• Konya13 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İzlemeyen kaldı mı
17 Ağustos 2014 Pazar 09:52

İzlemeyen kaldı mı

Üst düzey kamu görevlilerini dinleyip devletin en hassas bilgilerini elde eden ve devasa istihbarat arşivini yurtdışına aktardığı tespit edilen paralel örgütle ilgili soruşturmalar sürerken, ilginç bir casusluk iddiası da Alman Der Spiegel'den geldi: 'BND 2009'dan bu yana Türkiye'yi izliyordu'

 

Paralel casusluk faaliyetlerine ilişkin soruşturmalar hızla sürerken, Almanya'da da Türkiye'ye ilişkin bir dinleme iddiası ortaya atıldı. Ülkenin çok satan dergilerinden Der Spiegel, Alman istihbaratının 2009 yılından bu yana Türkiye'yi izlediğini iddia etti. Başında şansöyle Angela Merkel'in bulunduğu Alman hükümetinin, 'BND' olarak bilinen istihbarat teşkilatına casusluk hedefinin Türkiye olması için yetki verdiği, BND'nin de 2009 yılından bu yana elektronik veya alan istihbaratı yapmak suretiyle her türlü bilgiyi takip ettiği ileri sürüldü. Spiegel'in iddiasına göre, Türkiye'yi 'izlenmesi gereken ülkeler' listesine alan Almanya, yakında Türk yetkililerle irtibata geçerek resmen 'özür' bile dileyecek.

TÜRKİYE HEDEFTEYDİ

Der Spiegel dergisi, haberini çift taraflı çalışan bir Alman ajanın Washington yönetimine ulaştırdığı istihbarat verilerine dayandırdı. Alman hükümetinin, 4 yılda bir BND'nin ağırlıklı hedeflerini belirlediği ifade edilirken, güncel profilin ABD Ulusal Güvenlik Ajansı'nın (NSA) casusluk faaliyetlerinden dolayı yenilenmediği kaydedildi. Bu yüzden Türkiye'nin halen hedef ülkeler listesinde bulunup bulunmadığı bilinmiyor. Haberde, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, ABD'nin eski Dışişleri Bakanı Hillary Clinton'un ve eski BM Genel Sekreteri Kofi Annan'ın konuşmalarının da BND tarafından dinlendiği belirtildi.

DİNLEYEN DİNLEYENE

Temmuz başında, Alman istihbarat teşkilatı BND ve Savunma Bakanlığı'nda çalışan 2 kişinin, ABD adına casusluk yaptıklarının ortaya çıkmış, bu durum ABD ile Almanya arasında diplomatik krize yol açmıştı. Bunun üzerine Amerikan istihbaratının Berlin'deki en üst düzey temsilcisi, Almanya'nın talebi üzerine ülkeden ayrılmıştı. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'nın eski sistem analisti Edward Snowden'ın bir yıl önce sızdırdığı gizli belgeler de Amerikan istihbaratının, Başbakan Angela Merkel'in cep telefonunu dinlediğini ortaya dökmüştü.

Taşeronsuz olmaz

BND'nin Türkiye'yi izlediği iddiası, istihbaratçıların bilgi elde etmek için kullandığı taşeronları akıllara getirdi. Başbakan Erdoğan'ın ev ve çalışma ofisine böcek yerleştiren, devletin çatısını kripto telefonlara yerleştirdikleri casus yazılımla dinleyen, ülke genelinde ise binlerce kişinin konuşmalarını usûlsüz yöntemlerle dinleyip kayda alan paralel yapılanmanın, küresel istihbarat ağında 'taşeron' olduğu öne sürülmüştü. Paralel yapıya mensup kişilerin bir dönem ağırlıkta olduğu Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı'nda (TİB) toplanan devasa dinleme/izleme arşivinin, önce kurum dışına çıkarıldığı, ardından ABD'deki bazı sunuculara aktarıldığı tespit edilmişti. Paralel örgüt, kurum harddisklerindeki bilgileri yurtdışına aktardıktan sonra tamamen silmişti. ABD Ulusal Güvenlik Kurumu NSA'ye bilgi aktarımında bulunduğu iddia edilen örgüt, Spiegel'in BND iddiasının ardından 'Paralel yapı BND adına da mı çalıştı?' sorularını gündeme getirdi.

Türkiye'yi bırak NeoNazi'ye bak

2000-2007 yılları arasında evleri kundaklanan 9'u Türk 10 kişinin hunharca katledildiği Almanya'da, cinayetlerin baş sorumlusu NeoNazi çetesiyle bağlantılı olduğu iddia edilen ve örgütün ortaya çıkarılması için oldukça gönülsüz davranan BND'nin, 2009 sonrası Türkiye'de istihbarat çalışmasında bulunması dikkat çekti. Gurbetçilerin ölümüyle sonuçlanan seri yangınlara ilişkin davada, mahkemeye kritik bilgiler vermeye hazırlanan NeoNazi örgütü üyeleri esrarengiz şekilde hayatlarını kaybetmişti. Almanya'da yaşayan gurbetçi Türklere yönelik kundaklı saldırılar, açılan soruşturmalara rağmen 2006 yılından 2012'ye dek devam etti ve cinayetlerin arkasında kimlerin olduğu konusu hâlâ aydınlatılamadı. Thüringen Eyalet Meclisi'nde kurulan ve cinayetleri araştıran NSU (NeoNazi) Araştırma Komisyonu da, önümüzdeki günlerde yayınlamaya hazırlandığı 1800 sayfalık raporda, çete üyelerinin bulunmasını Alman istihbarat kurumu BND'nin engellediğini vurguladı.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA