Kaçak elektrik kullananlar belirlendi
Türkiye’de son 10 yılda kaçak elektrik kullanan kişilerden 2.5 milyar lira tahsil edildi.
Batıdaki şehirler, kaçak elektrik kullanımında hedefi tuttururken, doğudaki şehirlerin kayıtlı elektrikten çok kaçak kullandığı tespit edildi. TEDAŞ Genel Müdürlüğü, 2003 yılından 1 Kasım 2012’ye kadar yaptığı kayıp-kaçak tarama çalışmalarında yaklaşık 46.9 milyon aboneyi kontrol etti. Yapılan denetimlerde 2.5 milyar liraya ulaşan toplam 10.04 milyar kilovatsaatlik kaçak tahakkuku gerçekleşti. TEDAŞ, çoğunluğu doğu ve güneydoğuda olmak üzere kaçak elektrik kullandığı tespit edilen 629 bin abone hakkında ise savcılığa suç duyurusunda bulundu.
Çalışmalar sonucunda elektrikteki kayıp-kaçak oranı da özel şirketlerle birlikte yüzde 16.8’e düştü.
KAYIP KAÇAKTA DOĞU FARKI
Kayıp kaçakta Çoruh, Fırat, Çamlıbel, Toroslar, Meram, Başkent, Osmangazi, Boğaziçi, Menderes, Göksu ve Yeşilırmak dağıtım şirketlerinin hedefleri tutturduğu tespit edildi. Kayıp kaçak elektrik oranları en yüksek Dicle, Van Gölü ve Aras elektrik dağıtım bölgelerinde çıktı. TEDAŞ verilerine göre kaçak elektrik kullanımında Şırnak yüzde 81.6 ile ilk sırayı aldı.
Şırnak’ı yüzde 76.1 ile Mardin, yüzde 74.9’la Hakkari, yüzde 72.3’le Diyarbakır ve yüzde 70’le de Batman izledi.
HEDEF YÜZDE 10’A DÜŞMESİ
Özelleştirilen 13 elektrik dağıtım şirketine kayıp kaçakları azaltma zorunluluğu getiren TEDAŞ, Türkiye genelinde kayıp kaçak oranını yüzde 10’a kadar düşürmeyi hedefliyor. Kış mevsimiyle birlikte artan kaçak elektrik kullanımını önlemek için de doğu ve güneydoğu illerinde 20-30 kişilik kaçak elektrik timleri kuruldu.
VERİM HESAPLAMASI TAMAM
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ise enerji üretiminde verimliliği arttırmak amacıyla kamuya ait termik santraller ve HES’lerde verimlilik hesaplamasını tamamladı. Yeni teknolojilerle bir taraftan verimi yükseltip diğer taraftan da üretim kapasitesini arttırmak için 2005 yılından beri çalışan bakanlık, 8 yılda 7.8 milyar kilovat/saatlik üretim artışı sağlandı.
Bakanlık, yeni projelerle birlikte 2023’e kadar 13.9 milyar kilovat/saat üretim artışı sağlamayı planlıyor.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.