• Konya8 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Japonyada son durum
21 Mart 2011 Pazartesi 18:04

Japonya'da son durum

Nükleer felaketin eşiğinde olan Japonya, ne zaman ayağa kalkar?

Japonya'da 11 Mart'ta meydana gelen deprem ve tsunami felaketinde hasar gören Fukuşima-Daiçi nükleer santralinde radyasyon sızıntısını kontrol altına almak için çalışmalar sürdürülüyor.

DUMANLAR YÜKSELDİ

Ancak bugün sabah saatlerinde santralin en çok hasar gören 2 ve 3 numaralı reaktörlerinden dumanlar yükseldi. Tokyo Elektrik Işletmesi'nin sözcüsü Hiroşi Aizawa, duman yükselmesi nedeniyle çalışanların tahliye edildiğini söyledi.Kyoda Haber Ajansı, öğle saatlerine doğru reaktörden yükselen dumanların kesildiğini duyurdu. Ancak dumanın nedeni halen bilinmiyor.

KAYIP CESETLER BULUNAMAYABİLİR

Polis, resmi rakamların haricinde sadece Miyagi vilayetinde 15 bin kişinin ölmüş olabileceğini kaydetti. Felakette ölen birçok kişinin cesedinin, 2004'te Hint Okyanusu'nda meydana gelen tsunamide olduğu gibi bulunamayabileceği belirtiliyor.

JAPONYA BAŞBAKANI: DURUM İYİYE GİDİYOR

Japonya Başbakanı Naoto Kan ise, durumun yavaş yavaş iyiye gittiğini söyledi.

Askerler ve itfaiyeciler 6 reaktörün bulunduğu santrale düzenli olarak su püskürtürken, teknisyenler de su pompalama istasyonu ve soğutma sistemi başta olmak üzere öneme sahip bölümleri yeniden çalışır hale getirmeye uğraşıyor.

ABD: NÜKLEER KRİZ STABİLİZE OLMANIN EŞİĞİNDE

ABD Nükleer Denetleme Komisyonu da, nükleer krizin "stabilize olmanın eşiğine girmiş göründüğünü" bildirdi.

Komisyondan yapılan açıklamada, Japonya'daki Fukuşima nükleer enerji santralinde ortaya çıkan felaketin ışığında, Amerikan nükleer reaktörlerinde ek denetim hazırlığının yapıldığı, reaktörlerin durumunun 90 gün gözden geçirileceği belirtildi.

Açıklamada, Japonya'daki nükleer krizin endişeleri artırmasına karşın, Amerikan nükleer santrallerinin güvenli olarak çalışmalarını sürdürdüğünün tespit edildiği kaydedildi.

JAPONYA NE ZAMAN KURTULUR?

Dünya Bankası, Japonya'nın yeniden inşasının 5 yıl sürebileceğini bildirdi. 235 milyar dolar kadar hasara yol açan felaketin, ülkenin bu yılki ekonomik büyümesini yüzde 0,5 dolayında geriletebileceği belirtildi.

Açıklamada, "konut ve altyapının aldığı hasarın daha önce görülmemiş düzeyde olduğu" vurgulandı.

RESMİ ÖLÜ SAYISI

Ülkeyi 11 Mart'ta vuran 9 büyüklüğündeki deprem ve sonrasında meydana gelen tsunamide, resmi rakamlara göre 8 bin 649 kişi öldü, 12 bin 800'den fazla kişiyse hala kayıp.

'SANTRALİN DENETİMLERİ YAPILMADI' İDDİASI

Öte yandan Japonya nükleer güvenlik kurumu, Fukuşima nükleer enerji santralini işleten şirketi gerekli denetimleri yapmamakla suçladı.

Kurum, nükleer kazadan 9 gün önce yayımladığı raporda, Fukuşima'yı işleten Tokyo Elektrik Enerjisi Şirketi'nin (TEPCO) felaketten haftalar önce, santral için çok önemli olan donanım denetimini yapmaktan defalarca kaçındığını belirtti. Raporda, TEPCO'nun 33 ekipman parçasını denetimden geçirmediği kaydedildi.

Denetimi yapılmayan donanımlar arasında yedek jeneratörler, pompalar ve soğutma sisteminin diğer parçaları da bulunuyor.

'TEPCO RAPORLARI DEĞİŞTİRDİ' İDDİASI

Bu arada, AFP'deki haber de santral operatörü TEPCO'nun, Fukuşima'daki nükleer kazadan birkaç gün önce tesislerin kontrolüyle ilgili raporları değiştirdiğini itiraf ettiği bildirildi.

Japonya'nın kuzeydoğusunu vuran ve Fukuşima 1 nükleer santraline zarar veren deprem ve tsunamiden 10 gün kadar önce TEPCO'nun yetkililere kontrol kayıtları verilerini değiştirdiklerini kabul eden bir belge verdikleri ortaya çıktı.

Şirket, daha önce gerçekte kontrol edilmemiş 30 kadar parçanın elden geçtiğini bildirmişti. TEPCO'nun ayrıca reaktörün ısı kontrol vanalarından birine ait kartı 11 yıl boyunca kontrol etmediğini de itiraf ettiği belirtildi. Oysa ki sadece rutin kontrolle yetinen teknisyenler bunun tersini söylemişti.

Soğutma sistemine bağlı unsurların da bulunduğu başka parçaların da kontrol edilmediği ifade ediliyor.

İÇME SUYUNDA, SÜTTE VE 2 ÇEŞİT SEBZEDE RADYASYON

Santrale 40 kilometre mesafedeki Litatemura köyünün suyunda da normal değerlerin üç katından fazla radyoaktif iyot tespit edildi.

Bakanlıktan bir yetkili, "su devamlı tüketilmediği müddetçe şu an için bir sağlık riskinin bulunmadığını, ancak yine de önlem olarak köy sakinlerine bu suyu içmekten kaçınmaları tavsiyesinde bulunduklarını" kaydetti.

Santral yakınlarındaki dört bölgede yetiştirilen iki çeşit sebze ve süt satışına da normalin üzerinde saptanan radyoaktivite oranı yüzünden yasaklama getirildi.

Japon yetkililer, santral civarında denizde radyoaktivite ölçümü yapacaklarını açıkladılar. Yetkililer, denizde çok küçük oranda radyoaktif madde bulunmasının mümkün olduğunu söyledi.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA