• Konya20 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İzleyenleri adeta büyülediler
01 Eylül 2012 Cumartesi 15:50

İzleyenleri adeta büyülediler

Türkiye'nin tek resmi sema grubu olan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun, ilk defa gittiği Güney Kore'de sunduğu sema gösterisi Güney Korelileri kendisine hayran bıraktı.
Türkiye'nin tek resmi sema grubu olan Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu'nun, ilk defa gittiği Güney Kore'de sunduğu sema gösterisi Güney Korelileri kendisine hayran bıraktı.
     Konya Türk Tasavvuf Müziği Topluluğu Müdürü Ömer Faruk Belviranlı, yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca kurulan topluluğun tasavvuf müziği ve sema alanında ihtisaslaşmış ilk ve tek devlet topluluğu olduğunu söyledi.
     Bünyesinde saz ve ses sanatçıları ile semazenlerin bulunduğu toplulukta, 47 sanatçının görev aldığını ifade eden Belviranlı, ''Topluluğumuz, kurulduğu günden bugüne artan bir taleple yurt içindeki ve yurt dışındaki tasavvuf müziği ve sema programlarına davet ediliyor. Yurt dışı programlarında her yıl bir artış gözlenmektedir. Bu da Hz. Mevlana'ya olan, Türkiye'ye olan, geleneksel kültüre olan ilginin bir tezahürüdür'' dedi.
     Topluluğun, Konya'da her ay Mevlana Kültür Merkezi'nde gerçekleştirdiği sema programlarında, sanat yönetmeni neyzen Yusuf Kaya yönetiminde Türk müziği konserleri, tasavvuf ve halk müziği konserleri icrasına devam ettiğini dile getiren Belviranlı, 2011-2012 sanat sezonunda da bu programların devam ettiğini, topluluğa olan ilgiden oldukça memnun olduklarını anlattı.
    
     -Güney Kore'de sema programı-
    
     Belviranlı, Mevlana'nın yurt dışında da çok üst düzeyde tanındığını ve onunla ile ilgili eserlerin büyük ilgiyle okunduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti:
     ''Mevlana'ya olan bu ilgi nedeniyle yurt dışından da sema programı için yoğun talep alıyoruz. Bu kapsamda, Avrupa ülkeleri ağırlıklı olmak üzere her yıl birçok ülkeye giderek, sema programları gerçekleştiriyoruz. Yıl içinde Almanya, Belçika ve Japonya'da sema programları icra ettik. Ayrıca bu yıl ilk defa Expo Fuarı için haziran ayında Güney Kore'ye gittik. Expo 2012 Yeosu Uluslararası Fuarı'nın yapıldığı Güney Kore'nin Yeosu şehrinde 4 program gerçekleştirdik. Bu programlarda, bizi çok büyük ilgiyle izlediler. Güney Kore halkının Türkiye ile eskiden olan bir dostluk köprüsü var. Bu çok önemli. Güney Kore halkının bize olan bakışı, samimiyeti ve muhabbeti çok farklı. Orada biz bunu hissettik. Sema programını yaptığımız alanda çok yoğun ilgi gördük. Adeta büyülendiler. Program sonunda yoğun alkışlar, memnuniyet ifadeleri vardı. Gelip bizimle fotoğraf çektirmek, bilgi almak isteyenler, soru soranlar oldu. Biz de Güney Kore halkına gereken ilgiyi gösterdik.''
     Belviranlı, yurt dışında gerçekleştirdikleri programlarda insanlarla yoğun bir duygu teması yaşadıklarını aktardı. Birçok ülkede insanların maddi olarak belli bir seviyeye ulaştıklarını anımsatan Belviranlı, Mevlana'nın hoşgörüsü, aşkı, muhabbeti ve sevgisinin bu insanları mana alemine çektiğini, bundan dolayı da Türk kültürüne, tasavvuf ve Mevlevi kültürüne yoğun ilginin olduğunu ifade etti.
    
     -Aslına uygun program gerçekleştiriliyor-
    
     Bu yıl yurt içi ve yurt dışında 30'u aşkın sema programı gerçekleştirdiklerini, ancak asıl yoğunluğun bu aydan sonra başlayacağını vurgulayan Belviranlı, ''Yıl sonuna kadar yurt içi ve yurt dışında 100'e yakın sema programı gerçekleştirmeyi planlıyoruz'' dedi.
     Belviranlı, sema programlarını bakanlığın genelgesi doğrultusunda gerekli şartlar ve kriterlerin sağlandığı mekanlarda gerçekleştirdiklerine dikkati çekerek, ''Programın sadece Mevlana, tasavvuf ve tasavvuf müziğiyle ilgili olması öncelikli olan kriterdir. Teknik detaylar da çok önemlidir. Programın sonunda Mevlana ve tasavvuf müziğiyle ilgili ruhlarda bir tat kalır, başka bir şey hatırlamazsınız. Geleneğe, aslına uygun, aslını bozmadan, eksiltmeden bir program gerçekleştiriyoruz'' diye konuştu.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA