• Konya23 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kalp hatalarına kış uyarısı
06 Aralık 2011 Salı 13:48

Kalp hatalarına kış uyarısı

Konya Akademi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Recep Yoldaş, soğuk havalarda ani güç gerektiren işlerin yapılmaması gerektiğini, kalp krizi riskinin kış aylarında arttığını bildirdi.
Konya Akademi Hastanesi Kardiyoloji Uzmanı Dr. Recep Yoldaş, soğuk havalarda ani güç gerektiren işlerin yapılmaması gerektiğini, kalp krizi riskinin kış aylarında arttığını bildirdi.
     Yoldaş, yaptığı yazılı açıklamada, kalp krizi riskinin kış aylarında yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiğine dikkati çekti.
     Bunun en önemli nedeninin soğuk havaların uyardığı damarlardaki büzülme, spazm ve tansiyonu yükseltici etki olduğunu belirten Yoldaş, şunları kaydetti:
     ''Kalp krizi vakalarının yaz aylarında arttığına dair bir inanış olmasına rağmen araştırmalar, kış aylarında kalp krizi tehdidinin diğer mevsimlere göre üç kat daha fazla olduğunu ve yine yaz aylarına göre daha ölümcül seyrettiğini ortaya koyuyor. Solunum yolu enfeksiyonları, kış aylarında daha fazla kalori içeren yağlı besinlerin tüketilmesi ve bu kalorinin harcanamaması, güneşle temasın daha az olmasının getirdiği bazı hormonal değişiklikler ve kapalı havaların oluşturduğu stres bu durumun nedenleri arasında yer alıyor.''
     Soğuk havada vücudun, mevcut ısısını korumak için cilde daha az kan gönderdiğini ve bunun da tüm damarlarda, özellikle cildi besleyenlerde, büzülme oluşturduğunu vurgulayan Yoldaş, bu büzülmenin otomatik olarak tansiyonun yükselmesine neden olduğunu, kalp ve tansiyon hastalarının kış mevsiminde dikkat etmesi gerektiğini aktardı.

     Sabah saatlerinin, kan akışkanlığındaki değişim, hormonlar ve tansiyon yüksekliği gibi faktörlerin etkisiyle kalp krizlerinin en sık görüldüğü saatler olduğunu açıklayan Yoldaş, şöyle devam etti:
     ''Kış mevsiminde sabah saatleri, özellikle, bilinen damar tıkanıklığı olan ve kalp hastalığı risk faktörlerini yoğun olarak bünyesinde bulunduran, tansiyonu yüksek olan kişiler için günün en tehlikeli zamanıdır. Birçok araştırma ilginç bir şekilde karlı bir gecenin ardından sabah dışarı çıkıp evinin önündeki ya da arabasının camlarındaki karları temizleyen veya işe yetişmek için hızlı hareket eden kişilerde kalp krizi geliştiğini ortaya koyuyor. Soğuk havalarda ani güç gerektiren işler yapmayın. Kalp hastaları, özellikle bacak damar problemi olanlar, kışın gece de çorap giymelidir. Bacak damar tıkanıklığınız varsa kış aylarında soğuk havaya çıkarken yün çorap giyin.'' ...
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA