• Konya12 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Kaçakçı katırına devlet görevi
30 Ekim 2015 Cuma 09:31

Kaçakçı katırına 'devlet' görevi

Kaçakçı katırlarıyla ilgili devlet yeni bir adım attı.

Artık el konulan bazı katırlar, devlet görevine verilebilecek. İhraç edilebilecek olan katırlar, perakende olarak da satılabilecek. Hatırlanacağı gibi Şırnak’ın Uludere ilçesindeki hava operasyonunda ölen 34 köylünün yaşadığıGülyazı ve Ortasu köylerinde Kaçak için kullanılan katırların itlaf edildiği öne sürülmüştü. Yöreye giden CHP heyeti, Şırnak Valiliği’nin, ''katırların silah sesinden korkup, uçurumdan düştükleri'' açıklaması yaptığını bildirmişti. 

57 katırın itlafı için mahkemeye başvuran Tarım Müdürlüğü köylülerce protesto edilirken, hakkında itlaf kararı verilen 97 katırın İran’a kaçtığı haberi de basına yansımıştı. Güvenlik kaynakları, katırların, kaçakçılık faaliyetlerinin engellenmesine yönelik müdahaleler sırasında çıkan arbedede kasıt olmaksızın vurulduğunu bildirirken, köylüler, kaçağa gitmemeleri için katırların öldürüldüğünü öne sürmüştü.

GENELGE DEĞİŞTİRİLDİ

Katır sorununun devam etmesi üzerine devlet yeni bir karar aldı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, “kaçak eşya taşımasında yük hayvanı olarak kullanılması” ya da “kaçak zannı” nedeniyle el konulan katırların itlaf ve imhasında sıkıntılar yaşandığını belirterek 26 Ocak 2015 tarihli genelgenin “sınırdan kaçak hayvan girişine karşı alınacak tedbirler” başlığı altındaki ilgili maddeyi değiştirdi. 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na bağlı Gıda Kontrol Genel Müdürlüğü’nün genelgesine göre, kaçakçılar tarafından yük hayvanı olarak kullanılan tek tırnaklılar ile “kaçak zannı” ile yakalanan tek tırnaklılar (at, eşek, katır vb.) için bundan sonra sınır illerinde karantina bölgeleri oluşturulacak. 

81 il valiliğine gönderilen, Gıda ve Kontrol Genel Müdür Vekili Süleyman Aslan imzalı genelgeye göre, 21 gün süreyle karantinaya alınacak hayvanların masrafları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından karşılanacak. Laboratuvar testlerinden geçecek olan katırlar, “ihbarı mecburi hastalık” tespit edilirse öldürülecek. Hastalık bulunmayan katırlar ise Gümrük Kanunu’ndaki tasfiye yollarıyla elden çıkarılacak. Kanuna göre sağlıklı katırlar, ihraç ya da perakende amacıyla satılacak, kamu kuruluşları ile vakıf ve derneklere tahsis edilecek. 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA