• Konya14 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadınlara ve çocuklara dokunmayın!
10 Mart 2019 Pazar 17:05

Kadınlara ve çocuklara dokunmayın!

Türkiye’den ve dünyanın 110 ülkesinden yaklaşık 2 bin Sivil Toplum Kuruluşu’nun (STK)katkısıyla yapılan eylemde katılımcılar, Suriyeli tutuklu kadınları temsilen ellerini oyalı yazmayla birbirine bağlayarak tüm dünyaya sessiz çığlık yükseltti.

Konya’da faaliyet gösteren STK’lar, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nde Suriye’deki mahpus tutulan kadınlara yönelik basın açıklaması yaptı. Vicdan Hareketi adına açıklama yapan Eğitim-Birsen Kadın Komisyonu Başkanı Asiye Kuzgun, “Buradan Suriye hapishanelerinde acı içinde özgürlük bekleyenleri ve meydanları doldurarak onar için vicdanları ayağa kaldıranları selamlıyoruz. Biliyoruz ki; mazlumlar ve ezilenler için, vicdanın haykırışından daha güçlü bir imkan yok. Geçtiğimiz yıl bugün, dünyanın dört bir yanından kadınların bir araya geldiği Vicdan Konvoyu ile 10 binin üzerinde kadın Suriye sınırında buluşmuştu. Bu yıl ise dünyanın tüm meydanlarında, kadın erkek bir aradayız. Bizler, hukuksuzca tutulan, cinsel saldırıya ve işkenceye maruz kalan Suriyeli kadınların özgürlüğü için sesimizi yükseltiyoruz. Kadınlar olarak isyan ediyoruz. Tecavüzün,  savaşlarda kadınlara yönelik işkencenin ve her türlü zulmün silah olarak kullanılmasına isyan ediyoruz. Bu kirli savaşlara ve çocukların çırpınarak ölmesine isyan ediyoruz” diye konuştu.

2.JPG

“KADINLAR VE ÇOCUKLAR KORUNMALIDIR”

Suriye savaşı sırasında sayısız savaş suçu işlendiğine dikkat çeken Kuzgun, “Uluslararası sözleşmeleri etkili olarak uygulaması gereken devletler, uluslararası yargı mekanizmaları ve uluslararası toplumun bütün bileşenleri sivil insanların, kadın ve çocukların korunmasından sorumludur. Kadınlar ve çocuklar korunmalı, hiçbir şekilde esir tutulmamalı, taraflarca herhangi bir şekilde pazarlık konusu yapılmamalıdır. İnsan hayatının be onurunun korunması temel prensiptir. Bu prensibin ve sorumlulukların yerine getirilmesi, ancak insan vicdanının harekete geçmesiyle mümkün olabilecektir” şeklinde konuştu.

3-001.JPG

“ACIMASIZCA YAPILAN İŞKENCELERİ DURDURUN”

Dünyanın her yerindeki şehir meydanlarından Suriye’ye seslendiklerini aktaran Kuzgun, “Tecavüzü savaş silahı olarak kullanmayı bırakın. Kadınlara acımasızca yapılan işkenceleri durdurun. Suriyeli kız kardeşlerimizi serbest bırakın. Bırakın evlerine dönsünler ve ailelerine kavuşsunlar. Yeryüzünün dört bir yanındaki insanlık ailesinin her bir ferdini merhamete çağırıyoruz. Suriye rejiminin hapishanelerindeki cesur ve onurlu kadınlara sesleniyoruz. Sesimizin size ulaştığını biliyoruz. Buradayız ve özgürlüğünüz için bütün gücümüzle çalışıyoruz. Pes etmeyeceğiz ve sizden asla vazgeçmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

4-001.JPG

“HERKES İÇİN İNSANCA YAŞAM İSTİYORUZ”

Adaletten ve mazlumdan yana tavır aldıklarını belirten Kuzgun, “Tüm uluslararası organizasyonlara, bu savaşın bir parçası olan devletlere, uluslararası insan hakları örgütlerine, yasaları gereğince savaş bölgelerindeki sivillere karşı sorumluluk taşıyan uluslararası Kızılhaçlara/Kızılaylara ve uluslararası insani yardım teşkilatlarına imkanlarını seferber etmeleri için sesleniyoruz. Masum bir insana özgürlük vermek, yeryüzündeki en kıymetli insani yardımdır. İnsanoğlunun merhameti ve vicdanın ortak sesi, kitle imha silahlarını susturacak ve hapishane kapılarını kıracak en büyük güçtür. Çünkü insanız ve herkes için insanca yaşam istiyoruz. Suriye zindanlarındaki son kadın ve çocuk özgür oluncaya dek ayaktayız” diyerek sözlerine son verdi.

YİĞİT BERKAY ÇOPUR / YENİ HABER GAZETESİ

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA