• Konya4 °C

Erol Çimen

12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto

İyilik

16 Haziran 2018 Cumartesi 10:22

Müslüman iyi olan, iyilik yapan ve başkalarının iyiliğini isteyen kişidir. İyilik yapmanın yolları çoktur. Müslüman eli, dili ve malı ile yapabileceği kadar iyilikte bulunmalıdır. Bu onun görevidir. Allah mutlaka yaptığımız iyilikleri bilir ve karşılığını verir. Kötülük ise Müslümanlık  ile hiç  bir şekilde bağdaşmaz. Müslüman sadece iyi olan değil aynı zamanda başkalarının iyiliğini de isteyen, onlara iyiliği tavsiye eden, kendilerine iyilik için yol gösteren insandır. Hatta kötülükten sakındırmakta sonuç itibariyle iyiliktir.

           Bir insanın bizzat kendisine ve aile bireylerine karşı görevlerini yerine getirmesi bir iyiliktir. Komşusu ile olan ilişkilerinde kırıcı olmaması ve ona her konuda yardım elini uzatması bir iyiliktir. Bir yoksulun, bir yetimin yedirilip, giydirilmesi ve barındırılması nasıl maddi iyilik ise, güler yüz ve tatlı sözle gönüllerinin alınması da bir iyiliktir. Üzgün ve dertli olan birini teselli etmek, bildiklerini bir başkasına öğretmek, çevremizdekilere doğru yolu göstermek, hasta, yaşlı ve kimsesizleri ziyaret etmek bir iyiliktir. Her konuda çevremizdeki insanların yardımına koşmak, hasta, yaşlı ve sakat kardeşlerimize taşıtlarda yer vermek, elinden tutup karşıdan karşıya geçirmek, bir yolcuya, bir misafire gideceği veya aradığı yeri göstermek iyiliktir. Sokakta, caddede, mahallede, çarşıda, pazarda; taşı, çamuru, pisliği, dikeni, kısaca insanlara eziyet veren, tiksinti uyandıran her şeyi ortadan kaldırmak iyiliktir. Çöpü, süprüntüyü başkalarını rahatsız etmemek için ortada bırakmamak iyiliktir. Yaşlı veya hasta birinin işlerini görmek iyiliktir. Kısaca Allah ve Resul’unun  bizden  yapılmasını istedikleri akıl ve vicdanın hoş gördüğü bir şeyi yapmak iyiliktir. Hatta kötülükten sakınmak ve başkalarına kötülük yapmamaya çalışmakta iyiliktir. Bütün bu iyiliklerde “sadaka” dır. Bütün bunların ötesinde Allah ve Resul’unun emir ve yasaklarının tümünü yaşamak ve bu hükümleri yeryüzünde hakim kılmak ve uygulamak için uğraşmakta ta iyiliktir.

             Sayılmakla bitirilemeyecek kadar çok olan iyiliklerin bir yarış havası içinde yapılması her Müslümanın görevidir. Herkesin yapabileceği bir iyilik mutlaka vardır. Hatta Müslüman yalnız bu iyilikleri yapmakla kalmamalı, başkalarının da bu iyilikleri yapmasına yardımcı olmalıdır. Onları da iyilik ve yardım konusunda teşvik etmelidir. Çünkü Allah-u Teala iyilik yapmak, kötülükten sakındırmak hususunda yardımlaşmamızı emretmiştir. Allah için iyilik yapan, Allah için maddi ve manevi yardımda bulunan kimsenin mükafatını da şüphesiz Yüce Mevla’mız verecektir.

             Allahu Teala şöyle buyuruyor:”Yüzlerinizi doğuya ve batıya çevirmeniz iyilik değildir. Ama iyilik, Allah’a, ahiret gününe, Meleklere, Kitaba ve Peygamberlere iman eden, mala olan sevgisine rağmen, onu yakınlara, yetimlere, yoksullara, yolda kalmışa, isteyip-dilenene ve kölelere(özgürlükleri için) veren ve ahitleştiklerin de  ahidlerine vefa gösterenler ile zorda, hastalıkta ve savaşın kızıştığı zamanlarda sabredenlerin tutum ve davranışlarıdır. İşte bunlar, doğru olanlardır ve muttaki olanlarda bunlardır.”(Bakara suresi 177)

          Allah hepimizi iyilerden eylesin. Amin. Selam ve Dua ile     

Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA