• Konya5 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kara-Tay yarışa hazır!
19 Ağustos 2013 Pazartesi 15:17

Kara-Tay yarışa hazır!

Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan araç yaptı.
Konya Ticaret Odası (KTO) Karatay Üniversitesi öğrencileri güneş enerjisiyle çalışan araç yaptı.
KTO-Karatay Üniversitesi'nden 6 öğrenciden oluşan ‘Şems Takımı’ 6 ay süren çalışmalarının ardından 40 üniversiteden 48 aracın katılacağı Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Formula G yarışlarında yer alacak güneş enerjisiyle çalışan, tamamen el yapımı tek kişilik ‘Kara-Tay’ adını verdikleri aracı üretti. Mühendislik Fakültesi öğrencilerinin ürettiği araç düzenlenen törenle tanıtıldı.
Tanıtım toplantısında konuşan proje başkanı Elektrik Elektronik Mühendisliği bölümü öğrencisi Hakan Özücan, çok zorlu rakipleri olmasına rağmen TÜBİTAK yarışlarında bu sene Konya’yı ve üniversitelerini temsil edeceklerini söyledi. Yarışlardan derece kazanmayı umduklarını belirten Özücan, aracın güneş panellerinden aldığı enerjiyi akülerine depolayarak motor vasıtasıyla mekanik enerjiye çevirdiğini ve bu sayede kinetik enerjiyle hareketin sağlandığını anlattı. Özücan, “Gelecekte kullanılacak araçlar elektrikli araçlar olarak adlandırılıyor. Bu enerji sayesinde araçlarımız hava kirliliğini de azaltmış olacak. Geleceğin teknolojisini bu şekilde kullanacağız. Bu bir başlangıç bizim için, projelerimiz üniversitemizde devam edecek. 2013 yarışlarında Konya’dan bu araçla üniversitemizi temsil edeceğiz. Diğer araçlara göre, kıyasladığımız zaman güneş panelleri, aküler ve diğer aksamlar aynı. Aracımız 80 km hıza çıkabiliyor. İvmelendiği zaman sürat biraz daha artıyor. Yarışta iddialıyız. Aracımız 180 kilo ağırlığında. Aynı emsaldeki araçlarla ortalama bir değer bu. Tamamı kompozit ve karbon fiber kullanılarak yapıldı. Kullanılan malzeme uçaklarda kullanılan malzeme olduğundan dolayı aracımızın kilosu diğer araçlarla aynı. Başarımız için iddialıyız.
KTO-Karatay Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Okatan, öğrencilerinin son derece başarılı bir çalışmaya imza attığını kaydetti. Okatan, “Bu araba için çok çalıştılar. Ben arkadaşların derece aldığına inanıyorum. Almasak da bir başlangıç olarak bunun ortaya çıkması son derece büyük bir başarıdır bence” diye konuştu.
KTO-Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak ise, eserin ciddi bir çaba ve emek sonucu ortaya çıktığını dile getirdi. Torlak, “Ümit ediyorum ki, bu hafta yapılacak yarışlardan bu aracımız iyi sonuçlarla dönecektir. Çok ciddi bir emek ve çaba sonrasında ortaya çıkan bu eser hem üniversitemizden hem TAI ve TÜBİTAK destekleriyle bugünkü konumuna gelmiştir. Aracın kompozit malzemelerden en düşük ağırlıkta olması, güneş panelleriyle maksimum hıza erişiyor olması aracın en önemli özellik ve üstünlüğü. Ümit ediyorum ki, bu özellikleriyle yarıştan kendine yakışan sonucu alarak Konya’ya dönecektir” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından günün anısına fotoğraf çektirilerek araç hareket ettirildi ve çalışma sistemi anlatıldı. Aracı kullanan ve yapımında yer alan öğrenci Mahmut Yarar, üretimde tamamen el işçiliği kullandıklarını, dışarıdan usta ve çalışan desteği almadıklarını söyledi.
24-25 Ağustos tarihinde İzmit Körfez Pistinde gerçekleşecek TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç Yarışlarında yer alacak 4.65 santimetre boyunca, 1.80 santimetre enindeki aracın üzerindeki 213 güneş hücresi 110 volt enerji üretiyor.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA