• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karapınar’a güneş açıyor
30 Ekim 2010 Cumartesi 10:40

Karapınar’a güneş açıyor

Konya Valiliği, Türkiyede en uzun güneşlenme süresine sahip Karapınarda 60 milyon metrekare alanı güneş enerjisi panelleriyle döşemeye hazırlanıyor.
Konya Valiliği Karapınar İlçesi’nde 60 milyon metrekare alana güneş enerjisini elektrik enerjisine dönüştürecek dev panel tesisi kurulması için harekete geçti. Tesislerin tamamlanmasıyla 4 bin megawatt değerinde kurul güç elde edilecek ve 10 milyar euro’nun üzerinde bir katma değer yaratılacak.
 
Karapınar, Türkiye’de en uzun güneşlenme süresine sahip bölgesi olarak biliniyor. Cumhuriyetin 100’üncü yılına Konya’nın her alanda güçlü bir şehir olarak girmesi için İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla 10’un üzerinde proje geliştiren Konya Valiliği, Karapınar’da güneş enerjisinden elektrik üretilmesini sağlayacak tesisler için düğmeye bastı.
 
DÖRT BİN MEGAWATT DEĞERİNDE ENERJİ
 
Vali Aydın Nezih Doğan’ın bizzat ilgilendiği projede, Karapınar’da tarım ve yerleşim arazisi olarak kullanılamayacak 60 milyon metrekare alan tespit edildi. Bölgenin tespit edilmesinin ardından bilim adamları, hazırladıkları fizibilite raporunda, bölgeye kurulacak dev panellerle 4 bin megawatt değerinde kurulu güç elde edilebileceğini vurguladı. Üstelik tesislerle 10 milyon euro’nun üzerinde katma değerin şehre kazandırılacağı öngörüldü.
 
İKİ BAKANLIK 2011’DE GÖRÜŞÜNÜ BİLDİRECEK
 
Konya Valiliği’nin ön çalışması ve bilim adamlarının hazırladığı fizibilite raporu, Vali Doğan tarafından Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’na brifing verilerek sunuldu. Doğan, güneş panellerinin yerleştirileceği 3 parselde toplam 59.3 milyon metrekare arazinin bu işe uygun olduğunu ve olur verilmesi halinde altyapı çalışmalarına başlanacağı kaydetti. Doğan, söz konusu projenin hayata geçirilmesine karar verilmesi halinde bölgenin, girişimcileri yatırıma çekmek amacıyla “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesinin uygun olacağı görüşünü belirtti. Her iki bakanlığı yetkilileri, projenin hayata geçirilmesine ve bölgenin “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” olarak ilan edilmesine ilişkin görüşlerini 2011 başına kadar bildirecekleri öğrenildi.
 
ENERJİ İHTİSAS ENDÜSTRİ BÖLGESİ İLAN EDİLMELİ
 
Konya Valiliği İl Planlama ve Koordinasyon Müdürlüğü yetkilileri, belirlenen bölgenin; güneş radyasyonu açısından verimli kuşakta bulunması, büyüklüğün elverişli ve düşük eğime sahip olması, çevrede gölge yapacak yükseltinin bulunmaması, deprem riskinin düşük olması, az yağış alması gibi nedenlerle güneş enerjisi açısından Türkiye’nin en elverişli yeri olduğunu dikkat çekiyor. Yetkililer, bölgenin Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi olarak ilan edilmesi halinde yatırımcıların, düşük maliyetli arazi temini, hazır altyapı ve en geç 2,5 ay içerisinde yatırımlara başlayabilme gibi değişik avantajlardan yararlanma fırsatına sahip olacağı vurguladı.
 
BÖLGENİN İLK TALİPLİSİ BİR ALMAN FİRMASI
 
Öte yandan, merkezi Almanya’da bulunan bir enerji devi, Konya’nın Karapınar İlçesi’nde 3 parsel halinde belirlenen bölgenin en büyük parsel dilimine talip olduğu öğrenildi. Konya Valiliği ile temasa geçtiği kaydedilen firmanın, yatırım kararı vermek için Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’nın “Enerji İhtisas Endüstri Bölgesi” kararını beklediği öğrenildi.
 
TÜRKİYE’DE GÜNEŞ ENERJİSİ NE DURUMDA                                                                                                                            
                                                                                                                                
Türkiye’nin yıllık ortalama güneş ışınımı 1303 kWh/m2yıl, ortalama yıllık güneşlenme süresi ise 2     bin 623 saat olarak tahmin ediliyor. Bu rakam günlük 3,6 kWh/m2 güce, günde yaklaşık 7,2 saat, toplamada ise 110 günlük bir güneşlenme süresine denk geliyor. Türkiye’de 9,8 milyon TEP (ton eşdeğer petrol) ısıl uygulama olmak üzere yıllık 26,2 milyon TEP enerji potansiyeli biliniyor. Yılın 10 ayı boyunca teknik ve ekonomik olarak ülke yüzölçümünün yüzde 63’ünde ve tüm yıl boyunca yüzde 17’sinden yararlanılabiliyor.                                                                             
Termal güneş enerjisi kullanım miktarı 2007 verilerine göre, Türkiye’deki kurulu güç 7 bin 105 MWth ve 10 milyon 150 bin metrekare Bu sıralama içinde Türkiye, 10 milyon metrekare kurulu güneş kollektörleri ile son derece iyi bir yerde bulunuyor. Karapınar’da bulunan bölgede güneş panellerinin devreye girmesi, Türkiye’nin mevcut kapasitesini 6 kata kadar artıracağı tahmin ediliyor.
 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA