• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kalp ilaçlarına yaz ayarı yapılmalı!
07 Temmuz 2013 Pazar 11:25

Kalp ilaçlarına 'yaz ayarı' yapılmalı!

Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen, havaların ısınmasıyla kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirebilmesi için kullandıkları ilaçlara ...

Mevlana Üniversitesi Hastanesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. M. Sıddık Ülgen, havaların ısınmasıyla kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirebilmesi için kullandıkları ilaçlara bir kardiyolog tarafından "yaz ayarı" yapılması gerektiği uyarısında bulundu.

Ülgen, yaptığı yazılı açıklamada, Ramazan ayının sıcak yaz günlerine denk gelmesinden dolayı kalp hastalarının daha dikkatli olması gerektiğini vurguladı.

Tansiyonu kontrol altında tutulan yüksek tansiyon hastalarının, kalp ameliyatı olmuş ya da damarlarına stent takılmış kişilerin oruçlarını tutabileceklerini ifade eden Ülgen, ancak iftarda ya da sahurda ilaçlarını doktor önerisine göre düzenli bir şekilde almaları gerektiğine dikkati çekti.

Tip 1 diyabeti olanlar, gündüz insülin alması gerekenler, ağır dereceden kalp yezmezliği  ve kalp nakli bekleyen hastaların oruç tutmalarının doğru olmadığını dile getiren Ülgen, şunları kaydetti:

"Hastalar, Ramazan ayında iftar ve sahurda bol sulu yemekler yemeli, yemekten doymadan kalkmalılar. Hastalar, yemek seçimlerinde su ihtiyacını artırıcı baharatlardan kaçınmalılar. Baharatların kalp ve damar hastalarına zararı yok ancak baharatlı yiyecekler sıcak havalarda su ihtiyacını artırabilir. Ramazan ayının sıcak yaz günlerine rastlamasından dolayı kalp ve damar hastaları için risk artıyor. Yaz aylarındaki aşırı terleme vücuttaki tuz ve su atımını fazlalaştırıyor. Bu durum halsizlik, bitkinlik ve ritim bozukluğuna yol açabilir. Havaların ısınmasıyla kalp hastalarının sağlıklı bir yaz geçirebilmesi için, kullandıkları ilaçlara bir kardiyolog tarafından 'yaz ayarı' yapılmalıdır. Bu hastaların, doktorlarına danışarak idrar söktürücü ilaç dozunu diğer aylara göre azaltmaları gerekmektedir." 

Bazı yaz meyvelerinin kan pıhtılaşmasını önleyici ilaçlarla etkileşimi olabileceği için doz ayarının kış aylarına göre daha sık yapılması gerektiğini vurgulayan Ülgen, çok su kaybının kanın daha çabuk pıhtılaşmasına neden olacağının unutulmaması gerektiğini bildirdi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA