• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kalyoncudan katalitik soba uyarısı
24 Şubat 2012 Cuma 19:19

Kalyoncu'dan katalitik soba uyarısı

Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, kömürlü sobalarda olduğu gibi katalitik (LPG'li) sobalarda da yanlış kullanımın ölümcül risklere yol açabileceğini belirtti.

 Makine Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Doç. Dr. Mete Kalyoncu, kömürlü sobalarda olduğu gibi katalitik (LPG'li) sobalarda da yanlış kullanımın ölümcül risklere yol açabileceğini belirterek, vatandaşları uyardı.

Doç. Dr. Mete Kalyoncu konuyla ilgili yaptığı açıklamada, katalitik sobalarda kullanılan LPG gazının hava ile yüzde 2-10 oranında karışması durumunda küçük bir kıvılcımla yanıcı ve patlayıcı özelliğinin harekete geçebileceğini ifade ederek, "Bu nedenle LPG'li sobalarda hiçbir şekilde gaz sızıntısı olmamalıdır. Katalitik sobalardan oluşan zehirlenmelerin nedeni LPG gazı sızması değil, yetersiz oksijenli yanma ortamlarında yanmanın devam etmesi sonucu çıkan zehirli karbonmonoksit gazının teneffüs edilmesidir. Oksijensiz kalan vücutta önce halsizlik başlar. Bu arada vücutta salgılanan laktik asit kaslarda kramplara neden olur. Vücut kasılır, kişi hareket edemez ve bağıramaz duruma gelir. Bu yüzden bu ortamdan uzaklaşamaz ve aynı ortamda kalmaya devam etmesinden dolayı solunum yetersizliği ve solunum felci ortaya çıkar. Katalitik sobalar 30 metreküpten küçük yerlerde kullanılmamalıdır. Sobanın bulunduğu yerde kapı altları tamamen kapalı olmamalıdır. Uyurken soba açık bırakılmamalıdır. Tüp ile soba bağlantısı sızdırmazlığı sağlanmalıdır. LPG sızıntısı olması durumunda hemen havalandırma yapılmalı, havadan ağır olan bu gazın tabanda, köşelerde biriktiği düşünülerek süpürme yoluyla gazın atılması sağlanmalıdır" dedi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA