• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kadim dostlukları bozamaz
30 Kasım 2010 Salı 12:11

'Kadim dostlukları bozamaz'

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kazakistan'a hareketinden önce Wikileaks belgelerini değerlendirdi.
Gül, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Zirvesi'ne katılmaküzere Kazakistan'a hareketinden önce Esenboğa Havalimanı'nda yaptığıbasın toplantısında soruları yanıtladı.
Gül, bir gazetecinin, Wikileaks belgelerini anımsatarak, ''Sizinleilgili olan ifadeler de var, özellikle 2005 yılında yazılan bazıkonularla ilgili. Öncelikle kendi isminizin geçtiği bölümlerle ilgilibelgeleri okudunuz mu, ne hissettiniz? 2005 yılında Sayın Başbakan ilearanızda bir çekişme olduğu belgelere yansımış durumda. Ayrıca, bundansonraki süreçte özellikle Azerbaycan-Türkiye ilişkileriyle ilgiliAliyev'in kullandığı önemli ifadeler var. Hem Türkiye-Azerbaycanilişkileri hem de Orta Doğu ülkelerinin İran'a bakış açısıyla ilgilibundan sonraki süreçte nasıl gelişmeler olacak?'' sorusu üzerine Gül,belgelerin bir kısmının yayınlandığına işaret ederek, şu değerlendirmeyi yaptı:
''Dikkat ederseniz, bunlar Amerikalı diplomatların, değişik seviyedediplomatlar, bunların bulundukları yerdeki olayları, kişileri kendiaçılarından değerlendirmeleriyle ilgili raporlar, şimdiye kadaraçıklananlar. Yani sizler nasıl her gün olayları kişilerideğerlendiriyorsanız, onlar da sizin gibi değerlendiriyorlar vemerkezlerine rapor ediyorlar. Ben Dışişleri Bakanlığı yapmış bir kişiyim biliyorsunuz. Bunların bazıları doğru değerlendirme olabilir, bazılarıyanlış değerlendirme olabilir. Görmek lazım, nedir. Dolayısıyla bunlarıbu şekilde önce anlamak gerekir.
İkincisi, tabii Türkiye ile ilgili bazı şeyler var. Doğrusu biz bunlarahep alışkınız. Bunların hiçbiri Türkiye'yi daha güçlü bir ülke yapmak,Türkiye'yi daha geliştirmek...Türkiye'deki siyasi istikrara verdiğimizönem, kadim dostluklarımız, bunların hiçbirisi bozamaz. Sayın Başbakanile benimle ilgili söylediğiniz bazı şeyler var. Bunları kendiaçılarından değerlendirmişler, yazmışlar. Bunların hiçbiri, bizlerinTürkiye için omuz omuza çalışmamızı hiç engellemez. Bu, sadece SayınBaşbakan ile ilgili değil, diğer bütün yetkililerle de...O açıdanTürkiye ile ilgili söylenenleri ben Türkiye'de bulunan kişilerin kendideğerlendirmeleri olarak görüyorum. Bunun altını özellikle çizmekisterim.
Sorunuzda çevreyle ilgili değerlendirmeler de var. Bunları hep takipetmek gerekir. Bunlara bu merkezden bakıyorum. Sizinle ilgili söylenenbirşeyin siz doğrusunu bildiğiniz için hemen bunun doğru olmadığınısöylersiniz, inanmazsınız ama başkasıyla ilgili söylenenlere insanlarçabuk inanırlar. Onlara da böyle bakmak gerekir, çevreyle ilgilisöylenen şeylere. Burada biraz, şimdiye kadar çıkan şeylere etkisininedir diye baktığımızda biraz bir sistematiği olduğu kanaatindeyim.Birazcık bir amaç varmış gibi geliyor bana ama tabii ki şimdiden kesinbirşey söylemek doğru değil. Neler gelecek, neler yayınlayacaklarbunlara bakmak gerekir.
Türkiye ile Azerbaycan arasındaki dostluğu da aynı şekilde hiç kimseetkileyemez. Bizler, bir milletin farklı farklı devletleriyiz. Dışardanfarklı görünebilir, dışardan farklı değerlendirmeler yapılabilir amaişin aslı budur.''
Wikileaks belgeleriyle ilgili bir başka soru üzerine Gül, ''Türkiye'denbakınca bizim Türk gazeteler Türkiye ile ilgili şeyleri... Ama benyabancı ajanslara, televizyonlara, gazetelere bakıyorum, onlar da çokdaha farklı, yansıtılması daha çok bölgeyle ilgili, biraz daha farklıbir yansıtma şekli var. Onun için söyledim zaten. Biraz sanki bazışeyler süzgeçten geçirilerek yapılıyor. Sanki bir amaç var gibi geliyorbana. Ama bunlarla ilgili kesin birşey söylemek doğru değil. Türkiyeolunca tabii ki Türk gazeteleri olarak siz Türkiye'de ne yazmışlar, neetmişler bunların bir kısmına biz diplomatik dedikodular deriz. Aslındabazılarını tahmin edebilirsiniz. Bunların bazılarını tahmin edebiliriz.Yani insanlar hakkımızda ne düşünüyorlar diye bunları tahmin edebilirizama görmemiz lazım, ne tür belgeler var'' diye konuştu.
"Belgelerin sızması diplomasinin 11 Eylül'ü olarak değerlendiriliyor.Katılıyor musunuz" sorusuna Gül, "Doğrusu ben öyle görmem açıkçası"diyerek, bundan sonra yayınlanacak belgelere de bakılması gerektiğinisöyledi.

GÜL'E HEDİYE EDİLEN AT TÜRKİYE'DEImage
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'e Pakistan'a gerçekleştirdiği ziyaretsırasında, Pencap Eyalet Hükümeti tarafından hediye edilen at,Türkiye'ye getirildi.
Cumhurbaşkanı Gül'e Pakistan'a 30 Mart-2 Nisan tarihleri arasındagerçekleştirdiği ziyaret sırasında, Lahor kentinde, Pak Arap cinsi birat hediye edilmişti.
Alınan bilgiye göre, at geçtiğimiz günlerde Türkiye'ye gönderildi. Atın, Kara Kuvvetleri Atlı Spor Eğitim Merkez Komutanlığına götürüldüğü vehenüz bir isim verilmediği öğrenildi.
Cumhurbaşkanı Gül'ün atın Türkiye'ye gönderilmesi dolayısıyla PencapEyalet Başbakanı Şahbaz Şerif'e bir teşekkür mektubu gönderdiği,Pakistan halkının refah, esenlik ve huzuru için samimi dilekleriniyinelediği ifade edildi.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA