• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İttifak Holding örnek olabilir
13 Mart 2012 Salı 11:28

'İttifak Holding örnek olabilir'

Adese marketler zinciri, Selva Gıda, Seha Yapı gibi iştirakleri bulunan İttifak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, işsizliğin çözümü konusunda da etkin rol oynamak istediklerini dil
Adese marketler zinciri, Selva Gıda, Seha Yapı gibi iştirakleri bulunan İttifak Holding'in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz, işsizliğin çözümü konusunda da etkin rol oynamak istediklerini dile getirdi. Korkmaz, grup olarak bazı sektörlerde yatırım yapmak için fizibilite yaptıklarını, yeni yatırım alanlarına da gireceklerini söyledi.
1980'lerde Konya'da her birisi kendi küçük işletmelerinin başında bulunan 20'ye yakın girişimciydiler. Kazanıyorlardı kazanmasına ama kazandıklarını, var olan bankacılık sistemi içinde çoğaltmak içlerine hiç sinmiyordu. Yeni büyük yatırımlar yapmak için ise hiçbirinin sermayesi tek başına yetmiyordu. Dosttular ve sıklıkla bir araya gelip istişarede bulunuyorlardı. İşte böyle bir gün ittifak etmeye karar verdiler. Kurulan şirkete de "güç birliği yapmak, anlaşmak" anlamına gelen İttifak adını verdiler.
 
Başlangıçta bir fikir olarak gelişen İttifak Holding'in ilk kurumsallaşma girişimi 1988'de o günün para birimiyle 156 bin TL'lik bir sermayeyle gerçekleşir. Farklı sektörlerde yaptıkları girişimlerde büyüme süregiderken holdingleşme gereği duyulur. 1993 yılında İttifak Holding resmen kurulur. 1994 yılı "sermayesinin yüzde 100'ü halk ortaklığına açık bir şirket olarak" Sermaye Piyasası Kurulu'na kaydolunduğu yıl olur. Şimdilerde inşaattan gıdaya, alışveriş merkezlerinden makineye, hayvancılıktan tarıma farklı sektörlerde faaliyet gösteren holding, 18 iştirakinde 5 bin kişiye doğrudan, 7 bin kişiye ise dolaylı istihdam sağlıyor.
Temel değerler şeffaflık, dürüstlük, güven ve istikrar
 
Her ticari işlemi kayıt altına almanın temel bir sorumluluk olduğu İttifak Holding'de başlangıçtan bu yana şeffaflık, dürüstlük, güven ve istikrar vazgeçilmez yönetim anlayışı olarak kabul edilmiş. Sürdürülebilirlik ise tüm iş süreçlerinde gözetilmiş. 19 bin 600 ortağı olan İttifak Holding, 2009'un son günü İMKB'ye kote olmuş ve hisse senetleri işlem görmeye başlamış. Temmuz 2010'da İMKB Ulusal 100 Endeksi'ne giren Holding, çoklu ortakla iş yapış modelinin başarılı olduğu Türkiye'deki çok az örnekten biri.
 
İttifak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Ali Korkmaz ile konuşmak üzere buluştuğumuzda aklımda, artık sonu gelen "küçük olsun benim olsun" düşüncesinin bittiği, "büyük olsun bizim olsun" diyen yeni dünyanın normallerine uygun holding yapılanmasının başarısının gerisindeki birikimi öğrenmek istiyorum. İttifak'ın kuruluş döneminden bu yana değerlerini ve farklılıklarını koruduğunu söyleyen Başkan Korkmaz; "Güven, istikrar, sürdürülebilirlik ve dürüstlük İttifak Grubu'nun gelişimindeki en öncelikli değerler. Yeni dönemde de bu temeller üzerinde bir dünya şirketi inşa etme vizyonuyla ilerlemeyi sürdüreceğiz. Yeni yönetim döneminde de süregelen ve planlanan tüm projelerimiz hiçbir kesintiye uğramadan devam edecek." diyor.
24 yıldan bu yana istikrarlı bir büyüme gösteren İttifak Holding'de yönetim seçimle iş başına geliyor. Kurumsallaşma önemsendiğinden seçimle gelen yönetim kurulları şirketleri profesyonellere teslim ediyor ve periyodik olarak denetliyorlar. Yönetim kadrosunda insan kaynağındaki değişim oranının oldukça düşük olduğunu söyleyen Mehmet Ali Korkmaz, "İttifak Holding'de işler bir emanet hassasiyetiyle yönetilir. Bize başarıyı getiren modelimizin ayrıntılarını öğrenmek isteyenlerle paylaşabiliriz." diye konuşuyor. Düşünüyorum da ortalama 10 yıl yaşayan şirketlerin bulunduğu bir ekonomide İttifak Holding modeli küçük girişimciler başta olmak üzere tüm şirketlerimiz için çözüm olabilir. İlgilenenler İttifak Holding'i arayabilirler.
Holding yönetimi rekabet üstünlüğünün inovasyon ve Ar-Ge'den geçtiğine inanıyor. Bu nedenle de Türkiye'nin 2023 hedefleriyle örtüşen istikrarlı ve kârlı büyümeye odaklanıyor.
 
Yatırımlar ve istikrarlı büyüme devam edecek
Başkan Korkmaz, "İttifak, güçlü sermayesi, entelektüel varlıkları, istikrarlı büyümesi ve sürdürülebilir kârlılığıyla büyümeye devam edecek. Perakendede üç alışveriş merkezi ve Adese marketler zinciriyle yer alıyoruz. Halka arzını gerçekleştirdiğimiz Adese yılda 32 milyonun üzerinde müşteriye hizmet veriyor ve 3.700'den fazla kişiyi istihdam ediyor. Halka arzın ardından açtığımız yeni mağazalar ve Marmara Bölgesi'nde satın aldığımız market zinciriyle şube sayımızı 146'ya çıkardık. Yıl sonuna kadar mağaza sayımızı 156'ya çıkarmayı hedefliyoruz. 2012 sonuna kadar bu sayının da 340'a ulaşmasını öngörüyoruz. Lojistik altyapıyı da güçlendirerek Adese'nin büyümesini sürdüreceğiz." diyor.
 
İnşaat sektöründe Seha Yapı markası ile faaliyet gösterdiklerini ve yıllık 2 bin konut üretim kapasitesiyle bölgenin en büyük yapı firmalarından biri olduklarını anlatan Korkmaz, şunları dile getiriyor: "Bu alanda uluslararası ölçekte yapı işlerine imza atmak için Seha Yapı'nın yurtdışı pazarlardaki faaliyetlerinin ilk ayağı olarak Arabistan'da şirketleşmemizi tamamladık. İstanbul Anadolu Yakası başta olmak üzere proje geliştirmek adına arazi arayışı çalışmalarımız devam ediyor. Selva Gıda ise 20 yıldan bu yana 5 kıtada 75'in üzerinde ülkede ürünleri tüketiliyor. Türkiye'nin en büyük makarna ve irmik ihracatçılarından biriyiz ve ihracatta da lideriz. Selva Gıda'da kendi elektriğimizi üretmeye başladık hem iç hem de dış pazarda gücümüzü artıracak bir kapasite artırımı yapacağız.  ZAMAN
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA