• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Karabuğday Mecliste
03 Haziran 2011 Cuma 08:41

Karabuğday Mecliste

Konya İl Genel Meclisi, özellikle çölyak hastaları için önem arzeden ve Türkiyede henüz üretimi yapılmayan karabuğdayın üretimine destek kararı aldı.

Konya İl Genel Meclisi, özellikle çölyak hastaları için önem arzeden ve Türkiye’de henüz üretimi yapılmayan karabuğdayın üretimine destek kararı aldı.

Konya İl Genel Meclisi, Haziran ayı toplantılarının ikinci birleşiminde karabuğdayı gündemine aldı. Gluten maddesi içermediği için başta çölyak hastaları olmak üzere, diyabet ve obezite hastalıklarının tedavisinde faydası olan karabuğdayın Konya’dan başlayarak, ülke genelinde üretiminin yaygınlaştırılmasını hedefleyen İl Genel Meclisi, bitkinin üretimi, yaygınlaştırılması ve ıslahı ile ilgili projeleri Bahri Dağdaş Uluslar arası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdür Yardımcısı Dr. Ahmet Güneş ve Selçuk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ramazan Acar’dan dinledi.

Sağlıklı gıda bilincinin artmasıyla önem kazanan karabuğdayın dünyanın bir çok ülkesinde tarımı yapılmasına rağmen Türkiye’de üretilmediğini vurgulayan Dr. Güneş, gübre isteği az, verimsiz topraklarda bile 3-3.5 ayda ürün verebilen, pazar değeri olan bitkinin çölyak hastaları için öneminin yanı sıra hayvan beslenmesi, yeşil gübre toprak düzenleyici, balözü ve tıbbi olarak kullanılabileceğine değindi. Temmuz-Ağustos ayında üretim iznini alacakları karabuğdaya teşvik isteyeceklerini dile getiren Dr. Güneş, Meclis’in desteğini de beklediklerini söyledi.

Japon Hükümeti’nin sağlıklı bir yaşam için karabuğday ekimini teşvik ettiğine dikkat çeken Yrd. Doç. Dr. Acar da ekmeği ve pilavı son derece lezzetli olan bitkinin Meclis desteğiyle hem tarıma çeşitlilik getireceğini, hem de çölyak hastalarına sağlıklı ürün sunulacağını vurguladı. Acar, “Daralan çiftçimizi nasıl rahatlatırız diye düşünüyoruz. Karabuğdayı ithal etmek yerine çiftçiyi ekimini yapmaya özendirsek, bunu büyük oranda başarırız. Bitki, her türlü toprakta ekilebildiği gibi, az su ve gübre istediği için son derece verimli ve ekonomiktir. Sizin desteğiniz, bizim çalışmamızla ülkeye faydalı bir ürünü Konya’dan yaygınlaştırabiliriz” dedi.

Konu ile ilgili daha detaylı bilgi almak isteyen İl Genel Meclisi üyeleri sunumların ardından soru ve görüşlerini yöneltti. Üyeler, bitkinin pazar durumu, kullanım alanları, ekonomik getirisi gibi sorular sorarken, MHP Grup Başkan Vekili Yılmaz Ünal, Bakanlığın bile çalışma yapmadığı bir konuda özverili çalışma yürüten ekibi kutladı. Ünal, karabuğdayın Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın destek programına alınıp Devlet üretme Çiftliklerinde ekimine başlanması gerektiğine işaret etti. Ünal, “Üretim öncelikle Devlet Üretme Çiftliklerinden başlatılmalı. Gerekli destek verildikten sonra da çiftçiye ektirilmeli, ekonomikliği ispat edildikten sonra çiftçiye tavsiye edilmeli” diye konuştu.

İl Genel Meclisi olarak karabuğdayın üretimine destek verebileceklerini ifade eden Başkan Ali Selvi de Mevka ile yapılacak ortak projelerle ürünün desteklenip, ekiminin sağlanabileceğini bildirdi. Selvi, “Şimdi eğitim konusunda proje çağrısına çıkan Mevka’dan daha sonra bu konuda destek isteriz. Projemize üniversite ve Bahri Dağdaş’ı da dahil ederek konuyu bilimsel boyutta ele alır, enine boyuna tartışır ve adımımızı atarız” dedi.

Konuşmaların ardından Tarım Komisyonu Başkanı Doğan Çiftkat konu ile ilgili komisyon raporunu okudu. Konya İl Genel Meclisi, üçüncü birleşimini 03 Haziran 2011 Cuma günü saat 10.00’da yapacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA