• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kanser doktorları tükeniyor
24 Mart 2014 Pazartesi 13:05

Kanser doktorları 'tükeniyor'

Ülkemizde ve dünyada önemli sağlık problemlerinin başında gelen kanser hastalığının sistemik özelliği nedeniyle tıbbi onkolojinin kanser tedavisindeki önemi giderek artıyor.
Kongre kapsamında gerçekleşen basın toplantısında konuşan Türk Tıbbi Onkoloji Derneği ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, kanser hastalarının büyük bir çoğunluğunun iyileşmekte veya uzun yaşamakta olduğuna dikkat çekerek, tedavi sonrası hastaların yaşadığı kısırlık, ikincil kanserler gibi kanser ve tedavisinin yan etkileri, iş bulma ve sosyal sorunları hakkında bilgi verdi.
 
HEKİMLERDE TÜKENMİŞLİK SENDROMU
 
Ülkemizde yaşanan tıbbi onkolog eksikliğinin altını çizen Prof. Saip konuyla ilgili Türk Tıbbi Onkoloji Derneği olarak bölgesel, tam kapsamlı, cerrahi, patoloji, radyasyon onkolojisi, ve görüntüleme birimleri kanser hastalarının takip ve tedavisi için organize edilmiş büyük kanser merkezlerinin arttırılmasını önerdiklerini belirtti.
 
Son olarak 'kanserle uğraşan hekimlerin en büyük problemi' diye bahsettiği 'Tükenmişlik Sendromu' ile ilgili Türkiye'de farklı sağlık kuruluşlarında çalışmakta olan tıbbi onkologlarda tükenmişlik düzeylerini ve iş doyumunu saptamak, bunların kişisel demografik özelliklerle ilişkisini incelemek amacıyla Türkiye Onkoloji Grubu'nun yapmış olduğu 'Tıbbi Onkoloji Uzmanlarında Tükenmişlik ve İş Doyumu Araştırması'nı değerlendiren Prof. Dr. Pınar Saip; '129 Tıbbi Onkolog ile yapılan anket sonucunda tükenmişlik sendromu genç doktorlarda, kadınlarda, sadece hizmet sektöründe çalışanlarda ve iş doyumu olamayan hekimlerde daha sık görüldüğü saptandı' dedi. Sayın Saip kongrede gerçekleşen hasta oturumlarından da bahsederek, onkologların hastaları anlamaları ve hastalara yaklaşımlarında nasıl bir işbirliği içinde olmaları gerektiğine de değindi.
 
SAHTE KANSER İLAÇLARI BÜYÜK SORUN
 
Türk Tıbbi Onkoloji Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Dernek Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Özet; ' Kanser hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçların önemine değindi ve piyasada bulunan ilaçların standardları ile kalitelerinin ölçümlenmesinin önemi hakkında bilgi verdi. Bu konuda 'Birkaç ay öncemizde düzenlenen bir operasyonda ülkemizde farklı illerde ele geçirilen sahte ilaçlar özellikle kanser tedavisinde kullanılan pahalı kanser ilaçlarından oluşmaktaydı. Bu ilaçlar özellikle ilaç satma yetkisi olmayan çeşitli medikal firmalarca piyasaya sürülmüş ve tedavi edici etkisi olmayan bu ilaçların genellikle sosyal güvencesi olmayan ve bu ilaçlara ulaşmakta zorlanan kişilere pazarlanmıştır. Gerçekten insan vicdanını sızlatan acımasız bir durumdur' diyerek konunun önemine dikkat çekti. Dr. Özet aynı zamanda kanserle mücadele sürecinde hasta ve hasta yakınlarının karşılaştıkları sosyal sorunları dile getirerek, 'Hastalarımız bu süreç içerisinde hastalığın ilerlemesine paralel olarak mesleki yetersizlik, sosyal durumunda gerileme, yardıma ve desteğe muhtaç duruma gelme gibi önemli bir travma ile karşı karşıya kalmaktadır' dedi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA