• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte Kürtçe eğitim verecek ilk okul!
03 Mart 2014 Pazartesi 09:22

İşte Kürtçe eğitim verecek ilk okul!

Demokratikleşme paketinin kabul edilmesinin ardından ilk adım atıldı.

"Demokratikleşme Paketi" olarak bilinen Temel Hak ve Hürriyetlerin Geliştirilmesi Amacıyla Çeşitli Kanunlarda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı'nın TBMM Genel Kurulu'nda kabulünün ardından vatandaşların günlük yaşamlarında geleneksel olarak kullandıkları farklı dil ve lehçelerle eğitim veöğretimin önü açıldı. Doğu ve Güneydoğu'da bazı okullar Kürtçe eğitim hazırlığına başladı.

44 öğrencisine velilerin isteğiyle bu yıl anaokulunda Almanca ve İngilizce'nin yanı sıra 4 saat Kürtçe ders vermeye başlayanDiyarbakır Dicle Fırat Koleji, 2014-2015 eğitim yılında ilk ve orta öğretimde de Kürtçeders vermeyi hedefliyor. 

Kolejin Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Korkmaz Kürtçe özel okul açılmasıyla ilgili yasanın önemli olduğunu vurgulayarak,"Kürtçe dilde eğitim yapan ilk ve ortaöğretim okulu planlıyoruz. İngilizce branş öğretmenlerinin yanına Kürtçe de eklenir. Talepten ziyade, karşılığının olması; resmi kurumlarda kullanılan bir dil olması gerekiyor, yani avantajlarının olmalı. Veliler dezavantajına da bakarlar. Ama biz çalışmamazı yapacağız" dedi.

25 BRANŞ ÖĞRETMENİ YÜKSEK LİSANSTA

Korkmaz okullarındaki branş öğretmenlerinden 25'inin Artuklu Üniversitesi'nde Kürtçe dili üzerinde yüksek lisans eğitimini tamamladıklarını belirterek, "Hakkari Üniversitesi'nin ilgili bölümünde de matematik ve geometri gibi alanlarda müfredat oluşturulduğunu biliyoruz. Kısacası alt yapı noktasında sıkıntı yaşanmaz" dedi.

Diyarbakır Adliyesi'nde Kürtçe yeminli tercüman olarak da görev yapan emekli kimya öğretmeni Necati Güvenç, "Kürtçe, Hint-Avrupa dil grubundadır. Avrupa dillerinde birebir çeviri yapılabilir. Pozitif bilimlerde, dil ortaktır, yani atomun adı tüm dillerde aynıdır. Kimya öğretmeni olarak hemen yarın Kürtçe kimya dersi verebilirim. Mardin Artuklu, Bingöl, Hakkari, Muş Alpaslan üniversitelerinde Kürdoloji bölümleri yüksek lisans mezunlarını verdi, atama bekliyorlar. Bu akademik kadrolardan yararlanılır. Irak Kürdistanı'nda 20-30 yıldır üniversiteler Kürtçe eğitim veriliyor. Hazır müfredat var" dedi.

Eğitim dili Kürtçe olacak Mezopotamya Üniversitesi Vakfı'nın Mütevelli Heyeti Başkanı Dr. Selim Ölçer ise, "Üniversitenin alt yapısı için eğitim dili Kürtçe olan ilk ve ortaöğretim okulu açmayı tartıştık. Yasal zemin olmadığından bunu ertelemiştik, tekrar gündeme alacağız. Artuklu Üniversitesi'nde müfredat ve entegre noktasında büyük yol alındı" diye konuştu. 

Kaynak: Habertürk

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA