• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kapatma kararı için yorumlar
12 Aralık 2009 Cumartesi 03:48

Kapatma kararı için yorumlar

DTP'nin ''Devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğü aleyhine eylemlerin odağı olması ' gerekçesiyle kapatılması konusunda AK Parti, CHP ve MHP'den ilk tepkiler geldi.
 

AK PARTİ: KAPATMAYI HALK YAPMALI

AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, siyasi partilerin kapatılacağı mekanın halk olması gerektiğini ancak Anayasa Mahkemesi'nin kararına herkesin uymak zorunda olduğunu söyledi. Elitaş, DTP'nin kapatılmasının açılım sürecini etkilemeyeceğini vurguladı.

Elitaş, DTP'nin kapatılmasıyla bölgede gerginliklerin artacağı yorumlarının hatırlatılması üzerine, "Belki eleştiri mahiyetinde tepkiler olabilir ama aşırı tepkiler demokratik yapı içinde olumsuzlukları beraberinde getirir. Demokrasi dışı söylemlerde bulunmak demokrasiye aykırı bir harekettir. Demokratik tepkiyi gösterirken demokrasi dışı hareketlerde bulunmamak gerekir" değerlendirmesini yaptı.

DTP milletvekillerinin sine-i millete döneceklerini söylediklerinin hatırlatılması üzerine ise Elitaş şöyle konuştu:
"Kendi bilecekleri bir iş. O milletvekilleri kendi görüşlerini ifad etmişlerdir. Millet kimi sinesine kabul eder, kimi kabul etmez, o milletle aralarındaki hukuka bağlı bir iş. Bu açıklama TBMM'ye gelmediğinden bu konuda yorum yapamayız."

CHP: KARAR AÇIKTIR HERKES SAYGI GÖSTERMELİ 

CHP Genel Başkan Yardımcısı Onur Öymen, Anayasa Mahkemesi’nin DTP hakkında verdiği kapatma kararını “Karar açık herkesin saygı göstermesi lazım” şeklide değerlendirdi.

Öymen, ANKA’ya yaptığı değerlendirmede Anayasa Mahkemesi’ndeki dava sürecinde CHP olarak herhangi bir açıklama yapmadıklarını söyledi. Öymen “Ancak Anayasa Mahkemesi kararını verdi. Karar açıktır. Herkesin bu karara saygı göstermesi lazım” dedi. 
 
MHP: KARARA HERKES SAYGI GÖSTERMELİ

 MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, DTP'nin kapatılması ile ilgili olarak, herkesin karara saygı duyması gerektiğine işaret ederek, "Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır" dedi.

Bahçeli yayınladığı yazılı açıklamada, ''İki yılı aşkın bir mesai sonrası Anayasa Mahkemesi siyasi partilerin faaliyetlerinde uyulacak esaslar hakkında Anayasamızda ve Siyasi Partiler Kanunu'nda yer alan hükümler uyarınca bir inceleme yaptığını anlatarak, DTP'nin terör ve şiddetle ilişkisi ve bölünmez bütünlük aleyhindeki faaliyetlerin odağı olduğunu tespitinde bulunarak bu partinin temelli kapatılmasına karar verdiğini'' söyledi.

Bahçeli,şöyle devam etti:  "Bu kararda dikkati çeken bir husus, 2 DTP'li milletvekilinin milletvekilliği düşürülerek siyasi yasak kapsamına alınması olmuştur. Bu milletvekilleri dahil 37 DTP yöneticisine siyasi yasak yaptırımı uygulanmıştır. Yüce Mahkeme'nin kararının açıklanması ile DTP'nin siyasi faaliyetleri son bulmuş ve malları hazineye devredilmiştir. Bugün itibariyle kapatılan DTP'ye mensup milletvekilleri bağımsız milletvekili haline gelmişlerdir. Yüce Mahkeme'nin bu kararını herkes saygıyla karşılamalı ve içinden geçmekte olduğumuz nazik dönemde bölücü terörün amaçlarına hizmet edecek tartışmalardan özenle kaçınmalıdır."

DSP: GERGİNLİKTEN UZAK DURMALARI  GEREKİR

DSP Genel Başkanı Masum Türker, DTP'nin kapatılmasıyla ilgili, ''Siyasilerin şu noktadan itibaren gerginlikten uzak durmaları gerekir. Özellikle, DTP'lilerin buna dikkat etmesinde yarar var'' dedi.


 

Türker, AA muhabirine yaptığı açıklamada, prensip olarak seçimle gelenlerin siyasi faaliyetlerine son verilmesine, partilerin kapatılmasına karşı olduklarını söyledi. Türker, ''Ancak rejimin kendini korumak adına belirlediği kurallara da herkesin uyması gerekiyor. Bu yönüyle de uzun zaman kararı yüksek yargı vermiştir. Yüksek yargının, Anayasa Mahkemesinin kararını da saygıyla karşılamak gerekir'' değerlendirmesinde bulundu.

Türker, şunları söyledi:

''Şu saatten sonra herkese görev düşüyor. Bu konunun çözümü her şeyden önce siyasilerin olacak. Ayrıca, siyasilerin şu noktadan itibaren gerginlikten uzak durmaları gerekir. Özellikle DTP'lilerin buna dikkat etmesinde yarar var.

Öte yandan, Hükümet'in 'Demokratik Açılım' konusunda somut önerisi olmadığı halde, meseleyi hala bu şekilde kaşıması da gerginliklerin tırmanmasına neden oluyor. İfade özgürlüğünü siyasi partilerde göstermek isteyenlerin kurallara uyması gerektiğini düşünüyoruz.''

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA