• Konya4 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İstihbarata Kurtlar Vadisi ayarı
12 Mayıs 2009 Salı 14:14

İstihbarata Kurtlar Vadisi ayarı

Terörle mücadele için İçişleri'ne bağlı olarak kurulacak yeni müsteşarlığa dair yasa tasarısı TBMM'ye geldi.

Bünyesinde "istihbarat" birimi olacak müsteşarlıkta, gizlilik içeren işler için "örtülü ödenek"ten yararlanılacak...

Terörle mücadeleye ilişkin politika ve stratejileri geliştirmek ve bu konuda ilgili kurum ve kuruluşlar arasında koordinasyonu sağlamak üzere İçişleri Bakanlığı'na bağlı Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı'nın kurulmasını öngören tasarı TBMM Başkanlığı'na sunuldu. Tasarıya göre, güvenlik kuruluşları ve ilgili kurumlar arasında terörle mücadele alanında gerekli koordinasyonu sağlamak, bu alandaki politika ve uygulamaları değerlendirmek amacıyla Terörle Mücadele Koordinasyon Kurulu kurulacak.

Yetki İçişleri Bakanı'nda

Kurul; İçişleri Bakanı'nın başkanlığında, Genelkurmay İkinci Başkanı, Jandarma Genel Komutanı, MİT, Adalet, İçişleri ve Dışişleri Bakanlıkları müsteşarları, Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarı, Emniyet Genel Müdürü ve Sahil Güvenlik Komutanı'ndan oluşacak. Gerektiğinde gündemle ilgili diğer kurum ve kuruluş temsilcileri de toplantıya davet edilebilecek. İçişleri Bakanı'nın daveti üzerine toplanacak Kurul'un gündemi, Kurul üyelerinin görüşleri alınarak İçişleri Bakanı tarafından belirlenecek. Kurul'un sekretarya görevi Müsteşarlık tarafından yerine getirilecek.

İstihbarat merkezi olacak

Terörle mücadele alanında oluşturulacak politika ve stratejiler ile alınacak tedbirlere esas olmak üzere, ilgili birimlerden stratejik istihbaratın alınması ve değerlendirilmesi amacıyla doğrudan Müsteşara bağlı İstihbarat Değerlendirme Merkezi oluşturulacak.

Bu çerçevede güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimleri ile Dışişleri Bakanlığı'nca elde edilecek stratejik bilgi ve istihbarat bu merkezde değerlendirilecek. İstihbari bilgiler; Genelkurmay Başkanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı, Jandarma Genel Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından Müsteşarlığa verilecek. Müsteşarlık, Planlama ve Koordinasyon ve Sosyal Destek Daire Başkanlığı, Araştırma- Geliştirme Daire Başkanlığı, İletişim Daire Başkanlığı, Dış İlişkiler Daire Başkanlığı ana hizmet birimlerinden oluşacak.

İnsan Kaynakları ve Destek Hizmetleri Daire Başkanlığı adı altında yardımcı hizmet birimi bulunacak olan Müsteşarlığın, Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı, Hukuk Müşavirliği, Müsteşarlık Müşavirleri adı altında birimleri olacak.

'Kıskançlık giderilecek'

İçişleri Bakanı Atalay, istihbarat birimleri arasında kıskançlık bulunduğunu belirterek "İstihbaratta dağınıklık giderilecek, birimler birbirlerine yaklaşacaklar" dedi. Demokrasiyi teröre feda etmeyeceklerini vurgulayan Atalay şunları söyledi: "Terörün küresel boyutu var ve uluslararası işbirliği zorunlu. Bakanlığıma bağlı olarak Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı için çalışmaları tamamladık. Kanun tasarısı TBMM'ye gönderildi. Sorun bütün boyutlarıyla değerlendirilmiş oldu.

Bu kuruluş bünyesinde uzman ekipler çalıştırılacak. Derinlikli stratejiler geliştirilecek. Ciddi bir insan birikimi kullanılacak. Yeni oluşturalacak yapı tehditlere tepki vermeyi sağlayacak." İstihbarat birimlerinin arasındaki dağınıklığın giderilmesini ve koordinasyonu mutlaka sağlacaklarını belirten Atalay; "İstihbarat birimlerinin biraz kıskançlığı var. İstihbarat birimlerini biraz birbirlerine yakınlaştıracağız" dedi.

Müsteşarlığın GÖREVLERi

Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, terörle mücadele alanında şu görevleri yerine getirecek:

Politika ve stratejilerin belirlenmesine yönelik çalışmaları yürütmek, bu politika ve stratejilerin uygulamasını izlemek,

Güvenlik kuruluşları ve istihbarat birimlerinden gelen stratejik istihbaratı değerlendirmek ve ilgili birimlerle paylaşmak, t Gerekli araştırma, analiz ve değerlendirme çalışmaları yapmak veya yaptırmak,

Güvenlik kuruluşlarına ve ilgili kurumlara stratejik bilgi desteği sağlamak ve bunlar arasında koordinasyonu temin etmek, t Kamuoyunu bilgilendirmek ve halkla iletişimi sağlamak,

Uluslararası gelişmeleri Dışişleri Bakanlığı ve ilgili kurumlarla işbirliği içinde izlemek ve değerlendirmek,

İnceleme ve denetleme yapmak ya da yaptırmak, t Müsteşarlığın, güvenlikle ilgili operasyonel bir gör evi olmayacak.

Harcamalar 'örtülü'den


Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanununa tabi genel bütçeli bir idare olacak. Kanun kapsamında yürüttüğü ve gizlilik içeren işler için Müsteşarlık bütçesine, örtülü ödenek konulacak. Müsteşarlığın 2009 yılı harcamaları için gereken ödenek ihtiyacı, İçişleri Bakanlığı'nca karşılanacak. İçişleri Bakanlığı'nın hazırlayacağı yönetmelikler, kanunun yayımı tarihinden itibaren 6 ay içerisinde yürürlüğe girecek.

94 KiŞiLiK KADRO

Müsteşarlık merkez teşkilatına; müsteşar, 2 müsteşar yardımcısı, 6 daire başkanı olmak üzere 94 kadro ihdas edilecek. Bu kadrolar, hukuk müşaviri, uzman, çözümleyici, programcı, mütercim, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, mühendis, istatistikçi, sosyolog, psikolog, antropolog gibi unvanlardan oluşacak. Güvenlik politikaları ve sosyo-ekonomik politikaların uyumlu şekilde yürütülmesini sağlamak üzere illerde İl Sosyal Etüt ve Proje Müdürlüğü kurulacak. Bu nedenle İçişleri taşra teşkilatına 81 atama yapılacak. Müsteşarlık, müsteşarın teklifi ve İçişleri Bakanı'nın onayı ile özel ihtisas ve araştırma komisyonları kurulabilecek.

KURTLAR VADiSi ESPRiSi


Bakan Atalay'ın basın toplantısından sonra yeni kurulacak olan "Kamu Düzeni ve Güvenliği Müsteşarlığı" birimin isminin Kurtlar Vadisi-Pusu dizisinde anlatılan "Kamu Güvenliği Teşkilatı" ile benzer olması gazeteciler arasında "Kurtlar Vadisi gerçek mi oluyor" şeklinde espri konusu oldu. Dizideki Kamu Güvenliği Teşkilatı'nın (KGT) başına eski istihbaratçı İskender Büyük atanıyor ve Polat Alemdar ile ekibini tasfiye etmek için devlet olanaklarını kullanıyordu.

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
  • Ev Eşyaları Neye Göre Seçilir?
  • Spor Gereçleri ve Kullanım Şekilleri
  • Konyaspor uzatmalarda güldü!
  • Konya’da yarın elektrik olmayacak mahalleler (8 Şubat 2024)
  • Alev Alatlı hayatını kaybetti
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA