• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İtalyanın yeni Cumhurbaşkanı Mattarella
31 Ocak 2015 Cumartesi 16:00

İtalya'nın yeni Cumhurbaşkanı Mattarella

İtalya'da Büyük Seçici Meclis'te yapılan cumhurbaşkanı seçiminin dördüncü turunda Sergio Mattarella ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

İtalya'da Büyük Seçici Meclis'te yapılan cumhurbaşkanı seçiminin dördüncü turunda Sergio Mattarella ülkenin yeni cumhurbaşkanı seçildi.

İtalya’da cumhurbaşkanlarını seçen “Büyük Seçici Meclis”te iki hafta önce istifa eden 11'inci Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano’nun halefini belirlemek için son iki gündür yapılan oylamaların bugün dördüncü turu düzenlendi.

Oylama sonunda bin 9 üyeli seçici mecliste, iktidarın büyük ortağı Demokrat Parti’nin aday gösterdiği Anayasa Mahkemesi yargıcı ve eski bakanlardan Sergio Mattarella 665 oy aldı. Böylece Mattarella, gerekli salt çoğunluğu elde ederek cumhurbaşkanı oldu.

Oturumu yöneten Temsilciler Meclisi Başkanı Laura Boldrini, oy sayımının ardından 73 yaşındaki Mattarella'nın resmen İtalya'nın 12'inci cumhurbaşkanı seçildiğini açıkladı.

Oy sayımı devam ederken, Mattarella’nın salt çoğunluk için gerekli 505 oyu aştığının anlaşılmasıyla parlamenterler yeni cumhurbaşkanının seçilmesini alkışlarla karşıladı. Oy sayımını takip etmek için genel kurula gelen ve oylamaların tamamına katılan hayat boyu senatör, eski Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano da kendisinin yerine gelen Mattarella'yı alkışlayanlar arasında yer aldı.

Sergio Mattarella'yı aday gösteren ancak parlamenter olmadığı için Büyük Seçici Meclis'te oy kullanamayan Başbakan Matteo Renzi de seçimi Mattarella'nın kazanmasına ilişkin sosyal paylaşım sitesi Twitter'da paylaşımda bulundu. Renzi, "İyi iş. Cumhurbaşkanı Mattarella. Yaşasın İtalya" yazdı.

Yeni Cumhurbaşkanı Mattarella’nın gelecek hafta Büyük Seçici Meclis’te yemin ederek görevine başlayacağı belirtildi.

Ülkede cumhurbaşkanlığı seçim kanuna göre, parlamentonun üst kanadı Cumhuriyet Senatosu üyesi 315 senatör ve 6 hayat boyu senatör, alt kanat Temsilciler Meclisi’ne üye 630 milletvekili ile 20 idari bölgeden gelen 58 temsilcinin katılımıyla oluşan bin 9 üyeli seçici meclis cumhurbaşkanını seçiyor.

Sergio Mattarella

İtalya Başbakanı Matteo Renzi’nin partisinin cumhurbaşkanı adayı olarak belirlediği ve dördüncü turda diğer sol ve merkez partilerin de desteğini alarak cumhurbaşkanı olan Sergio Mattarella, ülkenin güneyindeki Sicilya adasından. 1941 yılında Palermo'da dünyaya gelen Mattarella, hukuk eğitimi aldıktan sonra aile geleneğinin Hristiyan Demokrat olması sebebiyle bu kanattan siyasi hayata atıldı.

1983 ile 2008 yılları arasında Hristiyan Demokratlar’dan merkez sola uzanan yelpazede milletvekili olarak görev yaptı. Merkezde bir isim olarak tanımlanan Sergio Mattarella, 1987-1989 döneminde Parlamentolar ile İlişkiler Bakanlığı, 1989-1990’da Eğitim Bakanlığı, 1998-1999’da Başbakan Yardımcılığı, 1999-2001 yıllarında da Savunma Bakanlığı görevlerinde bulundu.

Mattarella, 2011 yılından beri Anayasa Mahkemesi yargıcı olarak görev yapıyordu.
 

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA