• Konya16 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İsveçin önemli şehrine Konyadan başkan
05 Nisan 2009 Pazar 14:09

İsveç'in önemli şehrine Konya'dan başkan

İsveç'in 5. büyük şehri Linköping'de, Konya'dan göç etmiş 33 yaşındaki Muharrem Demirok isimli Türk, büyükşehir belediye başkanı seçildi

Avrupa'daki yeni nesil gurbetçiler arasında tarihi ilkler yaşanmaya devam ediyor. Daha önce Almanya'da ilk kez bir Türk parti başkanı olmuş, Belçika'da ise Emir Kır isimli Türk bakanlığa kadar yükselmişti. Şimdi ise İsveç'te Muharrem Demirok adlı genç Türk ülkenin en büyük 5. şehri olan ve çoğunluğunu İsveçlilerin oluşturduğu Linköping'de belediye başkanı seçilerek Avrupa'da bir ilki gerçekleştirdi. Türk kökenli, İsveç vatandaşı Demirok, Nisan'ın 1'den itibaren yemin ederek görevine başladı. Demirok, 2005 yılından beri de Merkez Partisi'nin yönetim kurulunda yer alıyor.

Linköping'e yaptığı hizmetlerden dolayı “efsane başkan” olarak adlandırılan şehrin eski belediye başkanı Gösta Gustavsson, “Partimize bağlı 600 delegenin hepsinin oyunu alarak seçildi. 2010'a kadar olan görevimi partimin desteği ile Muharrem Demirok'a bırakıyorum, umarım başarılı olur. Umarım, 2010'da yapılacak seçimlerde de yeniden Belediye Başkanı seçilir” şeklinde temennilerde bulundu. Çiçeği burnunda belediye başkanı, “Bir gönül borcu olarak” değerlendirerek, Türkiye Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu'nu şehrindeki bioenerji konusundaki çalışmalar konusunda bilgi vermek üzere İsveç'e davet etti.

Türk asıllı biri olarak Linköping'e Belediye Başkanı seçilmekten onur duyduğunu ve kendini bu göreve getirenlerin yüzünü kara çıkartmayacağına ifade etti. Demirok, “Çok mutluyum ve Türkiye'den gelip İsveç'te büyümüş birisi olarak, bir göçmen çocuğu olarak başkanlığa seçilmiş olmaktan dolayı gururluyum. Bu aynı zamanda partimin bana duyduğu güvendir, ben de bu görevi en iyi şekilde başaracağım noktasında kendime güveniyorum.” dedi. 2010 yılına kadar bu görevi yürütecek olan Demirok, daha sonraki yıllarda da bu görevi yürütmek istediğini ve ayrıca finans krizi zamanında şehrini en iyi şekilde atlamak istediğini ekledi. Demirok'un diğer Avrupalı gurbetçilere de bir mesajı var: “Artık kendimizi yabancı olarak görmemeliyiz, buranın bir yerlisi olarak görmeli ve haklarımızı almalıyız. Bu zamana kadar hep göçmen olarak gördük kendimizi, ama bu yanlış, çünkü biz artık İsveçliyiz, Avrupalıyız. Almanya'dakiler ise artık kendilerini Almanyalı olarak görmeli. Çabalarımızı da ona göre yapmalıyız.”

Ailesi Türkiye'den İsveç'e 1974 yılında Konya'nın Kulu ilçesinden göç eden ve babası işçi olan 33 yaşındaki Muharrem Demirok evli ve iki kız çocuğu babası. Büyükşehir Belediye başkanı olarak atanması İsveç kamuoyunda da büyük ilgi ile karşılandı ve gazetelere haber konusu oldu. Görevini Demirok'a devreden Gösta Gustavsson, yaptığı açıklamada, yirmi yıl önce, sağ liberal İsveç Merkez Partisi'nden belediye başkanı seçildiğini ve 20 yıldır Linköping'e hizmet ettiğini ve misyonunu tamamladığını belirtti. Gençlerin önünün açılması gerektiğine işaret eden Gustavsson, “Partimize bağlı 600 delegenin hepsinin oyunu alarak seçilen genç arkadaşımız Muharrem'in, bu göreve uygun görülmesi beni çok sevindirdi” diye konuştu.

YORUMLAR
Avrupa'da da oluyormuş demek ki
veli
Özelleştirmede vatan elden gidiyor yaygarası koparanlar iyi okusunlar
85.110.148.84
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA