




İşte Konya'nın Kömür Zengini İlçesi
Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, Türkiye'nin son 5 yılda madencilik konusunda müthiş bir atılım ve büyüme içinde olduğunu belirterek, maden ihracatının 4 kat arttığını söyledi. Konya Sanayi Odası tarafından düzenlenen toplantıda Türkiye ve Konya'da maden sektörünün sorunları tartışıldı. Sektör temsilcilerinin katıldığı toplantıda maden sektörü ile ilgili sunum yapan Maden İşleri Genel Müdürü Hamdi Yıldırım, madencilik sektörünün son 5 yıl içinde büyük bir atılım ve büyüme içinde olduğunu belirterek, "2002'de maden ihracatımız 683 milyon dolarken 2008'de bu rakam 4 kat artarak 3.2 milyar dolara kadar çıkmıştır. Türkiye sınırları içinde 245 ayrı maden ve mineralimiz bulunuyor. Bu çeşit bakımlılığıyla dünyada maden çeşitliliği bakımından ilk 10'un içindeyiz. Şu an 45 bine yakın maden işletme ruhsatı var ve bu sayının giderek artmasını umuyoruz" dedi.
Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün de kapasitesini arttırdığını dile getiren Hamdi Yıldırım, "MTA, sondaj kapasitesini 10 kat artırırken, sondaj derinliğini ise 20 kat artırmış durumda. Şu an için sondaj derinlik ortalaması 1 milyon metreye çıktı. Çıkartılan kömür miktarı ise 2.3 milyar ton civarında gerçekleşiyor. Ayrıca 1 milyar ton bor, 500 bin ton bakır, 60 ton altın ve 10 milyon ton krom üretimi yapıyoruz. Ancak üretim konusunda hala Avrupa'nın çok gerisindeyiz. Bor ve altın rezervleri konusunda dünya ve Avrupa'nın birincisiyiz. Özellikle bor konusunda dünyada yüzde 75'lik bir bor rezerv payına sahibiz. Şu an için bor konusunda 28 maden ruhsatlı yer var ve 7 bor işletmesi bulunuyor. Ancak asıl yapmamız gereken bora dayalı sanayimizi geliştirmek için çalışmalarımızı yönlendirmeliyiz" şeklinde konuştu.
ALTIN KONUSUNDA SIKINTILAR VAR
Türkiye'nin önemli bir altın rezervine sahip olduğunu ancak çıkarma ve üretim konusunda büyük sıkıntı yaşandığını da dile getiren Yıldırım, "Türkiye altın rezervleri bakımından Avrupa'da birinci, dünyada ise ikinci sırada yer alıyor. Türkiye'de bu madeni çıkarmak için 39 sahada çıkarma iznimiz var ancak sadece 3 işletmemiz altın çıkartıyor. Bunun nedeni özellikle çevreci derneklerin yaptığı baskılar ve altın çıkarma konusunda çıkan yanlış haberler. Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde bile bu maden ülkemizde çıkarılan yöntemle çıkarılıyor ve bir çoğu da yerleşim merkezlerine yakın yerler. Ancak işletmelerin yerleşim merkezlerine bu kadar yakın kurulmasına karşın çevreye ve insanlara hiçbir zararı yok. Ülkemiz altın takı ihracatında dünya lideri bir ülke. Türkiye, dünyanın en önemli altın takı ihracatı yapan ülkesi olmasına rağmen yılda 10 tonluk altın üretimimize rağmen 250 ton altın ithalatımız var. Türkiye, elinde bu rezervler bulunurken altın ithal etmesi gerçekten üzücü. Türkiye'nin bu potansiyelini çok iyi kullanması gerekir" dedi.
KONYA KÖMÜR BAKIMINDAN OLDUKÇA ZENGİN
Kömür konusunda Konya'nın Karapınar ilçesinde çok zengin bir rezerv bulunduğunu da ifade eden Yıldırım, "Bu konuda çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Kömür konusunda şu ana kadar 60 bin metre sondaj yaptık ve kalorisi güzel kömür yataklarına rastladık. Bu madeni çıkardığımız taktirde Konya'ya kurulacak bir termik santralle bunu elektriğe çevirmemiz mümkün. Eğer bu santral kurulursa Türkiye'de kömürden elde edilen elektriğin yüzde 20'si ve Türkiye'de üretilen toplam elektriğin ise yüzde 5'ini Konya'daki termik santralde üreteceğiz. Ayrıca Konya'da bulunan jeo-termal kaynakları da turizm ve diğer konular bakımından fena sayılmayacak potansiyele sahip" şeklinde ifade etti.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA