• Konya17 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
Jandarma Teşkilatı 175 yaşında
14 Haziran 2014 Cumartesi 11:51

Jandarma Teşkilatı 175 yaşında

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Yörük, 175. yaşını kutlayan teşkilatın insan merkezli çağdaş yönetim ve görev anlayışıyla hizmet üretmeyi hedeflediğini bildirdi.

Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Servet Yörük, "Jandarma Genel Komutanlığı, değişen ve karmaşıklaşan bu güvenlik ortamında her türlü tehditle kesintisiz mücadele edebilmek ve kendisine verilen görevleri eksiksiz yerine getirebilmek için insan merkezli çağdaş yönetim ve görev anlayışıyla ulusal ve uluslararası alanda saygın, güvenilir, mükemmel hizmet üreten askeri statülü kolluk kuvveti olmayı hedeflemiştir" dedi.

Orgeneral Yörük, jandarma teşkilatının 175. kuruluş yılı dolayısıyla AA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Servet Yörük, kurulduğu günden bu yana millete başarılı hizmetler sunan Jandarma Teşkilatı'nın 175. kuruluş yılını büyük bir mutlulukla kutladıklarını söyledi.

Yörük, 175 yıllık şanlı geçmişi olan teşkilatın ulaştığı kurumsal kimlik ve kültürü, asayiş hizmetleri ve vatan savunmasındaki gayretlerini anlamanın, jandarmanın üstün hizmet anlayışını bilmekle mümkün olacağını dile getirdi.

Orgeneral Yörük, 1839'da kurulun Türk jandarmasının, Kurtuluş Savaşı'nda Kuvayi Milliye'nin teşkilatlanması ve cephe gerisinin emniyete alınması, Cumhuriyet döneminde vatanın çeşitli bölgelerinde çıkan isyanların bastırılması görevlerini başarıyla yürüttüğünü, Kıbrıs Barış Harekatı'nda ise Nevşehir Jandarma Komando Taburu'nun sergilediği takdire şayan fedakarlıklar ve kahramanlıklarla milletin gönlünde hak ettiği yeri aldığını ve bugünlere ulaştığını bildirdi.

Türk jandarmasının gücünü ve saygınlığını milletin engin sevgi ve teveccühünden, parlak geçmişinden, askeri disiplin ve eğitiminden aldığını belirten Orgeneral Yörük, "Jandarma Genel Komutanlığı, Türk Silahlı Kuvvetlerinin ayrılmaz bir parçasıdır. Jandarma, silahlı kuvvetlerle ilgili görevleri ve eğitim-öğrenim bakımından Genelkurmay Başkanlığına emniyet ve asayiş işleriyle diğer görev ve hizmetleri ifası yönünden de İçişleri Bakanlığına bağlıdır" dedi.

Profesyonel kadro

Güvenlik kavramının her geçen gün yeni bir boyut kazandığı, suç odaklarının gelişen iletişim ve bilgi çağının etkisiyle geçmişle kıyaslanamayacak ölçüde karmaşık, sistemli ve organize olduğu günümüzde, toplumun da kolluk kuvvetlerinden beklentilerinin arttığını ifade eden Yörük, şöyle dedi:

"Jandarma Genel Komutanlığı, değişen ve karmaşıklaşan bu güvenlik ortamında her türlü tehditle kesintisiz mücadele edebilmek ve kendisine verilen görevleri eksiksiz yerine getirebilmek için insan merkezli çağdaş yönetim ve görev anlayışıyla ulusal ve uluslararası alanda saygın, güvenilir, mükemmel hizmet üreten askeri statülü kolluk kuvveti olmayı hedeflemiştir.

Devletin vatandaşa açılan ilk kapısı olduğunun bilincinde olan jandarmamız,  yasaların kendine verdiği görevleri, ülke topraklarının büyük bir bölümünde 14 Jandarma Bölge Komutanlığı, il jandarma komutanlıkları, 931 İlçe Jandarma ve bin 550 Jandarma Karakol Komutanlığı halinde teşkilatlanarak, 2 bin 576 noktada 365 gün ve 24 saat esasına görev başarıyla yerine getiriyor."

Vatandaşa daha etkili hizmeti profesyonel bir kadroyla sunmak için 3 yıl içinde mevcutlara ilave olarak 35 bin uzman erbaş temin edilmesine yönelik çalışma başlattıklarını aktaran Orgeneral Yörük, "Bu sene 6 bin 600 ihtiyaca karşılık 32 bin başvuru olması bizi çok sevindirdi. Vatandaşlarımızın jandarmaya olan teveccühünü memnuniyetle ifade etmek isterim" dedi.

Sosyal projeler

Jandarmanın sosyal projelerine de değinen Orgeneral Servet Yörük, "Yurt çapında emniyet, asayiş ve kamu güvenliğinin sağlanmasının yanında, Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Önlenmesi Projesi, artık insanlık sorunu haline gelen kadına yönelik şiddet içeren eylemlerdeki artış göz önünde bulundurulduğunda özel bir önem taşıyor" dedi.

Orgeneral Yörük, proje kapsamında 30 ilde planlanan seminerlerle 12 bin jandarmaya eğitim verilmesinin hedeflendiğini söyledi. Servet Yörük, kayıp çocuklara yönelik çalışmalar yaptıklarını, Türkiye'nin en önemli sorunlarından biri olan trafik kazalarının önlenmesi faaliyetlerine katkı amacıyla Trafik Güvenliği Semineri düzenledikleri bildirdi. Orgeneral Yörük, çevre ve doğal hayatın korunması için de çalışmalar gerçekleştirdiklerini aktardı.

2 milyon suç analizi

Suçun önlenmesi ve faillerin yakalanarak adalet önüne çıkarılmasının kolluk kuvvetinin en önemli görevi olduğunu dile getiren Orgeneral Yörük, özellikle teknolojik imkanları kullanarak delilden suçluya ulaşmaya dönük çalışmalara ağırlık verdiklerini vurguladı.

Yörük, şöyle devam etti:

"Bu kapsamda Avrupa Kriminal Laboratuvarlar Birliği'nin Türkiye'deki üyesi olan ve değişen teknolojiye uygun olarak geliştirilen Jandarma Kriminal Laboratuvarımız, büyük bir atılım içinde. Geçen yıl, 42 bin 562 dosya kapsamında yaklaşık 2 milyon analiz gerçekleştirdik.

Jandarma komutanlıkları bünyesinde görev yapan Olay Yeri İnceleme Timlerimiz, adli birimlerin talepleri üzerine olay yerinden suç delillerini usulüne uygun toplayıp Ankara, İstanbul, Aydın ve Van'da bulunan kriminal laboratuvarlarına ulaştırıyor."

Yörük, afet anında da kesintisiz iletişime olanak sağlayacak Jandarma Entegre Muhabere ve Bilgi Sistemi projesinin yaklaşık 50 ilde tamamlandığını, Sağlık Bakanlığı ve AFAD'ın da yararlandığı sistemin bu yılın sonunda tüm illere yayılacağını bildirdi.

Uluslararası faaliyetler

Jandarma teşkilatının yurt içinde olduğu kadar yurt dışında da önemli faaliyetlerde bulunduğunu aktaran Orgeneral Yörük, şunları söyledi:

"Ebedi başkomutanımız deyişiyle 'Her zaman yurt, ulus ve cumhuriyete aşk ve sadakatle bağlı tevazu, fedakarlık ve feragat örneği bir kanun ordusu' olan jandarma teşkilatımız, 57 ülkede mevcut jandarma ve askeri statülü kolluk kuvvetlerinden 36'sı ile aktif işbirliğini sürdürüyor.

Jandarma Genel Komutanlığı, Avrupa ve Akdeniz Jandarmalar ve Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Birliği (FIEP), Avrupa Jandarma Kuvveti (AJK) ve Avrasya Askeri Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilatı (TAKM) gibi önemli organizasyonların önde gelen üyesi.

Bu işbirliğinin önemli bir bölünümü eğitim faaliyetleri oluşturuyor. Jandarma Genel Komutanlığının tecrübe ve birikiminden faydalanmak isteyen 16 ülkeden 975 askere eğitim verildi. 6 ülkeden 23 askerin ise eğitimi devam ediyor. 15 ülkeyle de askeri eğitim ve işbirliği protokolü imzaladık."

Vatandaşın emrinde

Jandarma teşkilatının her zaman vatandaşın emrinde olduğunu vurgulayan Orgeneral Servet Yörük,  "Nerede olursa olsun ihtiyaç duyan vatandaşlarımız 156'yı aradığında oraya yetişme imkanına sahibiz. Bunu bütün vatandaşlarımıza bildirmekten onur duyarım" dedi.

Orgeneral Yörük, şunları söyledi:

"Jandarmamız, yüksek vatan ve millet sevgisi, üstün vazife anlayışı, sarsılmaz disiplin, hukuki, ahlaki ve mesleki değer yargılarına sahip personeli ile kutsal vatan topraklarında görev yaptığı her noktada Cumhuriyet'in gücü ve teminatı olmaya devam edecek.

Bu güzel ülkeye ve fedakar millete Jandarma Genel Komutanlığı personeli olarak her noktada görev yapmak bizler için bir ayrıcalık olmaya devam edecek.

Bu anlamlı günde jandarma teşkilatının şan ve şerefle dolu 175 yıllık tarihinde emek, gayret ve alın teri bulunan komutanlara, bizlere bıraktığı güçlü mirastan dolayı şükranlarımızı sunuyoruz.

Ebedi başkomutanımız Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını, ülkenin bağımsızlığı, huzur ve güvenliği için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi ve kahraman gazilerimizi şükranla anıyorum, bu vesileyle Soma'da hayatını kaybeden vatandaşlarımıza da Allah'tan rahmet, yakınlarına acılarını paylaştığımızı belirterek başsağlığı diliyorum.

175 yıldır asil milleti ve ülkesi için fedakarca ve kahramanca görev yapan, tarihi şan, şeref ve başarılarla dolu bir kanun ordusu olan Jandarma Genel Komutanlığının bütün personeli adına bizlerden desteğini esirgemeyen halkımıza şükranlarımı sunuyorum."

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA