• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadınların Özel Gününe Danıştay karar verecek
09 Mart 2010 Salı 17:06

Kadınların Özel Gününe Danıştay karar verecek

DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, kadın çalışanların ''özel gün'' izinlerini kaldıran düzenlemenin iptali için Danıştaya başvuracaklarını bildirdi.
DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi, kadın çalışanların ''özel gün'' izinlerini kaldıran düzenlemenin iptali için Danıştaya başvuracaklarını bildirdi.
     Süleyman Çelebi yaptığı yazılı açıklamada, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının ''Ağır ve Tehlikeli İşler Kategorisi''ne giren 42 iş kolunu bu kategoriden çıkartarak, kadınların 42 sektörde ayda beş gün olan ''özel gün'' iznini kaldırdığını, böylece kadınların çalışmasının yasak olduğu birçok işte çalışabilmelerinin ve 16 yaşından küçük çocukların da bu sektörlerde çalıştırılmasının önünün açıldığını iddia etti.
     Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın 8 Mart konuşmasında kadın haklarından söz ederken Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Dinçer'in, kadınların kazanılmış haklarını gasp etmekle meşgul olduğunu ileri süren Çelebi, kadınların bu hakkının 1973 yılında çıkarılan ''Ağır ve Tehlikeli İşler Tüzüğü''nün 4. maddesinde ''Kadınlar ay hali günlerinde ağır ve tehlikeli işlerde çalıştırılamaz. Bugünlerin sayısı beş gün olarak hesap edilir. Daha fazlası için hekim raporuna göre hareket edilir'' şeklinde düzenlendiğini kaydetti.
     DİSK Genel Başkanı Çelebi, 2004 yılında çıkarılan yönetmeliğin de 1973 tarihli tüzükteki hükmü aynen tekrarladığını, farklı olarak 2004 tarihli yönetmeliğin konfeksiyon ve triko imali işlerini de bu kapsama aldığını vurguladı.
     Bu düzenlemelerin temelinde, Anayasa'nın ''Çalışma Şartları ve Dinlenme Hakkı'' başlığını taşıyan 50'nci maddesinin bulunduğunu ve bu maddenin küçüklerin ve kadınların çalışma şartları bakımından özel olarak korunmalarını emrettiğini ifade eden Çelebi, hükümetin 2.5 milyon çalışanın bulunduğu tekstil işverenlerinin baskılarına boyun büktüğünü ve kadın işçilerin haklarını gasp etmekte bir sakınca görmediğini kaydetti.
     Süleyman Çelebi, kadın çalışanların doğal ve insani ihtiyaçları doğrultusunda kullandıkları bu izin haklarının, şimdiye kadar hiçbir sektörde sorun yaratmadığını ve bu hakların suistimal edilmediğini ifade ederek, şunları kaydetti:
     ''İş Kanunu'nun 114'üncü maddesine aykırı olarak işçi konfederasyonlarının görüşü alınmadan yapılan değişiklikler, hem Anayasa'ya hem de yasaya aykırıdır.
     DİSK olarak bu haksızlığa, hukuksuzluğa ve adaletsizliğe sessiz kalmayacak, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının 'Ağır ve Tehlikeli İşler Kategorisi'ne giren 42 iş kolunu bu kategoriden çıkartan düzenlemesinin iptali için Danıştaya başvurumuzu yapacağız.''
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA