• Konya21 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte kellikten kurtulmanın yolları
02 Mayıs 2009 Cumartesi 15:23

İşte kellikten kurtulmanın yolları

İşte saçlarınızın dökülmemesi için yapmanız gerekenler...

İşin ehli bir uzman, saçlı bölgeden doku keserek ya da saç köklerinizi tek tek çıkarıp saçsız bölgeye naklederek sizi 'kellikten' kurtarabilir. Kıvırcık, dalgalı, açık renk ya da açık tenli kişiler ise saç ektirme konusunda daha şanslı.

Erkeklerde ve kadınlarda ciddi estetik kaygılara ve özgüven problemlerinin yaşanmasına sebep olan saç dökülmesine karşı kişiler birçok alternatif yöntem deniyor. Losyon, ilaç ya da bitkisel bazlı ürünlerin dışında daha köklü bir çözüm arayanlar ise saç ekimi yöntemlerine başvuruyor. Maalesef ehil ellerde yapılmayan saç ekimleri hayal kırıklıklarını derinleştirebiliyor. Oysa saç ekiminde hedeflenen saçsız alanları saçla kapatmak değil, olabildiğince doğal ve diğer insanlar tarafından normal saçlardan fark edilmeyen ekim yapmak olmalı.

Uzman Dr. Melike Erdim uygulanan saç ekim tekniklerini bizlerle paylaşırken açık renk saçlı ya da açık tenli kişilerin saç ekiminde daha avantajlı olduklarının da altını çiziyor.

İKİ YÖNTEM ÖNE ÇIKIYOR

Bugün pratikte iki saç ekim tekniğin uygulandığına dikkat çeken Dr. Erdim, bu yöntemleri şöyle anlatıyor:

'FUT (foliküler ünite transplantasyonu) ve FUE (foliküler ünite ekstrasyonu) bugün kullanılan iki yöntemdir. Foliküler ünite, içerisinde 1-5 (genelde 2-3) kıl folikülü bulunan yapıya verilen isimdir.

Klasik saç ekim yöntemi olarak da bilinen FUT yönteminde ilk olarak ensede her iki kulak arasında kalan saçlı bölgeden bir doku dilimi alınır. Bu doku dilimi birli, ikili ya da üçlü saç kökleri içeren ünitelere (greft) ayrılır. Hazırlanan bu üniteler saç ekiminin yapılacağı saçsız alanda hazırlanan kanallara ekilir.
Dikişsiz yöntem olarak da bilinen ve her geçen gün popülaritesi artan FUE yönteminde ise FUT da olduğu gibi kesi yapılmasına gerek yoktur. Bunun yerine mikromotor ve ucuna takılan saç ekimi için tasarlanmış özel bıçaklarla saç kökleri teker teker çıkartılır. Köklerin çıkartıldığı yerler kendiliğinden iyileşir ve kesim olmadığı için ensede iz kalmaz.'
FUE'nin dünyada ilk kez 2004 yılında uygulanmaya başlandığını belirten Dr. Erdim, 'FUE yöntemi daha hızlı iyileşmeye olanak sağlaması ve kafa derisinde dikiş izi bırakmaması sebebiyle hastalar tarafından daha fazla tercih edilir hale gelmiştir' diyor.

HASTANE ORTAMINDA YAPILMALI

Erdim, saç ekimi için daha avantajlı olanların ise açık tenli, açık renkli, kıvırcık ya da dalgalı saçlı kişiler olduğunu belirtiyor.

Uzman Dr. Melike Erdim, hangi yöntemle olursa olsun saç ekiminin cerrahi bir müdahale olduğunu ve mutlaka hastane ortamında plastik cerrahlar tarafından yapılması gerektiğini de vurguluyor. Erdim, 'Kişinin işlemin ardından uzun süre mutlu olabilmesi için uygulanan cerrahi teknik, saçların ekildiği kanalların açısı ve sıklığı ile aktarılan saç miktarı çok önemlidir' diye konuşuyor.

Balık yiyin, saçlarınız parlasın, güzelleşsin

Beslenme saç sağlığınız için tek başına yeterli değildir. Ancak saçı besleyen hücrelerin besin ve oksijen ihtiyacını karşılayan kırmızı kan hücrelerinin sayısını artırmak saçınızın daha parlak, daha sağlıklı ve güzel olmasını sağlar. Bunun için de yeterli ve dengeli beslenmenin yanında folik asit, B6 ve B1 vitaminlerini, demir ile çinko içeren besinleri yeterli derecede tüketmelisiniz.

Folik asit: Yapraklı yeşil sebzeler, bira mayası, karaciğer, böbrek, yumurta, zarı alınmamış tahıllar, ceviz, badem, fındık, fıstık, mercimek, portakal suyu, ıspanak, yonca, yosun, maydanoz, enginar, nane, kurufasulye (baklagiller) ve tohumlu gıdalarda bulunur.

B6: Buğday, bulgur, mercimek, havuç, tavuk, yumurta, balık, avokado, muz, esmer pirinç, tahıllarda bulunur. B12: Bamya, pancar, soya fasulyesi, börülce, ıspanak, taze fasulye, brokoli, enginar, karaciğer, süt, peynir, balık, karides, yumurta beyazında bulunur. Çinko: Et ürünlerinde, tereyağı, tahıl grubu besinlerde bulunur. Demir: Kırmızı et, sakatat, tahıllar, yumurta, kabak çekirdeği, kepek ve ıspanakta bulunur. Ancak demirin vücudumuzda kullanılabilir hale gelebilmesi için C vitamini ile birlikte tüketilmesi gereklidir.

Baharda saçlarınızı kısaltın

Sağlıklı bir bireyde günde 100 ila 150 tel saçın dökülmesinin normal kabul edildiğini belirten Dr. Melike Erdim, bahar aylarında özellikle uzun saçlı kişilerde saç dökülmelerinin arttığını belirtiyor.

Saç dökülmesinin birçok sebebi bulunabileceğini ifade eden Dr. Erdim, 'En yaygın olanı androgenetik saç dökülmesidir. Erkek tipi saç dökülmesi olarak da adlandırılan bu durumun sebebi saç dökülmesine sebep olan genlerin bazı saç köklerini erkeklik hormonuna karşı duyarlı hale getirmesidir' diye konuşuyor. Dr. Erdim, saç koparma hastalığının, anemi, lupus, tiroid, diyabet gibi çeşitli sistemik hastalıkların, bazı ilaçların, genel anestezi, yoğun fiziksel ya da psikolojik stresin, gebelikle doğumun, aşırı yoğun diyetlerin, vitamin eksikliklerinin saç dökülmesine sebep olduğunu söylüyor.

Saç sağlığının vücudun genel sağlığı ile paralel gittiğine dikkat çeken Dr. Erdim, 'Örneğin demir eksikliğine bağlı kansızlık kadınlarda sık rastlanan bir rahatsızlıktır ve bu sebepten kaynaklanan saç dökülmelerinde vücudun eksilmiş demir depolarının yerine konması gerekir' diyor.
Dr. Erdim saç dökülmesini önlemek için şu pratik önerilerde bulunuyor:

'Yaz aylarında uzun süre güneşe maruz kalmamak gerekir. Çünkü yüksek dozda UV-A ve UV-B saçlarımız için zararlıdır.
Mevsimsel dönüşlerde artan normal saç dökülmeleri uzun saçlı kişileri daha çok etkiler. Bu sebeple dökülme dönemlerinde saçların bir miktar kısaltılması faydalı olabilir.
Çok sıcak suyla yıkamak da saçları dökebilir. Saçın kuru ya da yağlı olup olmamasına göre yıkamada kullanılan şampuanlar belirlenmelidir.
Kuru saçlar çevresel faktörlerin etkisiyle daha fazla zarar görebilir. Bu yüzden saça nem kazandıracak ürünler kullanılmalıdır.'

Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA