• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karadeniz den Marmara ya kanal projesi
01 Şubat 2010 Pazartesi 16:04

Karadeniz' den Marmara' ya kanal projesi

Marmara ile Karadeniz"in kanal yoluyla birleştirilmesini öngören proje Sakarya Valiliği öncülüğünde ...

Marmara ile Karadeniz"in kanal yoluyla birleştirilmesini öngören proje Sakarya Valiliği öncülüğünde önümüzdeki yıllarda start alacak.

Proje Osmanlı döneminde 7 kez gündeme geldi

Karadeniz-Marmara kanal projesi Osmanlı döneminde 7 kez gündeme geldi. Sakarya Nehri’ni Sapanca Gölü ve İzmit Körfezi’ne bağlama fikri ilk kez Kanuni Sultan Süleyman döneminde ortaya atıldı. Sadrazam Sokullu Mehmet Paşa, Sakarya’yı Sapanca Gölü yoluyla İzmit Körfezi’ne bağlamak istedi. Proje için de Mimar Sinan’ı görevlendirdi. Kanal ve kazı yapılmaya başlandı, kazılar Körfez tarafından 15 kilometre ilerledikten sonra harplar dolayısıyla yarıda kaldı.

Sultan III. Murad tarafından 1591 yılında yeniden keşifleri yapılan proje, Sultan IV. Mehmed, Sultan III. Mustafa, Sultan II. Mahmud, Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinde de gündeme getirildi.

RAPORLAR DPT’YE GÖNDERİLDİ

Daha sonraki yıllarda geliştirilerek Karadeniz’i Marmara’ya bağlayan proje halini alan çalışma, 1999’da yeniden masaya yatırıldı.

SUNİ KANAL AÇILACAK

Sakarya Valiliği’nin isteği üzerine bir grup bilim adamı fizibilite raporu hazırladı, ancak konu 17 Ağustos Marmara Depremi nedeniyle gündemden düştü. Proje, 2000’li yıllarda tekrar tartışıldı ve raporlar DPT’ye gönderildi. 98 kilometrelik kısmı Sakarya Nehri’nden, 42 kilometrelik kısmı da Sapanca Gölü havzasından geçecek olan yolun güzergâhı belirlenerek, suni bir kanal için kollar sıvandı.

BİNALİ YILDIRIM TBMM'DE AÇIKLADI

''Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, TBMM Genel Kurulu’nda teknelere vergi kolaylığı getiren yasa görüşülürken İstanbul Boğazı’nın yükünü azaltmak için Karadeniz’den Marmara’ya yapay kanal açılmasının gündemde olduğunu söyledi

Yılda 56 bin gemi...

İstanbul Boğazı’nın dünyanın en zor su yollarından birisi olduğunu belirten Yıldırım şunları söyledi: “İstanbul Boğazı’n-dan yılda 56 bin gemi geçiyor ve bunlardan 10 bini tanker. Her yıl da 145 milyon ton ham petrol boğazlardan geçiyor. Bir anlamda patlamaya hazır bomba gibi olan bu yüklerin, bir kaza sonucu İstanbul’da telafisi zor bir felakete dönüşmemesi için radar ve kameralı izlemeyle emniyete yönelik çok ciddi tedbirler geliştirilmiş ve son 5-6 yılda da bir kaza yaşanmamıştır.

Ancak kuzey komşularımız başta olmak üzere birçok ülke, Boğaz’da trafiğin daha artırılması yönünde sürekli baskı yapmaktadır. Biz de deniz seyir ve güvenliği açısından bunun uygun olmadığını söylemekteyiz. Bunun için de seyir emniyetini artırıcı tedbirleri en üst seviyeye çıkardık. Yıllar boyu artacak taleplere karşı, bir hattın kurulması veya Karadeniz’den Marmara’ya yeni bir yapay kanal açılması fikir projesi olarak gündemdedir.

Bu maliyet ve zaman olarak çok büyük bir projedir. Böyle bir fikir projesi mevcuttur. Bunun yanında, Kuzeydeki denizlerden güneydeki denizlere boru hatlarıyla nakil yapma konusu da gerek Rusya’nın gerek Türkiye’nin üzerinde çalıştığı projelerdir.”

Yeni proje 1999’da hazırlandı, deprem engel oldu...

Karadeniz ile İzmit Körfezi’ni Sakarya Nehri ve Sapanca Gölü’ne kanalla birleştirecek su yolunun, küçük gemiler için İstanbul Boğazı’na alternatif oluşturacağı bildirildi. İTÜ İnşaat Fakültesi Hidrolik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Necati Ağıralioğlu, tarihte ilk olarak Sokullu Mehmet Paşa tarafından ortaya atılan Karadeniz-Sakarya-İzmit iç su yolu için 7 kez girişimde bulunulduğunu ancak Osmanlı’nın zayıflaması sonucu gerçekleştirilemediğini söyledi.

Prof. Ağıralioğlu, 1999’da Sakarya Valiliği’nin isteği üzerine bir grup bilimadamı ile fizibilite raporu hazırladıklarını bildirdi.

Prof.Ağıralioğlu, projenin 1999 Ağustos’undaki deprem nedeniyle gündemden düştüğünü vurguladı.

140 km. kanal olacak

Prof. Ağıralioğlu, bu projede ise yaklaşık 140 kilometrelik bir su yolunun söz konusu olduğunu ve fazla yüksek olmayan bir maliyetle çok yönlü ve uzun süreli bir yarar sağlayacağını dile getirdi.''

PROJE gerçekleşirse neler olacak?

Asırlar önce planlanmış olan projenin gerçekleştirilmesi halinde tahmini sonuçları şöyle olacak:

** İstanbul Boğazı’ndan geçen gemi trafiğinin azalmasını sağlayacak.

** Marmara limanlarındaki sıkışıklığı hafifletecek.

** Bölgedeki karayolu trafiğini azaltacak.

** Bölgenin ticaret, sanayi ve turizminin gelişmesine katkıları olacak.

** Askeri açıdan ülke savunmasına olumlu etkileri olacak.

** Sanayi ve ticaret sahalarının İstanbul’un doğusuna kaymasını sağlayarak, merkezdeki yoğunluğu hafifletecek.

 
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA