandan da medeniyetimize, köklerimize, değerlerimize sahip çıkmaya devam ediyoruz. Üniversitemizde ilk defa öğrenci alan ve ülkemizde de bir ilk olan İslam Ekonomisi ve Finans Bölümü’nün açılış dersinin alanında duayen bir isim olan Prof. Dr. Hamdi Döndüren tarafından verilmesi ve bu dersin 1251 yılında kurulan Anadolu’nun en köklü eğitim kurumu olan Karatay Medresesi müfredatında da yer almış olması üniversitemiz için gurur verici. Üniversitemizin daha iyi yerlere gelmesinde emeği geçen, gayret gösteren Mütevelli Heyetimize, Rektörümüz Prof. Dr. Bayram Sade’ye ve çalışanlarımıza teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA