• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karakuş:Kazaların şekli değişti
29 Haziran 2011 Çarşamba 17:00

Karakuş:'Kazaların şekli değişti'

Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğünce, Konya Dedeman Otel'de ''Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi'' toplantısı gerçekleştirildi.
Emniyet Genel Müdür Yardımcısı ve Trafik Hizmetleri Daire Başkanı Osman Karakuş, trafik kazalarını önleme konusunda üzerlerine düşen görevi yaptıklarını belirterek, ''Trafik kazalarının oluşumu asgari seviyeye indirilmiştir. Ama bunun yanında kazalar şekil değiştirmiş, karşılıklı çarpışma şeklindeki kazalar, yoldan çıkma, devrilme, aşırı hız ve yayaya çarpma şeklinde olmuştur'' dedi.
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu ve Emniyet Genel Müdürlüğünce, Konya Dedeman Otel'de ''Ticari Araç Sürücülerinin Bilgilendirilmesi'' toplantısı gerçekleştirildi.

Karakuş, toplantıda yaptığı konuşmada, trafik olgusunun, alt yapı, denetim, ilk yardım ve eğitim olmak üzere 4 ana dala ayrıldığını söyledi.

Trafik denetimlerini sürdürdüklerini vurgulayan Karakuş, trafik denetimindeki amacın ceza yazmak değil sürücülerin trafik kurallarına uymasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Ceza yazma tarihi ile cezanın kişiye ulaşması arasındaki sürenin, ihlal edilmiş kuralın unutulması gibi bir durumu ortaya çıkarması halinde yazılan cezanın hiçbir etkinliğinin kalmadığını aktaran Karakuş, ''Sürücülere, 'Şu zamanda şu kuralı ihlal ettiniz, şu kadar ceza yazıldı. Bilginiz olsun adresinize gelecektir' gibi uyarı yapılmasının daha etkin olacağı kanaatindeyiz. Bu şekilde vatandaşla polis arasındaki iletişim daha sağlıklı yürüyecektir'' dedi.

Trafik kazalarının kimler tarafından daha çok yapıldığı konusunda istatistiksel verileri incelediklerinde, ticari araç sürücülerinin belirli illerde daha çok kaza yaptığının ortaya çıktığını dile getiren Karakuş, bu nedenle ticari araç sürücülerine yönelik eğitim faaliyetleri yaptıklarını belirtti.
   
ÇOCUKLAR OKUL SERVİS ŞOFÖRLERİNİ ÖRNEK ALIYOR
   
Ticari araç sürücülerinin kamu hizmeti yaptığını anımsatan Karakuş, şunları kaydetti:

''Örneğin okul servis araçları. Ailelerin çocuklarını bireysel olarak okula götürmesi mümkün değil. Özellikle büyük şehirlerde. Dolayısıyla o küçük çocuklarımıza trafik eğitimini ve bilincini verecek olan kişiler okul servis şoförleridir. Özellikle büyük şehirlerde bir saat sabah, bir saat de akşam olmak üzere çocuk ticari araç sürücüsüyle vakit geçiriyor. Sürücünün emniyet kemeri takıp takmaması, kırmızı ışıkta durup durmaması, şoförlerin yayaların geçişleri sırasındaki davranışları o küçük simalar tarafından çok yakından takip ediliyor. Geleceğe dönük olarak kendisi şoför olduğu taktirde, nasıl bir şoför algısı kafasında oluşuyorsa o şekilde davranacak.''

Kazaların oluş şekline bakıldığı zaman Konya'da yaya ölümlerinin daha fazla olduğunu dile getiren Karakuş, il genelinde karşılıklı çarpışmalar sonucunda meydana gelen ölümlerin daha az olduğunu söyledi.

Trafik kazalarını önleme noktasında kendilerine düşen görevi yerine getirdiklerini anlatan Karakuş, ''Trafik kazalarının oluşumu asgari seviyeye indirilmiştir. Ama bunun yanında kazalar şekil değiştirmiş, karşılıklı çarpışma şeklindeki kazalar, yoldan çıkma, devrilme, aşırı hız ve yayaya çarpma şeklinde olmuştur. Dolayısıyla şoför esnafımızın da bu kazaların oluş şekillerini dikkate alarak bu anlamdaki eğitimlerine ya da araç kullanmada bu konulara dikkat etmesi gerekmektedir'' diye konuştu.
   
''TAŞIMACILIĞIN YÜZDE 92'Sİ KARAYOLUNDAN SAĞLANIYOR''
   
Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu Genel Başkanı Fevzi Apaydın ise trafik sorununun tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de önemli sorunların başında geldiğini savundu.

Yük ve yolcu taşımacılığının yüzde 92'sinin karayolu ile sağlandığını bildiren Apaydın, Türkiye'de trafik kazalarını önleyecek ve trafik güvenliğini sağlayacak tedbirlerin alınmasının son derece önemli olduğu ifadelerini kullandı.

Karayollarında yük ve yolcu taşıyan araçların sevk ve idaresinden sorumlu olan şoförlerin, eğitimli olmasının bedensel ve ruhsal olarak sağlıklı olabilmesinin trafik güvenliğini doğrudan etkilediğini aktaran Apaydın, şöyle devam etti:

''Şehiriçi, şehirlerarası, uluslararası yük ve yolcu taşımasında, öğrenci ve işçi servis araçlarının kullanımında çalışan şoförlerin oranı yüzde 80'dir. Yüzde 20'si ise araç mal sahipleridir. Hizmetleri sınırsız olup insanoğlunun doğuşundan ölünceye kadar olan sürede şoför hep vardır. Bu nedenle meslek eğitimi çok önemlidir.''

Konuşmaların ardından, 3 polis memuru ile 3 araç sürücüsüne trafikteki örnek davranışlarından dolayı plaket verildi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA