• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karanlık işgal
30 Temmuz 2014 Çarşamba 08:36

Karanlık işgal

Filistin halkını topluca cezalandıran İsrail kana doymuyor. Bayramda da devam eden saldırılarda 150'den fazla kişinin öldüğü belirtilirken, savaş uçakları, Gazze'nin tek elektrik santralinin ana yakıt tankerini vurdu. Gazzelilerin sesi olan Aksa TV ve radyo binaları da bombalandı. Amaç, dış dünya ile tüm bağları koparmak.

 

Gazze Şeridi'ne 7 Temmuz'dan bu yana 'Koruyucu Hat' adını verdiği operasyonla kan kusturan İsrail, hem masum Filistin halkını hem de bölgenin can damarlarını katlediyor. Operasyonun başından bu yana binden fazla evi yerle bir eden, camileri, oyun parklarını, hatta hastaneleri bombalayan

İsrail işgal güçleri, Ramazan Bayramı'nı da Gazzelilere zehir etti. Bayramın ilk gününden bu yana en az 50 kişinin hayatını kaybettiği belirtilirken, Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, dün 100'den fazla kişiye ait cesedin hastanelere getirildiğini kaydetti. Son rakamlarla birlikte 23. gününe giren işgal saldırılarında ölü sayısının bin 216'yı geçtiği belirtiliyor. Yaralı sayısı ise 7 bine yükseldi.

ELEKTRİK HATLARINI KESMİŞTİ

Katliama bayram arası daha vermeyen İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki halkı topluca cezalandırması bunlarla bitmiyor. İsrail ordusu 1.8 milyon nüfuslu Gazze Şeridi'ndeki tek elektrik santralinin ana yakıt tankını vurdu, bölgeyi dünyaya bağlayan TV ve radyo yayınlarının yapıldığı binaları bombaladı.

Gazze Enerji İdaresi Başkan Yardımcısı Fethi eş-Şeyh Halil, İsrail'in saldırısı ile üretimin tamamen durduğunu açıkladı. İsrail'in daha önce bazı elektrik ana hatlarını kesmesi dolayısıyla enerji açığı yüzde 90'a ulaşmıştı.

TAMİRİ AYLAR ALABİLİR

Elektrik ihtiyacını karşılamak için yaklaşık 360 megavat gücünde enerjiye ihtiyaç duyulan Gazze'de, sadece yaklaşık 200 megavat enerji elde edilebiliyordu. Gazze enerji ihtiyacının 120 megavatını İsrail'den, 28 megavatını Mısır'dan karşılıyor. Vurulan elektrik santralinin tamirinin aylar süreceği tahminleri yapılırken, Gazze Şeridi'nin yıllardır abluka altında olduğu dikkate alındığında bölgenin yeniden yapılandırılmasının hiç de kolay olmayacağı görülüyor. Elektrik kaynağının da vurulması ile birlikte Gazzelileri daha zor günler bekliyor.

Aksa'nın sesi sustu

İsrail savaş uçakları Gazze'de Hamas'a ait el-Aksa televizyon ve radyo binalarını vurdu. Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre, İsrail savaş uçakları, Gazze'nin batısında bulunan Nasr Mahallesi'ndeki el-Aksa televizyon binasını vurdu. İsrail ordusuna ait bir insansız hava aracı (İHA) ise er-Rimal semtindeki el-Aksa radyo binasını bombaladı. Saldırı nedeniyle radyonun yayınlarının durduğu belirtildi. El-Aksa televizyon binası, İsrail'in 2008 ve 2012 yıllarında Gazze'ye düzenlediği saldırılar sırasında da bombalanmıştı. İsrail'e ait bir İHA, 2012 yılındaki savaşta el-Aksa kanalı çalışanı 2 gazeteciyi taşıyan aracı hedef almış, saldırıda gazeteciler hayatını kaybetmişti.

Bayramda evleri başlarına yıkıldı

İsrail'in, Ramazan Bayramı'nın birinci gününde Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 30 ev tamamen yıkıldı, 40 binada ise kısmi tahribat meydana geldi. Filistin emniyet kaynakları da İsrail'in Gazze'ye önceki gün yaklaşık 100 füze attığını belirtti.

İsrail ordusunun, Cebaliye Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırıda 10 Filistinli hayatını kaybetti. Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Kuruluşu'na ait bir aracı hedef alan saldırıda ise 2 kişi öldü. İsrail'in Han Yunus kentine düzenlediği hava saldırısında bir ev enkaza döndü. Enkazdan bir kız çocuğunun cesedi çıkarıldı.

Aileler yok oluyor

Gazze Şeridi'nde operasyonların başladığı 7 Temmuz'dan bu yana çok sayıda aile toplu halde öldürüldü. Gazze'de görevini fiilen sürdüren eski Filistin hükümeti Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, önceki gün İsrail savaş uçaklarının Gazze'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği hava saldırısında Dahir ailesinden 5 kişinin hayatını kaybettiğini, 20 kişinin yaralandığını söyledi. Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentine yönelik saldırılarda En-Neccar ailesinden 3 kişinin öldüğünü, 15 kişinin yaralandığını ifade eden Kudra, Gazze'nin orta kesimindeki el-Breyc Kampı'na düzenlediği hava saldırısında 11 kişinin hayatını kaybettiğini, 10 kişinin yaralandığını belirtti. Sağlık ekiplerinin cesetleri enkazdan çıkarmaya devam ettiğini belirten Kudra, 'İsrail ordusu, Refah kentinde Ebu Zeyd ailesinin evine saldırı düzenleyerek, katliam yaptı. Saldırıda çoğu kadın ve çocuklardan oluşan 7 kişi öldü, 20 kişi yaralandı' dedi.

Heniye'nin evi vuruldu

İsrail savaş uçakları, Hamas Siyasi Büro Şefi Yardımcısı İsmail Heniye'nin eş-Şati Mülteci Kampı'nda bulunan evini bombaladı. Saldırıda Heniye'nin evi ve çevresindeki binalarda ciddi hasarın meydana geldiği ifade edilirken, ölü veya yaralı olup olmadığına dair bilgi verilmedi. İsrail'in 23 günden bu yana Gazze'ye düzenlediği saldırılarda Hamas Siyasi Büro üyelerinden İmad el-Alemi, Mahmud ez-Zehhar, Nizar Avadullah, Ziyad ez-Zaza ve Halil el-Hayye, eski İçişleri Bakanı Fethi Hamad ve Heniye'nin Danışmanı Basim Naim'in yanısıra Hamas'ın üst düzey yetkililerinden diğer 4 kişinin evi bombalamıştı.

AA'nın ofis binasına füze

İsrail ordusu, Anadolu Ajansı'nın (AA) Gazze ofisinin bulunduğu binayı vurdu. Gazze'nin batısında yer alan Ensar bölgesinde basın ofislerinin de bulunduğu binaya İsrail ordusu tarafından saldırı düzenlendi. Saldırıda binanın 3'üncü katında bulunan AA ofisi herhangi bir zarar görmezken, vurulan 10'uncu katta ağır hasar meydana geldi. Saldırıda ölen ya da yaralanan olup olmadığına ilişkin henüz bilgi alınamadı. BM kararlarına daha önce defalarca uymamış olan İsrail, 7 Temmuz Pazartesi günü 'Koruyucu Hat' adıyla Gazze'ye yönelik hava ve denizden saldırılar başlatmış, 17 Temmuz Perşembe günü de karadan saldırıya geçmişti.

Kızılay'dan 20 ton ilaç

Stoklarında üç günlük tıbbi malzeme kalan Gazze'nin imdadına Türk Kızılay'ı yetişti. Türk Kızılay'ı Mısır'ın her türlü engeline rağmen İsrail saldırılarının yoğun bir şekilde devam ettiği Gazze'ye 20 ton ilaç ve tıbbı malzeme ulaştırmayı başardı. Ulaştırılan yardım malzemelerini ihtiyaç bölgelerine ulaştırmakla görevli Türk Kızılayı Genel Müdürü Dr. Mehmet Güllüoğlu, tıbbı malzemenin THY'ye ait bir uçakla önce İsrail'e geldiğini ve daha sonra İsrailli yetkililerle gerçekleştirdikleri pek çok resmi yazışma ve görüşme sonrasında ilaçları Gazze'ye sokmayı başardıklarını söyledi. İlaçların Gazze'deki hastanelere dağıtılmasına başlandı.

Katliam öncesi aydınlatma fişeği

İsrail ordusu, saldırılarını sürdürdüğü Gazze'nin doğu ve batı bölgelerine gece saldırıları öncesi aydınlatma fişeği atıyor. Gazze sınırındaki İsrail askeri birlikleri, Gazze'nin doğusundaki ez-Zeytun Mahallesi ile kuzeybatısı ve güneyindeki er-Rimal ve Tel el-Heva semtlerine onlarca aydınlatma fişeği attı. Atılan fişeklerden bazılarının tarım arazileri, okullar ve evlere düşmesi sonucu yangın çıktı. Yangın sebebiyle bazı Filistinliler yaralandı. İsrail ordusu, aydınlatma fişekleriyle eşzamanlı olarak Gazze'nin farklı bölgelerine hava, kara ve denizden saldırılar düzenledi.

SMS'le korkutma stratejisi

İsrail ordusunun resmi Twitter hesabından yapılan açıklamada, Gazze'nin Şucaiye, Zeytun, Cibaliye, Beyt Hanun, Beyt Lahiya bölgelerinde yaşayan Filistinlilere telefonla mesaj gönderilerek, 'evlerini derhal terk ederek Gazze şehir merkezine doğru gitmeleri' istendiği bildirildi. Öte yandan İsrail polisi, halktan, Gazze'ye sınır bölgelerden uzak durmaları konusundaki uyarı dikkate almalarını istedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA