• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kamplarda bayram ve kış hazırlıkları
13 Ekim 2013 Pazar 13:04

Kamplarda bayram ve kış hazırlıkları

Kamplarda barınan Suriyelilerin bayramı ve yaklaşan kış mevsimini en iyi şartlarda geçirmesi için her türlü tedbir alınıyor.

Kamplarda barınan Suriyelilerin bayramı ve yaklaşan kış mevsimini en iyi şartlarda geçirmesi için her türlü tedbir alınıyor.

Koordinatör Vali Veysel Dalmaz, yaptığı açıklamada, 10 ildeki 22 kampta 200 bin, şehirlerde ise yaklaşık 500 bin Suriyeli'nin bulunduğunu söyledi.

Kurban Bayramı dolayısıyla kamplardaki Suriyeli ailelere şeker, bayramlık kıyafet ile çocuklara oyuncak hediye edileceğini belirten Dalmaz, kurban eti dağıtımı konusunda da bir çalışma yapıldığını anımsattı.

"Gün yardım yapma, kaynaşma ve dayanışma zamanı"

Bayramın mazlum Suriye halkına barış ve huzur getirmesini dileyen Dalmaz, şunları kaydetti:

"Gerçekten çok fazla sıkıntıları var. Türk halkı ve aynı coğrafyayı paylaşan insanlar olarak, onlara elimizden gelen yardımı yapmaya çalışıyoruz. Halkımıza gösterdikleri ilgiden dolayı teşekkür ediyorum. Onlar da bunun idraki içerisindeler. Ensar-muhacir kardeşliği çerçevesinde yardımlarımızı sürdüreceğiz. Gün yardım yapma zamanı, gün kaynaşma zamanı, gün dayanışma zamanı. Ama bir taraftan da uluslararası otoritelere seslenmek lazım. Bu akan kana ne kadar daha müsaade edecekler. 'Onlar da hiç insaf yok mu' diye de bu çağrımızı yineliyorum ve bir an önce çözüm diliyorum."

Dalmaz, kamp dışındaki sığınmacıların bayramı ve yaklaşan kış mevsimini en iyi şekilde geçirmeleri için sivil toplum kuruluşlarını ve hayır kurumlarını yardım yapılması konusunda yönlendirdiklerini dile getirdi.

Kış dolayısıyla kamplarda ısıtıcıların devreye gireceğini aktaran Dalmaz, "Battaniye konusunda takviye yapılacak. Sivil toplum kuruluşu ve hayır kurumlarımızın kışlık giyecek, mont ve battaniye konusunda desteklerini bekliyoruz. Valilikler, yerel yönetimler ve hayırseverlerimizi bilgilendirdik. Önümüzdeki günlerde bir kampanya başlatılacak. Suriyeli misafirlerimizin kışı soğukta ve zorda geçirmemeleri için duyarlı vatandaşlarımızdan özellikle kışlık giyecek ve battaniye konusunda yardımlarını bekliyoruz" şeklinde konuştu.

Suriye'deki iç savaşın devam ettiğini ve ne zaman nerede bir bomba patlayacağının belli olmadığını belirten Dalmaz, sınırda ani bir yığılma ve kitlesel akıma karşı ise öncelikle sınırın diğer tarafında insanları toplamayı düşündüklerini anımsattı.

Sığınmacıların sınıra rastgele girmeleri halinde kontrolün zor olduğunu vurgulayan Dalmaz, "Bundan sonra kitlesel akımlarda öncelikle sınırın öbür tarafında tutmayı düşünüyoruz. Şu anda sınırın diğer tarafında irili ufaklı kamplar var. Bu kamplarda da 100 bine yakın nüfus yaşıyor" dedi.

Kayıt altına alınıyorlar

Olayların başladığı günlerde Türkiye'ye giriş yapan Suriyelilerin çoğunun kayıtlarının yapılmadığını ifade eden Dalmaz, bu konuda da geçen yıldan itibaren bir çalışma yürüttüklerini anlattı.

Suriyeli sığınmacıları kayıt altına almaya devam ettiklerini kaydeden Dalmaz, şu bilgileri verdi:

"Bu sistemle Gaziantep, Kilis ve Şanlıurfa'da kayıtlara başlamıştık. Sistemin diğer illerde de yaygınlaşmasını düşünüyoruz. Geçen yıl Gaziantep'te oluşturduğumuz koordinasyon merkezinde uyguladığımız kayıt sistemi baz alındı ve bu proje yaygınlaşıyor. Gaziantep'te 100 bine yakın kişi kaydedildi. Yani dışarıda 500 bin kişi varsa bunun 100-150 bini kayıt altına alındı."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA