• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Japonya ve Güney Korenin Türkiye yarışı
19 Ekim 2010 Salı 21:49

Japonya ve Güney Kore'nin Türkiye yarışı

''Yerel medyaya göre Türkiye, nükleer santral konusunda son kararını kasım ayında Güney Kore'de gerçekleştirilecek G-20 liderler zirvesi

Tirajı günde 3 milyon 46 bin olan muhafazakâr eğilimli Nihon Keizai Shimbun'un 19 Ekim 2010 tarihli sayısında, Ryosuke Hanafusa imzasıyla yayımlanan Kahire çıkışlı haberde şunlara yer verildi;

"Güney Kore ile anlaşmaya varılamaz ise Japonya üstlenmeye hazır". Ağustos sonunda Türkiye'ye gizli bir ziyarette bulunan Japonya Sanayi Bakanı ve Toshiba yönetimi, Cumhurbaşkanı Gül ile görüşerek Karadeniz kıyısındaki Sinop'ta yapılması planlanan nükleer santral projesine katılma isteğini bildirdi. Projeyi üstlenme ihtimali oldukça yüksek görünen Güney Kore ile rekabeti ciddi bir boyuta taşıyan Japonya, ekim ayı başında Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız ile görüştü. Bundan sonraki süreçte, nükleer santral projesini elde etme yarışının şiddetleneceği tahmin ediliyor.

Türkiye, iki noktada nükleer santral kurulmasını planlıyor. Bunlardan Akdeniz kıyısındaki Akkuyu Nükleer Santrali'nin inşası hâlihazırda Rusya tarafından yürütülüyor. Karadeniz'de planlanan diğerinin ise Güney Kore'ye verilmesi ihtimali oldukça yüksek. Ancak Japonya tarafından sunulan öneriyi değerlendiren Türkiye, Güney Kore ile sürdürdüğü müzakerelere yeni maddeler ekledi. Her iki tarafın rekabeti karşısında Türkiye'nin, müzakereleri daha avantajlı bir konumda sürdürmeye çalıştığı görülüyor.

Yerel medyaya göre Türkiye, nükleer santral konusunda son kararını kasım ayında Güney Kore'de gerçekleştirilecek G-20 liderler zirvesi esnasında açıklayacak. Japonya-Güney Kore çekişmesi, bu kararın alınacağı ana kadar süreceğe benziyor.

BYEGM

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA