• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaos inadı
01 Mayıs 2014 Perşembe 07:37

Kaos inadı

'Taksim bizim için kutsaldır' diyerek 1 Mayıs'ı İstanbul'un merkezinde kutlamakta ısrar eden DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi bu yıl da yine gerilime oynadı. Ele geçirilen silah ve bombalara, yetkililerin 'İstihbarat raporları var' uyarılarına rağmen yasal miting alanlarına gitmemekte direten sendikalar 1 Mayıs'ın bayram havasına gölge düşürecek.

1 Mayıs İşçi Bayramı'nı İstanbul'un en merkezi yeri Taksim'de kutlamakta ısrar eden bir grup sendika, daha önce olduğu gibi bu yıl da yine kaos ve gerilime oynadı. HAK-İŞ ve Memur-SEN başta olmak üzere çok sayıda işçi örgütünün sağduyu mesajlarına rağmen hükümetin güvenliğe ilişkin uyarılarını dikkate almamakta direnen 4 sendika; Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve Türk Tabipler Birliği (TTB) '1 Mayıs'ı Taksim'de kutlama' ısrarını sürdürdü.

6 KİLO BOMBA MALZEMESİ

Dün bir açıklama yapan DİSK Başkanı Kani Beko'nun, '1 Mayıs günü her yol Taksim'e çıkacak. Akıl dışı ve hukuk dışı yasağa karşı Taksim'deyiz' dediği saatlerde İstanbul'un 4 ayrı ilçesinde eşzamanlı operasyonlar düzenleyen güvenlik güçleri, bazı illegal örgütlerin 1 Mayıs'ı nasıl kana bulamak istediğini gözler önüne serdi. İstanbul Emniyeti'ne bağlı Terörle Mücadele ve İstihbarat Şube Müdürlüğü ekipleri, terör örgütü DHKP-C'ye yönelik olarak Eyüp, Bağcılar, Bahçelievler ve Sarıyer'de düzenlediği seri operasyonlarda, patlatılması halinde katliama yol açacak kadar bomba ile uzun namlulu silahlar buldu. 22 militanın da gözaltına alındığı baskınlarda, 1 adet uzaktan kumandalı basınç etkili-parça tesirli bomba ile çok sayıda insanın ölümüne yol açabilecek 6 kilogram potasyum nitrat ve şeker karamel karışımı patlayıcı ele geçirildi. Bir militanın da bu bombayı hazırlarken suçüstü yakalandığı öğrenildi.

BENZİN STOKLAMIŞLAR

Çok sayıda adrese düzenlenen operasyonlar sonucu 2 adet Kalaşnikof marka tüfekle 1 adet tabanca ve kullanıma hazır çok sayıda molotof bombası ele geçirildi. Kriminal incelemede, 'Keleş' tüfeklerden birinin daha önce Güzeltepe Polis Merkezi'ne yönelik saldırıda kullanıldığı ortaya çıktı. Bunun yanında örgütün, daha fazla molotof yapmak için benzin de stokladığı belirlendi. Polis, binin üzerinde molotof bombası hazırlamaya yetecek tam 500 litre benzin ele geçirdi.

UYUŞTURUCU İÇİP EYLEME

Zeytinburnu'ndaki bir adrese yapılan baskında ise hedef, PKK'nın gençlik yapılanması Yurtsever Devrimci Gençlik Hareketi (YDG-H) oldu. Tekstil atölyesine düzenlenen baskında, 4 adet kullanıma hazır el yapımı bomba, çok sayıda molotof kokteyli ve çeşitli türlerde 2 kilo 800 gram uyuşturucu madde yakalandı. Uyuşturucunun, satılmak için değil, eylemler öncesinde militanlarca kullanılmak üzere hazırlandığı belirlendi.

Uzun namlulu silah riski

1 Mayıs kutlamalarına ilişkin alınan önlemlere dair bir açıklama yapan İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, şehirde bir tek kişinin bile rahatsızlık ve mağduriyet çekmemesinin en büyük dilekleri olduğunu belirterek, 'Hâlâ elimizde istihbari bilgiler var. Bunları kamuoyuyla paylaşabilmem mümkün değil. Yapılan operasyonda 2 kalaşnikof tüfeği ele geçirildi. Bu şehirde uzun namlulu silahların oluşturduğu bir risk var' dedi. Atatürk Havalimanı'nda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mutlu, Taksim ısrarını sürdüren sendikalara Yenikapı miting alanını önerdiklerini hatırlatarak 300 İETT otobüsünü de bunun için tahsis ettiklerini kaydetti.

VALİLİK DE UYARDI

Konuyla ilgili bir açıklama ise İstanbul Valiliği'nden geldi. 'İstihbarat birimlerinde, yasadışı terör örgütlerinin ve uzantısı olan grupların güvenlik görevlilerine karşı şiddete başvuracaklarına dair bilgiler mevcuttur. Bu durum, Taksim Meydanı ve çevresinde kamu düzeninin ve emniyetinin bozulmasının yanında vatandaşlarımızın hak ve özgürlüklerini ciddi şekilde tehlikeye düşürecek niteliktedir' denilen açıklamada, DİSK, KESK, TMMOB ve TTB için gösterilen alanın Yenikapı olduğu hatırlatıldı ve sendikalardan bu karara uymaları istendi.

Polis teyakkuzda

1 Mayıs İşçi Bayramı öncesi terör örgütü DHKP-C, 3 Nisan'da, kuruluşunun 20. yıldönümü nedeniyle bir bildiri yayınladı. Bildiride örgüt yandaşlarına, 'silahlı eylem' talimatı verildi. Örgüt, internet sitesinde düzenlediği 'Bize Silah Getirin' adlı kampanyayla da silah toplamaya başladı. Bunun üzerine İstanbul polisi alarm durumuna geçti. Kent genelinde önlemler artırılırken, bugün İstanbul genelinde 39 bin polis görevlendirildi. Taksim'deki güvenlik güçleri, kısa aralıklı barikatlar halinde konumlandırılarak, göstericilerin Taksim'e çıkışına kesinlikle izin verilmeyecek. Muhtemel taşkınlıklara karşı 50'den fazla TOMA gerekli yerlere sevk edildi. Taksim ve çevresindeki MOBESE kameraları bakımdan geçirildi.

AYM Taksim'de iç hukuku gördü

Anayasa Mahkemesi, 1 Mayıs Bayramı'nın Taksim'de kutlanmasına izin verilmesiyle ilgili yapılan bireysel başvuruyu, 'başvuru yollarının tüketilmemiş olması' nedeniyle kabul etmedi. Yasaktan dolayı ifade özgürlüğünün ve gösteri yapma hakkının ihlal edildiğini ileri sürerek 24 Nisan'da bireysel başvuruda bulunan Sedat Vural'ın talebini görüşen AYM, içi hukuk yollarının tüketilmediği gerekçesiyle başvurunun kabul edilemez olduğuna oybirliğiyle karar verdi. Aynı mahkeme, geçtiğimiz günlerde Twitter ile ilgili kararını verirken 'iç hukuk yollarının tüketilmesini' beklememiş ve yerel mahkemelerin kararını uygulamamakta direten sosyal paylaşım sitesinin lehine hüküm vermişti.

Bugün tüm yollar Yenikapı'ya açık

 

İstanbul'da bugünkü toplu taşıma seferlerine ilişkin birtakım önlemler alındı. Buna göre 300 İETT aracı Anadolu ya da Avrupa yakasının birçok noktasından isteyen herkesi ücretsiz şekilde Yenikapı'daki miting alanına taşıyacak. Marmaray seferleri aynen devam edecek, Kadıköy-Kartal metro hattı da çalışacak. Beylikdüzü-Topkapı metrobüs hattı açık olurken, Anadolu yakasına metrobüs gitmeyecek. Levent-Taksim Metrosu da çalışmayacak. Karaköy, Beşiktaş, Eminönü ve Sirkeci iskeleleri ise kapalı olacak.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA