• Konya19 °C
Karakter boyutu : 12 Punto 14 Punto 16 Punto 18 Punto
İşte felaket beklenen riskli ülkeler
22 Haziran 2009 Pazartesi 08:19

İşte felaket beklenen riskli ülkeler

Birçoğundan insanların sorumlu olduğu doğal afetler insanoğlunu tehdit ediyor.
Günümüzde yaşanan afetlere insanoğlu bizzat yol açıyor. Depremler dışındaki seller, toprak kaymaları, ormanların tahribi, çarpık kentleşme ve iklim değişikliğinden bizler sorumluyuz. Kısa adı “ISDR” olan BM'in “Uluslararası Afet Riskini Azaltma” Programı, bu konuda risk taşıyan ülkeleri sıralandırmış. Ve tabii doğal afetlerden en çok etkilenenlerin, yine en yoksul ülkeler olduğu ortaya çıkmış.

Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Doğal afetlere kurban gitme riskini taşıyanların yaşadığı ülkelerin başında Bangladeş, Çin, Hindistan ve Endonezya geliyor. BM Risk Azaltma Program’ını kaleme alanlar, can kaybına yol açan başlıca doğal felaketler arasında depremleri, tropik fırtınaları, sel baskınlarını ve toprak kaymalarını sayıyor. BM Genel Sekreter yardımcısı Margareta Wahlström, bir ülkenin afet tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu, sadece kayıtlara geçen doğal felaketlerin belirlemediğini vurguluyor ve devam ediyor:

Tehlikenin derecesini belirleyen faktörler

“Tehlikelerin derecesini, insanların nerede yaşadıkları, kentlerin, okulların hastanelerin nerelere kurulduğu belirliyor. Tabii kamuoyunun tehlikeler konusunda bilinçlenmesine, eğitim ve yatırımla da ilgisi var. Ama tüm bunlar hayata geçirilmiş olsa bile yine de afetler devam edecektir. Bu yüzden de iyi bir doğal afet önleme programının ve iyi bir doğal felaket yönetiminin olması vazgeçilmez bir gerekliliktir. İşte bu önlemleri birçok ülkede gerçekleştirmek mümkün.”

Bildunterschrift: Afetlerden toplumun özellikle yoksul kesimlerinin etkilendiği, doğal felakete uğrayan bölgelerde ülke hükümetlerinin de etkili olduğu belirtiliyor. Filipinli Senatör Loren Legarda, afetlerin en fazla meydana geldiği, en riskli ülkelerden birinde yaşıyor. Filipinli politikacı, tehlikelerle burun buruna yaşamayı da öğrenmek gerektiğini söylüyor:

“Doğal felaketlere karşı fazla bir şey yapamayız. Ama eğer afetlere karşı iyi hazırlanmışsak, orantılı olarak tepki gösterebiliyorsak ve afet önleme programlarını ülkelerin kalkınma programlarına dahil ediyorsak, o zaman doğal tehlikelerin mutlaka afetlere dönüşmesi gerekmez. Doğal felaket riskleri yoksulluğun da hem sebebi, hem de sonucudur. Kent yerleşim bölgelerinde hükümetin kötü yönetimi, ileriyi görememesi ve hatalı imar programları afet riskini daha da arttırıyor.”Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift:

Filipinler’in Japonya’dan farkı

Filipinler gibi aslında Japonya da kasırgalar ve depremlerle baş etmek zorunda. Ama Japonya afet riskinin yüksek olmasına rağmen, BM’in tehlikeli ülkeler kategorisinin alt sıralarında yer alıyor. Japonya zengin bir ülke ve afetlerle mücadeleye yoğun maddi kaynak ayırabiliyor. Ancak BM Genel Sekreter Yardımcısı Margareta Wahlström, Japonya’nın geçmişte yaşadıklarından ders almış olmasının da son derece önemli olduğunu belirtiyor:

“Japonya'nın afet riski son derece yüksek, ama toplum iyi örgütlenmiş. Geçen 20 yılın ağır deprem felaketlerinden sonra büyük yatırımlar yapıldı. Afet erken uyarı sistemi mükemmel işliyor, Tsunami ya da deprem sırasında neler yapılacağı konusunda öğrencilere sık sık alıştırma yaptırılıyor. Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda, afetlere karşı gerçekten de bir şeyler yapılabileceği anlaşılıyor.”

BM, örneğin iklim değişikliği sonucunda ortaya çıkan yeni tehlikelere karşı önlem alabilmek için doğal felaketler konusunda biriktirdiği verileri sürekli güncellemek amacında. BM’e bağlı “Risk Azaltma Programı”nı hazırlayan uzmanlar, dünya üzerindeki her ülkenin afet riski taşıdığını, sadece daha az ve daha çok riskli ülkeler bulunduğunu belirtiyorlar ve bu çerçevede afet önleme programlarının öncelik taşıması gerektiğini vurguluyorlar.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Senin Şehrin, Senin Siten
Tüm Hakları Saklıdır © 2013-2015 Haber Konya | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : +90 332 351 66 50 | Yazılım: CM Bilişim - Tasarım: INVIVA